Σάββατο, 15 Μάι, 2021

  • ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αντεργατικές ανατροπές που γυρνούν τη ζωή των εργαζομένων δεκαετίες πίσω
  • Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας
  • Από το μέλλον...
  • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ: Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή .Νομοθέτηση της κυριακάτικης αργίας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 14/5
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας1 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αντεργατικές ανατροπές που γυρνούν τη ζωή των εργαζομένων δεκαετίες πίσω2 Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας3 Από το μέλλον...4 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ: Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή .Νομοθέτηση της κυριακάτικης αργίας5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 14/56

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μας δουλεύουν…

Μας δουλεύουν…

Πριν από 1 χρόνο μαθαίναμε πως ασφαλές άνοιγμα αγοράς & κοινωνικών εκδηλώσεων θα γίνει όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 700 ημερησίως. Φέτος ανοίγουμε τα πάντα, ακόμα & τον τουρισμό με πάνω από 2.000 κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ (πάνω από 600 διασωληνομένους) και πάνω από 50 νεκρούς… Περισσότερα

Σύστημα υγείας σε κατάρρευση

από Η Άλλη Άποψη
Σύστημα υγείας σε κατάρρευση

Γράφει ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, φαρμακοποιός δημοτικός σύμβουλος Βέροιας

Ο αείμνηστος Γεννηματάς εμπνευστής του εθνικού συστήματος υγείας μόνο ντροπή θα αισθανόταν αν ζούσε σήμερα με την κατάντια που επικρατεί. Ένα λιθαράκι ρε αδερφέ της ντροπής αν έβαζε ο κάθε υπουργός σήμερα θα μιλούσαμε για παγκόσμια επιτυχία. Στο επανδρωμένο εθνικό σύστημα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, που το πιστεύουν, τις μέρες αυτές της πανδημίας ο αγώνας με τον κορωνοϊό γίνεται με ζήλο και αυταπάρνηση. Αφήνοντας πίσω τους οικογένειες και φίλους καθημερινά χωρίς γογγυσμούς προσφέρουν το δικό τους είναι στους πάσχοντες. 

 Είμαι από τους οπαδούς του εθνικού συστήματος υγείας όπως το εμπνεύστηκε ο αείμνηστος Γεννηματάς. Η πρωτοβάθμια υγεία πρέπει να ενισχυθεί και ή στελέχωση του συστήματος να γίνει με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που πιστεύουν στην ιδέα αυτή.

 Τι γίνεται σήμερα; Το ίδιο το σύστημα υποθάλπεται και εκ των έσω. Φυσικά τις έξωθεν παρεμβάσεις για διάλυση του συστήματος από κυβερνήσεις που πιστεύουν μόνο στην ιδιωτική οικονομία τις ζήσαμε και τις ζούμε. Εσωτερικά γίνεται από ανάξιους και επίορκους που χρησιμοποιούν το σύστημα προς δικό τους πλουτισμό. Η έννοια φακελάκι είναι στο καθημερινό λεξιλόγιο και καθηκοντολόγιο του Έλληνα μια και τις περισσότερες λύσεις των προβλημάτων προσπαθεί να τις πετύχει παραβλέποντας την κανονικότατα. Φυσικά η συνενοχή προέρχεται από τον υποκινητή αλλά και τον αποδέκτη, που τις περισσότερες φορές αυτός είναι ο σκληρός της διαπραγμάτευσης. Ζώντας από κοντά πριν από αρκετά χρόνια το γερμανικό σύστημα υγείας, με τα νοσοκομεία, μου έμεινε χαραγμένο στη μνήμη η άρνηση του Έλληνα γιατρού να δεχθεί ακόμη και ένα καλάθι με τυροκομικά προϊόντα που φέραμε από Ελλάδα. Όσον αφορά τον χειρουργό καθηγητή ούτε κατ όψη. Θεωρούν οι άνθρωποι ότι η επιλογή τους να εργαστούν σε νοσοκομείο ήταν και η αμοιβή τους. Εδώ δυστυχώς έχουμε ακόμη και αναβολές χειρουργείων αν κάποιος από την οικογένεια του ασθενή δεν περάσει από το γραφείο πρώτα του γιατρού. Μου έλεγε χαρακτηριστικά φίλος πως έπεισε τον αναισθησιολόγο με ένα πασχαλιάτικο αρνί.Εδώ είναι και το πρόβλημα. Το οικονομικό κομμάτι υπερτερεί του πρωτεύοντος εκ του Ιπποκράτη όρκου προερχόμενο. Αν κάποιοι πουν πως οι επίορκοι είναι λίγοι,τους ξέρουν καλά μεταξύ τους... Ας τους απομονώνουν.

 Βέβαια οικονομική συναλλαγή γίνεται και με τα χρησιμοποιούμενα αναλώσιμα, όπως ορθοπεδικά, φίλτρα αιμοκάθαρσης και άλλα. Όσον αφορά τα πάρε δώσε με τα φάρμακα τα ζήσαμε με την Novartis. Αυτές βέβαια είναι καθημερινές διαπιστώσεις και συζητήσεις που όλοι ξέρουν ότι γίνονται, ειδικά οι ασχολούμενοι με το λειτούργημα της υγείας. 

 Μερικές από τις προτάσεις μου μπορεί να προβληματίσουν όσους ιθύνοντες έχουν ακόμη ανοιχτό μυαλό και όχι όσους κρύβονται πίσω από μικροσυμφέροντα. Όπως προείπα το βασικότερο θέμα είναι η λύση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα κέντρα υγείας που ξεκίνησαν με την εφαρμογή του συστήματος απαξιώθηκαν και τώρα με την πανδημία φάνηκε η χρησιμότητα τους. Η δημιουργία των ΤΟΜΥ στις μεγάλες πόλεις και επιπλέον οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις στις αγροτικές περιοχές (δική μας περιοχή ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) που υπολειτουργούν, καλό θα ταν να στελεχωθούν με ιατρικό προσωπικό και να μη συνταγογραφούνται μόνο φάρμακα. Έτσι κατάντησαν δυστυχώς. 

 Είχα προτείνει, σε πρακτικό και πραγματικό επίπεδο, τη στελέχωση των δομών αυτών με γενικούς γιατρούς και ειδικευόμενους μέχρι τις οκτώ το βράδυ για παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μόνο τα περιστατικά που κρίνονται σοβαρά να προωθούνται στο νοσοκομείο. Φυσικά τα κέντρα υγείας έχουν την υποδομή να φιλοξενήσουν περιστατικά που δεν κρίνονται επείγοντα. Αυτό που παρατηρώ δυστυχώς τόσα χρόνια όλα ανεξαιρέτως τα περιστατικά κατευθύνονται στα εξωτερικά του νοσοκομείου όπου γίνεται σχολαστικός εργαστηριακός έλεγχος με αποτέλεσμα τις πολύωρες καθυστερήσεις. Περιστατικά με είσοδο στα εξωτερικά του νοσοκομείου στις 3 απόγευμα μπορεί να φύγουν στις 10 το βράδυ. Δεν νομίζω αντίστοιχα περιστατικά σε ιδιωτικά ιατρεία θα είχαν αυτής της καθυστέρησης και μεταχείρισης. Έτσι φορτώνεται το νοσοκομείο με περιστατικά που θα είχαν βρει την ιατρική τους λύση στις δομές που έπρεπε να λειτουργούν. Η αποσυμφόρηση θα βοηθούσε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ασχοληθεί με τα επείγοντα και άμεσης παρέμβασης περιστατικά. Έχει συμβεί με συγγενικό μου πρόσωπο να αναμένει στη σειρά προτεραιότητας των εξωτερικών ιατρείων και η καθυστέρηση της αξιολόγησης του περιστατικού στοίχισε τη ζωή του. Θεώρησε ο δυστυχής, εργαζόταν χρόνια στη Σουηδία, ότι η αριθμητική σειρά εξέτασής του έπρεπε να τηρηθεί. Πολλά τέτοια περιστατικά δυστυχώς στοιχίζουν τη ζωή η χειροτερεύουν την εξέλιξη της νόσου λόγω μη έγκαιρης ιατρικής παρέμβασης. 

 Προτείνω από το 2011 τη δημιουργία ενός μεγάλου και πλήρους εξοπλισμένου νοσοκομείου. Τότε γινόταν προσπάθεια συγχώνευσης νοσοκομείων και οι συντεχνίες, ιατρικές και πολιτικά τοπικιστικές, μανιωδώς μάχονταν. Ειδικά για το νομό μας η γεωγραφική μορφολογία επιτρέπει τη συγχώνευση. Οι αποστάσεις από το νοσοκομείο Βέροιας στην εποχή μας εκμηδενίζονται. Όταν παλιά οι μετακινήσεις γινόταν επί το πλείστον με μέσα μαζικής μεταφοράς όντως το νοσοκομείο Νάουσας κάλυπτε πραγματικές ανάγκες. Αν αυτό δεν γίνεται προτείνω την μεταφορά κάποιων κλινικών που θεωρούνται δευτερεύουσας προτεραιότητας... πχ οφθαλμιατρικής κλινικής (σαν πρόταση ή άλλων).Φυσικά κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ θα καλύπτουν όλες τις περιοχές. 

 Σε όλη την Ευρώπη τα νοσοκομεία λειτουργούν σαν μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Εμείς εδώ δυστυχώς τα καταντήσαμε παραρτήματα εξυπηρέτησης και παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης. 

 Συνοψίζοντας λοιπόν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην όλη λειτουργικότητα του συστήματος υγείας. Ξεκινώντας από την πρόληψη και την πρωτοβάθμια περίθαλψη θα κάνουμε την αρχή.  Η δημιουργία καλά στελεχωμένων νοσοκομειακών μονάδων που θα δεχθούν τα σοβαρά και άμεσης παρέμβασης περιστατικά για χειρουργική, απλή νοσηλεία η σε εντατικές μονάδες θα θωρακίσει το υγειονομικό σύστημα. Τα εθνικά συστήματα υγείας παγκόσμια δείξανε σε εποχές όπως τώρα με την πανδημία πόσο χρήσιμα είναι. Ενίσχυση επομένως με στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού και η συνέργεια της επιτυχίας θα εξαργυρώσει οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση. Η υγεία υπερτερεί όλων των άλλων αγαθών που η ανθρώπινη φύση χρειάζεται και επιθυμεί.

 

Έχει διαβαστεί 2460 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος Ν 1 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 19 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 220 επισκέπτες και 0 μέλη.