Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024

 • ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLLS
 • Σκέψεις για την αποχή στις ευρωεκλογές
 • “Ήττα και Περηφάνια”: η συλλογική γραφή της εργατικής ζωής και του αγώνα
 • 10ο αντάμωμα Τριλοφιωτών
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ
 • Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» παρουσιάζεται στη Βέροια
ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLLS1 Σκέψεις για την αποχή στις ευρωεκλογές2 “Ήττα και Περηφάνια”: η συλλογική γραφή της εργατικής ζωής και του αγώνα3 10ο αντάμωμα Τριλοφιωτών4 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ 5 Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» παρουσιάζεται στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ατομική ευθύνη μόνο

Για ...μέτρα ενόψει του καύσωνα στα σχολεία υποτίθεται έκανε λόγο η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, οριοθετημένα όμως στο πλαίσιο των «δυνατοτήτων» (βλ. κόστος), δίνοντας το «πράσινο φως» στους δήμους για να κλείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας όπου αυτές οι «δυνατότητες» δεν υπάρχουν, όπως και έκαναν σωρηδόν...Το υπουργείο Παιδείας έκα... Περισσότερα

Το «βαθύ σκοτάδι» της Εξεταστικής

από Η Άλλη Άποψη
Το «βαθύ σκοτάδι» της Εξεταστικής

Του Νίκου Καραθανασόπουλου*

Ακόμα μια φορά μία Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ολοκληρώνεται, χωρίς να γίνει κανείς «σοφότερος» για την αλήθεια πίσω από τα διερευνώμενα «σκάνδαλα». Ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ για τον ρόλο αυτών των επιτροπών, που δεν ρίχνουν ποτέ το υποσχόμενο «άπλετο φως».

Με πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης, ο απαράδεκτος τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής οδήγησε στην πλήρη συγκάλυψη της αλήθειας. Σκοτάδι σκέπασε όλες τις υποθέσεις, τόσο την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των δημοσιογράφων, όσο βέβαια και τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί πως όλα είναι «καλώς καμωμένα» είναι προκλητικοί.

Στην περίπτωση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ το σκοτάδι ήταν ακόμα πιο βαθύ. Η υπόθεση του ΚΚΕ «θάφτηκε» κραυγαλέα, απροσχημάτιστα. Εξοβελίστηκε από τη συζήτηση, σα να μην αποτελούσε αντικείμενο της Εξεταστικής. Η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τη μεθόδευση ανέχτηκε και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Κανένας βουλευτής - μέλος της Επιτροπής, πέραν φυσικά των βουλευτών του ΚΚΕ, δεν ασχολήθηκε με τα μεγάλα ερωτήματα που «σημαδεύουν» τις «συνακροάσεις» στο ΚΚΕ και έχουμε δημόσια εκθέσει.

Υπάρχει εξήγηση γι' αυτό. Πλήθος στοιχείων μαρτυρούν μία καθαρή προσπάθεια, τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ, να «κουκουλωθεί» τελείως η υπόθεση. «Περίεργες» παραλείψεις, λάθη και τεράστια ερωτήματα προκύπτουν για τη δράση όλων των αρχών, από τη Δικαιοσύνη και την Κρατική Ασφάλεια ως την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αλλά και τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, ενώ εμπλέκονται αρχές και πάροχοι από 14 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Ακούστηκε και στην Επιτροπή ότι το θέμα των υποκλοπών στο ΚΚΕ «είναι κάτι πολύ μεγάλο». Στο πόρισμά μας εκθέτουμε αναλυτικά δεκάδες σοβαρά ερωτήματα. Οι αρμόδιοι όφειλαν να δώσουν έστω στοιχειώδεις απαντήσεις.

Τελικά, σε τι φάνηκε «χρήσιμη» η Εξεταστική Επιτροπή;

Για την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα αποτέλεσε καταλύτη σε πολιτικά παιχνίδια και διεργασίες για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης στη χώρα, απ' τα οποία δεν κερδίζει τίποτα ο λαός. Ταυτόχρονα, «ζέστανε» επικίνδυνες συζητήσεις, για θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ και ενίσχυση του δήθεν «ανεξάρτητου» και «δημοκρατικού» ελέγχου της εξουσίας, όπως από την ΑΔΑΕ. Αυτές οι παρεμβάσεις, στις οποίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν, ενισχύουν το κράτος στον αντιδραστικό του ρόλο, ενώ «ψαρεύουν» τη συναίνεση του λαού στην παρακολούθηση και καταστολή του, λες και αυτή μπορεί να γίνει... «δημοκρατικά»!

Από τη σκοπιά των λαϊκών δικαιωμάτων, η χρησιμότητα της Εξεταστικής ήταν άλλη. Αποκάλυψε πως υπάρχει ένα αντιδραστικό, πολυδαίδαλο πλαίσιο, από την ΕΕ ως τους εγχώριους νόμους, με την κάλυψη του Συντάγματος, που νομιμοποιεί τη μαζική, ακόμα και προληπτική παρακολούθηση, το «ουδείς εξαιρείται» σε βάρος του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, η «εθνική ασφάλεια» δεν αφορά στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού, αλλά των σχεδιασμών της άρχουσας τάξης, σε συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές «συμμάχους» της, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που εντείνουν τους κινδύνους και την ανασφάλεια για τον λαό μας.

Γι' αυτό, η Εξεταστική Επιτροπή από μία άποψη μπορεί να κάνει «σοφότερο» τον ίδιο τον λαό: Να δει καθαρά τη σαπίλα του συστήματος, που διευρύνει την παρακολούθηση για να επιβάλει τη βαρβαρότητα της φτώχειας και του πολέμου. Στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, να διαμορφώσει πολιτική στάση και δράση κόντρα σε αυτήν τη βαρβαρότητα και τις κυβερνήσεις που την προωθούν. Να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων ώστε να βγει στο προσκήνιο η αλήθεια, αλλά και όλες οι ζωτικές ανάγκες του.

*Ο Ν. Καραθανασόπουλος είναι μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές (το άρθρο  αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη»). 


Έχει διαβαστεί 1271 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 282 επισκέπτες και 0 μέλη.