Θλίψη και έντονο προβληματισμό μου προκαλεί η υπόθεση με την
κλίση σε ΕΔΕ καθηγητών του 4ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ. Χρόνια τώρα διοργανώνω παρουσιάσεις
βιβλίων τόσο τοπικών όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας συγγραφέων, πολλοί από
αυτούς πήγαν και σε σχολεία Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης της Βέροιας με
ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις και α... Περισσότερα
Τι λένε οι υποψήφιοι για τις χιονοπτώσεις και τις επιπτώσεις τους;
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Του Αλέκου Χατζηκώστα
Ξεκίνησε η συζήτηση για το εάν και κατά πόσο κράτος και τοπική διοίκηση ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία και αν το έπραξαν σωστά. Από το «κάδρο» όμως των αντιπαραθέσεων ξεφεύγει συχνά η ουσία
Τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση έφεραν τον "Καποδίστρια", τον "Καλλικράτη" και τώρα τον "Κλεισθένη". Ολες οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους στην Τοπική Διοίκηση επικέντρωσαν τη συζήτηση στο χωροταξικό των δήμων και στην υποτιθέμενη "αυτοτέλεια" των δήμων και περιφερειών. Όμως, αυτές οι αλλαγές έφεραν τη σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης των περιφερειών και των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη συγχώνευση των υπηρεσιών, που σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων και τις συνταξιοδοτήσεις άφησαν τις υπηρεσίες χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, που θα αντιμετωπίζει σε διάφορες χρονικές στιγμές σημαντικές ζωτικές ανάγκες για τη λειτουργία των πόλεων και των χωριών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα "με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια". Και να περισσεύουν, δηλαδή, χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων (π.χ. μη μισθολογικό κόστος κ.λπ.) και να δημιουργείται χώρος ζωτικός για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.
Προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.
Οσο συνεχίζεται η πολιτική που υποτάσσεται στη λογική του "κόστους - οφέλους", τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο που θα εμφανίζεται στην περιοχή μας.
Οσο εφαρμόζεται η πολιτική που σχεδιάζει την οικονομία της χώρας με βάση το κέρδος των λίγων, τόσο δεν θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.
Χρειάζεται άλλη πολιτική που θα προβλέπει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης (χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό), στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, συντήρηση και ανανέωση του στόλου των μηχανημάτων. Και φυσικά ανασχεδιασμό και ουσιαστική στήριξη της περίφημης «πολιτικής προστασίας»