Τρίτη, 28 Ιούν, 2022

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/6
  • Συνεδριάζει το Δ.Σ Νάουσας για το αιολικό πάρκο
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες
  • ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ: Το βάρβαρο έγκλημα του "προοδευτικού" ιμπεριαλισμού της Ευρώπης, η σφαγή μεταναστών στην Μελίγια δεν θα μείνει αναπάντητη
  • Διαδικτυακή Εκδήλωση: Θερινό Σχολείο για την Πρόληψη της Βίας με τη στήριξη των Δήμων: ''Μην υποτιμάς τις ενδείξεις. Για εφήβους και ενήλικες"
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/62 Συνεδριάζει το Δ.Σ Νάουσας για το αιολικό πάρκο3 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες4 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ: Το βάρβαρο έγκλημα του "προοδευτικού" ιμπεριαλισμού της Ευρώπης, η σφαγή μεταναστών στην Μελίγια δεν θα μείνει αναπάντητη5 Διαδικτυακή Εκδήλωση: Θερινό Σχολείο για την Πρόληψη της Βίας με τη στήριξη των Δήμων: ''Μην υποτιμάς τις ενδείξεις. Για εφήβους και ενήλικες"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο καπιταλισμός δολοφονεί!

Ξεριζωμός, καραβάνια προσφύγων, άγρια καταστολή, θάνατος. Οι σοκαριστικές εικόνες από τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο Βόρειο Μαρόκο έγιναν αυτήν τη φορά το «θέατρο» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με θύματα δεκάδες μετανάστες.Εικόνες που προκαλούν αποτροπιασμό, με τις δυνάμεις καταστολής να στοιβάζουν άψυχα και ζωντανά κορμιά στα ... Περισσότερα

Θεόδωρος Θεοδωρίδης:Για το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Θεόδωρος Θεοδωρίδης:Για το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο 31.01.2022 διαχείριση απορριμμάτων

Ανάλογες συζητήσεις , θα έπρεπε να γίνουν πολλά χρόνια πριν. Για να βλέπουμε την πορεία της σοβαρής αυτής υπόθεσης και να βελτιωνόμαστε συνεχώς.  Σιγά σιγά, να μπορέσει ο πολίτης και η Διοίκηση να προσαρμοστεί στα αναγκαία. Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να φορτωθούμε μονομιάς, ένα μεγάλο βάρος, που αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. 

Τα σημερινά δεδομένα σε ότι αφορούν τα απορρίμματα και την διαχείρισή τους, έχουν ως εξής, πολύ μακράν από Εθνικούς και Περιφερειακούς σχεδιασμούς.

Τα ΑΣΑ (Αστικά Σύμμεικτα Απορρίμματα), απλά συλλέγονται και μεταφέρονται για ταφή σε ΧΥΤΑ. Ο τρόπος προσωρινής αποθήκευσης από μέρους πολλών Δημοτών, είναι επιεικώς απαράδεκτος.  Από τα ανακυκλώσιμα υλικά, πάνω από 40%, «επιστρέφονται» ως ΑΣΑ. Στον όγκο αυτών των απορριμμάτων, θα πρέπει να προστεθούν και οι απροσδιόριστες ποσότητες απορριμμάτων που καταλήγουν σε παράνομους ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων)και γενικά έξω από τον οικιστικό ιστό. Σήμερα, κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, έχει και τον χώρο όπου καταλήγουν ανεξέλεγκτα απορρίμματα , καθώς και παντού σε απομονωμένες περιοχές. Δεν είναι κάποια κρυφά σημεία. Τα βλέπουν όλοι . Εκτιμούμε αυτές τις ποσότητες, πάνω από 30% από αυτές που επίσημα συλλέγονται.  Όμως απορρίμματα λογίζονται και τα ΑΕΚΚ (Απορρίμματα Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων).  Σ΄αυτά , η κατάσταση είναι πλήρως ανεξέλεγκτη. Σήμερα εάν πάει κάποιος έξω από την είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης μας στο Μακροχώρι, θα δει δεκάδες φορτηγά να ξεφόρτωσαν αυθαίρετα. Μεταξύ των μπαζών είναι και μεγάλα κομμάτια ασφάλτου. Με βεβαιότητα, πρόκειται για περίπτωση εργολάβου κάποιου Δημόσιου έργου, ο οποίος όταν υπέγραφε σύμβαση έργου, βεβαίωνε και για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ. 

Από 1-1-2022, «τρέχει» το πρόσθετο τέλος ταφής. Όσα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, τόσα θα πληρώνουμε  επι πλέον.   Είναι ανάγκη λοιπόν, να μειωθούν κατά βάρος, τα απορρίμματά μας. Η επιβολή του τέλους αυτού, ήταν γνωστή εδώ και κάποια χρόνια. Απλά, δεν ετοιμαστήκαμε στο παραμικρό και αφήσαμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη. 

Θα έπρεπε ήδη να έχουμε χρόνια πριν,  ποσοτικοποιημένη και ποιοτική εικόνα των απορριμμάτων του Δήμου μας. Δεν την έχουμε. Δεν βγάλαμε δυο και τρεις φορές απορριμματοφόρα, για να μαζέψουν μόνο τα απορρίμματα από μεγάλα σούπερ μάρκετ, να τα ζυγίσουμε και να ξέρουμε. Ούτε από εμπορικές επιχειρήσεις με μεγάλο όγκο απορριμμάτων, για να έχουμε ακριβή εικόνα.    

Εάν κάποιος διαβάσει όχι με ιδιαίτερη προσοχή, το νέο τοπικό σχέδιο διαχείρισης, θα διαπιστώσει ότι ακυρώνει πλήρως αυτό που καταθέσαμε ως Δήμος , το 2015. Το ακυρώνει γιατί απλά ηταν μια πρόχειρη έκθεση ιδεών και το αποτέλεσμα το έχουμε ήδη στα χέρια μας  και μπροστά μας παντού. Το προηγούμενο ήταν πλήρως αναληθές ως προς τις ποσότητες των απορριμμάτων του Δήμου μας.  Εχει και παράδοξα που προβληματίζουν πολύ. Θα το δούμε εν καιρώ. Ξέρετε ότι παγκόσμια αλλά και τοπικά, η κατανάλωση λόγω του κορονοϊού, κατέρρευσε. Σε όλα τα αγαθά.  Κι όμως. Εδώ στη Βέροια καλοπαιρνούσαμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που επίσημα καταγράφηκαν από τον Δήμο.  Ναι. το 2019 και το 2020, τα απορρίμματα ήταν , περισσότερα κατά 500 τόνους περίπου, από το 2018. Ακόμη, τα επιστρεφόμενα από το ΚΔΑΥ το 2018, ηταν 800 τόνοι. Ε λοιπόν το 2019 έγιναν 874 τόνοι και το 2020 1.222 τόνοι.  Και το καινούριο, είναι γεμάτο από ιδέες και μόνον. 

Το ΕΣΔΑ και το ΠΕΣΔΑ, καθόρισε την πολιτική της διαχείρισης, για να φτάσει σε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους με συγκεκριμένους τρόπους. Να ρωτήσω λοιπόν. Μετά από πέντε χρόνια που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο τοπικό σχέδιο σήμερα, σε ποιο σημείο , σε ποιον τομέα ο Δήμος Βέροιας, ήταν συνεπής σε αυτά που είπε γραπτά; Σε ποιο ακριβώς, εστω και σε ένα, ήταν συνεπής με την Ελληνική νομοθεσία, τους στόχους του ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ συνεπής στις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ Ευρωπαϊκές οδηγίες; Πάντως σημασία εχει ότι εμείς, ο Δήμος, συμπεραίνει οτι « …η περιγραφή των στόχων που τίθενται στο ΤΣΔΑ του Δήμου Βέροιας βρίσκεται σε συμμόρφωση και πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και της νομοθεσίας που διέπει την διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων.»

Τι πρέπει να γίνει; Εντελώς αφαιρετικά και στοιχειωδώς, λέμε.

Ο Νόμος 2939 του 2001 ο οποίος συμπληρώθηκε με τον Νόμο 4496 του 2017 (ΦΕΚ 170/8.11.2017), δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας από  Ιδιώτες και Αυτοδιοίκηση.  

Οι υποχρεώσεις της Αυτοδιοίκησης, είναι πολύ συγκεκριμένες. Πιστή λοιπόν εφαρμογή στο εξής, αυτών των υποχρεώσεων. Οι ιδιώτες επιχειρηματίες, επίσης, έχουν πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, τα μεγάλα σουπερ μάρκετ, είναι υποχρεωμένα να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους. Ή θα συμβληθούν με ένα ΣΕΔ (Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης) ή θα δημιουργήσουν ένα δικό τους. Με λίγα λόγια, κάθε παραγωγός, εισαγωγέας, διακινητής προϊόντων, θα πρέπει να διαχειρίζεται όπως ο νόμος ορίζει, τα απορρίμματα που προκύπτουν. Δηλαδή, οι «εξυπηρετήσεις» μεγάλων επιχειρήσεων τελειώνουν. 

Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις τροφίμων νωπών ή άλλων, «παράγουν» μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Αυτός ο όγκος, δεν μπορεί να προστεθεί στις πλάτες των δημοτών της πόλης ούτε , περισσότερο, στις πλάτες ενός κατοίκου του Δασκίου, ο οποίος παράγει ελάχιστα οικιακά απορρίμματα. 

Το χονδρεμπόριο και επεξεργασία των φρούτων και λαχανικών, επίσης παράγει μεγάλες ποσότητες οργανικών απορριμμάτων. Με την υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης να προσθέσει ένα ακόμη ρεύμα απορριμμάτων, τα οργανικά, (επρεπε να γίνει χρόνια πρίν αλλά…), τα μανάβικα κλπ, δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως σήμερα. Πρέπει να αφαιρεθούν από τα ΑΣΑ και τα οικιακά οργανικά για να μειωθεί στο 50% περίπου το βάρος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. ‘Όλα αυτά πλέον, είναι μια βίαιη , υποχρεωτική διαδικασία. Κι ενώ είχαμε τον άπλετο χρόνο να την εφαρμόσουμε σταδιακά, δεν κάναμε απολύτως τίποτε. Πάντως κάδους για οργανικά προμηθευτήκαμε. Αλήθεια που βρίσκονται; 

Περιττό είναι , να αναφερθούμε στην διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων , στην αγροτική περιοχή που ζούμε. Είναι πέρα από κάθε λογική να ανέχεται ο Δήμος, αυτήν την τριτοκοσμική, απαράδεκτη κατάσταση, από την στιγμή που δηλώνει ότι συνεργάζεται με την ΕΕΑΑ και τον ΕΟΑΝ ενώ δηλώνει ότι δεν είναι αρμόδιος για τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων;. Ότι συμβαίνει στα Διοικητικά όρια του Δήμου, είναι υπόθεση και του Δήμου , μεταξύ άλλων. 

Όσο για τα ΑΕΚΚ, θα έπρεπε σαν Δήμος να είχαμε οργανωμένο χώρο διαχείρισής τους. Πάλι τίποτε. Η αυθαίρετη απόρριψη οπουδήποτε, μπαζών, είναι οικεία σε όλους αλλά κανείς δεν ενοχλείται. Οι ιδιώτες εργολάβοι , θα πρέπει να αδειοδοτούνται, ανάλογα με την επάρκειά τους στην διαχείριση των ΑΕΚΚ, κατάσταση που πρέπει να ελέγχεται συνεχώς από τον Δήμο μας και όχι μόνον στα χαρτιά. 

Ήδη η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, υπογράφει συμβάσεις με κάποιους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας, για να δέχεται τα οργανικά των Δήμων αυτών, από τα κλαδέματα μέσα στην πόλη. Οι Δημότες θα πληρώνουν τον ιδιώτη για να αξιοποιεί ενεργειακά αυτήν την βιομάζα, επειδή οι Δημοτικές αρχές, αδιαφορούσαν επι πολλά χρόνια. 

Με την ελάχιστη αυτή αναφορά μου στο πρόβλημα, αφήσαμε τελευταία  την κορυφαία υποχρέωση του Δήμου. Σε ότι τον αφορά, θα πρέπει να προσφέρει εύκολη και κατάλληλη λύση στον πολίτη για όσα ζητά από αυτόν. Να δημιουργήσει έτσι συνθήκες συμμετοχής του πολίτη στην διαχείριση στην πηγή. Εάν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί, απλά θα πληρώνουμε υπέρογκα πρόσθετα τέλη ταφής. Όμως , τότε θα πρέπει να απολογηθεί για την ανεπάρκειά του. 

Με στόχο την υποχρέωση ποσοτικής μείωσης των απορριμμάτων, θα πρέπει για μεγάλο διάστημα και με πολλούς τρόπους , να εκπαιδευτεί ο πολίτης στην ανακύκλωση. Από το μηδέν, να του πούμε τι και πως πρέπει να το κάνει.  Εάν το 40% και πλέον, των ανακυκλώσιμων είναι επιστρεφόμενα ΑΣΑ, τότε ξέρει τα μισά από όσα είναι αναγκαία.  Δυστυχώς, ή θα προσαρμοστούμε απότομα ή θα πληρώνουμε. Και βέβαια, τίποτε δεν μπορεί να σταθεί σε λειτουργία, εάν δεν υπάρχει συνεχής έλεγχος των πάντων. Ο αδιάφορος συμπολίτης μας, να υποχρεωθεί, σύμφωνα με τους ισχύοντες  νόμους. 

Πολλές φορές τα πράγματα, είναι πολύ απλά. Για παράδειγμα, οι κάδοι χωρίς καπάκια ή ανοιχτό το καπάκι. Δεν νοείται κάδος με ανοιχτό καπάκι. Για πολλούς λόγους αλλά και έναν πρόσθετο τώρα. Με τις βροχές, προστίθεται μεγάλο βάρος το οποίο και θα πληρώνουμε στο εξής. Δεν νοείται οποιοδήποτε απόρριμμα, έξω από κάδο. Εάν απουσιάζει ο ελεγκτικός μηχανισμός από τον Δήμο, τώρα είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί. Και επειδή πλέον φτάσαμε να μετράμε σε βάρος την επάρκειά μας, να ποσοτικοποιηθεί η επιτυχία ή όχι , της κάθε παρέμβασης από δω και πέρα. Επιτέλους να έχουμε στα χέρια μας, μετρήσιμα στοιχεία και αποτελέσματα και όχι εκθέσεις ιδεών. Για να φανεί η αναντιστοιχία θεωρητικών προσεγγίσεων και πραγματικότητας, ρίξτε μια ματιά στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων , το οποίο κατέθεσε ο Δήμος Βέροιας, στον ΦοΔΣΑ του οποίου είναι μέλος. 

Αυτό το τοπικό σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης που, εμείς στον Δήμο μας συντάξαμε, στοχεύει κάπου, συμβάλει κάπου και κύρια διασφαλίζει κάτι, όπως , εμείς  σαν Δήμος Βέροιας, βεβαιώνουμε γραπτά σ΄αυτό το σχέδιο.  Εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ζητούμε να συζητηθεί το θέμα αυτό, πιστεύουμε ότι είναι απολύτως  αναγκαίο, εδώ, δημόσια να αξιολογηθεί αυτό το σχέδιό μας . Όσα προβλέπει, είναι υποχρεώσεις και μόνον και πρέπει να συνάδουν με το ΕΣΔΑ (Εθνικό σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) και το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων). Εδώ, παραβλέπουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των Ευρωπαϊκών οδηγιών. Να εκτιμήσουμε τι πήγε καλά και να το ενθαρρύνουμε και τα κακώς κείμενα να τα διορθώσουμε.  Να θυμίσουμε  ότι αυτό το Τοπικό Σχέδιο, κατατέθηκε στον ΦοΣΔα  και εγκρίθηκε , το 2015. Δηλαδή υπήρχε μπόλικος χρόνος για να προσαρμοστούμε στις υποχρεώσεις του Σχεδίου και να ετοιμαστούμε για το σήμερα. Σήμερα που «τρέχει» το τέλος ταφής απορριμμάτων που και αυτήν την διαδικασία την γνωρίζατε από το 2015. Να αξιολογήσουμε λοιπόν εδώ , ένα προς ένα όλα τα σημεία που προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο του Δήμου μας, για να δούμε τι διασφαλίσαμε και τι όχι.  Είναι αδιανόητο να τεμαχίζουμε με μηχάνημα τα Δημοτικά κλαδέματα και να τα φορτώνουμε σαν απορρίμματα για θάψιμο, πληρώνοντας και από πάνω. Ούτε αυτά κομποστοποίηση; 

Η διαχείριση απορριμμάτων, αφορά την υγεία των πολιτών, τον πολιτισμό τους, την συμμετοχή τους  στα κοινά και την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Η αιρετή Αυτοδιοίκηση, έχει την ευθύνη να διαχειριστεί όχι ξερά μόνον τα απορρίμματα αλλά, την συμπεριφορά  του κάθε Δημότη. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι σε έναν δρόμο που η όποια αποτυχία , θα έχει σοβαρότατη επίπτωση και στην χρηματοδότηση της χώρας από το ταμείο ανάκαμψης. 

Έχει διαβαστεί 2070 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αντίο Τάκη
Επόμενο άρθρο
Αντίο Τάκη

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 35 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 28 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 36 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 33 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 478 επισκέπτες και 1 μέλος.