Τρίτη, 25 Ιαν, 2022

  • Άγγελος Τόλκας : «Μια κυβέρνηση που δημιουργεί μόνιμα κρίσεις. Μόνη λύση να φύγουν. Είναι ζήτημα ζωής.»
  • Ν.Τ Α.Δ.Ε.Δ.Υ Ημαθίας: Αναβολή της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ
  • Να μην «γραφτεί στο χιόνι»...
  • Όταν ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος ξαναχτυπά…
  • Χωρίς ρεύμα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ενώ χρυσοπληρώνουν πανάκριβα τιμολόγια
  • Για άλλη μια φορά κατέρρευσε με τον χιονιά το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ
Άγγελος Τόλκας : «Μια κυβέρνηση που δημιουργεί μόνιμα κρίσεις. Μόνη λύση να φύγουν. Είναι ζήτημα ζωής.»1 Ν.Τ Α.Δ.Ε.Δ.Υ Ημαθίας: Αναβολή της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ2 Να μην «γραφτεί στο χιόνι»...3 Όταν ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος ξαναχτυπά…4 Χωρίς ρεύμα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ενώ χρυσοπληρώνουν πανάκριβα τιμολόγια5 Για άλλη μια φορά κατέρρευσε με τον χιονιά το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΡΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Όσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού, της Πολιτικής Προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, τόσο περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φυσιολογικές χιονοπτώσεις τον χειμώνα, θα βαφτίζονται "ακραία" και "πρωτόγνωρα", αλλά και τόσο περισσότερο θα ακούγονται ανέξοδες συστ... Περισσότερα

Τα επιτεύγματα της επιστήμης στην Κούβα

από Η Άλλη Άποψη
Τα επιτεύγματα της επιστήμης στην Κούβα

Της: Zelmys María Dominguez Cortina, Πρέσβειρας της Κούβας στην Ελλάδα

Από την αρχή της Κουβανικής επανάστασης το 1959, εγκαθιδρύθηκαν η εκπαίδευση και η υγεία, δωρεάν και καθολικές σε όλα τα επίπεδα και χωρίς διακρίσεις. Δόθηκε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της επιστήμης. Θεσμοθετήθηκε το Σύστημα Επιστήμης και Τεχνολογικής Καινοτομίας και οι Επιστημονικοί-Παραγωγικοί Πόλοι, όπως για παράδειγμα, ο Επιστημονικός Πόλος της Δυτικής Αβάνας, ο οποίος εξελίχθηκε σε αυτό που ονομάζεται σήμερα, Όμιλος βιοτεχνολογικών και φαρμακευτικών Βιομηχανιών Κούβας, η BioCubaFarma, ένας επιχειρηματικός οργανισμός που ερευνά, αναπτύσσει, παράγει και διαθέτει στο εμπόριο φάρμακα, εμβόλια, συστήματα διάγνωσης, ιατρικά μηχανήματα, μέ βάση την επιστημονική τεχνική ανάπτυξη και σκοπό την βελτίωση της υγείας του λαού και την παραγωγή εξαγώγιμων αγαθών και υπηρεσιών. Στρατηγικός τομέας για την χώρα, ο οποίος πληρεί υψηλά στάνταρ ποιότητας και χαίρει υψηλού διεθνούς κύρους.

Επίσης, η Κούβα έχει διακριθεί για το πνεύμα αλληλεγγύης και διεθνισμού της. Έχει δεχθεί φοιτητές ιατρικής, έχει στείλει καθηγητές για την δημιουργία ή την ενίσχυση σχολών ιατρικής και έχει επίσης στείλει ιατρικές μπριγάδες σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, οι Μπριγάδες της Διεθνούς Δύναμης Γιατρών Εξειδικευμένων σε Συνθήκες Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών Henry Reeve προσφέρουν της εργασία τους σε διάφορες χώρες ενάντια στην πανδημία Covid-19, όπως το έκαναν και παλιότερα ενάντια στον ιό Έμπολα, στην Αφρική.

Μπροστά στην πανδημία Covid-19, η Κούβα ενεργοποίησε το σταθερό σύστημα υγείας της. Κινητοποίησε το εθνικό επιστημονικό δυναμικό και την βιο-φαρμακευτική βιομηχανία της. Και βέβαια, διέθετε την υποστήριξη του λαού. Γι' αυτό και μπόρεσαν να αναπτυχθούν ταχύτατα ικανά εθνικά πρωτόκολα φροντίδας σε όσους μολύνθηκαν με τον ιό Covid-19, καθώς και σε όσους ήταν ύποπτοι μόλυνσης, μπόρεσε να δημιουργήσει νοσοκομειακή χωρητικότητα για όλους τους νοσούντες, να εξασφαλίσει την πλήρη βιοσιμότητα των υπηρεσιών Εντατικής Θεραπείας, την απομόνωνση μέσω των θεσμών των επαφών των νοσούντων, την δωρεάν πρόσβαση στα τεστ PCR και Αντισωμάτων. Καθώς επίσης και να θέσει σε λειτουργία εργαστηρία μοριακής βιολογίας σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Όλη αυτή η προσπάθεια της χώρας επέτρεψε συγκριτικά να διατηρηθεί ένα πολύ χαμηλό επίπεδο θνησιμότητας από την πανδημία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κούβα έχει παράξει επίσης, 5 υποψήφια εμβόλια και έχει θέσει σε εφαρμογή 3 από αυτά, σε μελέτες εφαρμογής ή σε υγειονομικές παρεμβάσεις, σε εκατομμύρια Κουβανούς. Ένα από αυτά, το υποψήφιο εμβόλιο Abdala, έπειτα από την εφαρμογή σε τρεις δόσεις, έχει αποτελεσματικότητα 92,28%, γεγονός που το κατατάσσει πολύ υψηλότερα από τις απαιτήσεις που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ώστε να δηλωθεί ως εμβόλιο αντι-Covid-19.

Έχει διαβαστεί 1984 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 2 °C
Άνεμος Β 3-5 μποφόρ

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -2 ως 4 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία -1 ως 7 °C
Άνεμος Β 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 760 επισκέπτες και 0 μέλη.