Κυριακή, 23 Ιούν, 2024

  • Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα εν μέσω ακραίας ζέστης
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Με «ατομική ευθύνη» και επίκληση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για ακόμη ένα καλοκαίρι
  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
  • Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • Συντονίζουν την πάλη τους οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας
Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα εν μέσω ακραίας ζέστης1 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Με «ατομική ευθύνη» και επίκληση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για ακόμη ένα καλοκαίρι2 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ3 Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ4 ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ5 Συντονίζουν την πάλη τους οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

Το δημογραφικό ως άλλοθι της επίθεσης

από Η Άλλη Άποψη
Το δημογραφικό ως άλλοθι της επίθεσης

«Μέτρα - ανάσα» για τους γονείς, «κοινωνικά οφέλη» για τις οικογένειες, ρυθμίσεις για τη «στήριξη» και τη «διευκόλυνση» των νέων ζευγαριών... Με διθυραμβικούς τόνους παρουσιάζονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση» του λεγόμενου δημογραφικού ζητήματος. Μιλώντας σε σχετικό συνέδριο, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και μια σειρά από στελέχη της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε αναλυτικό απολογισμό των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, που παρουσιάζονται ως ρυθμίσεις για τη «διευκόλυνση» των νέων ζευγαριών, των γονιών μικρών παιδιών, προκειμένου να «εναρμονίζονται» - όπως λένε - η προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή και να μην αποτελεί η απαιτητική φροντίδα των παιδιών τροχοπέδη για να μεγαλώσει η οικογένεια.

«Στο δημογραφικό αποτυπώνονται όλες οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα, στη συζήτηση που ξεκινά με αφετηρία τους δημογραφικούς δείκτες - κατά κύριο λόγο τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων - τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η ΕΕ βρίσκουν τον «καμβά» πάνω στον οποίο κλιμακώνουν την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την εμπορευματοποίηση των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, την πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους ως «κόστος».

* * *

Ανάμεσα σε άλλα, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα επεκτείνει το ωράριο παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων έως τις απογευματινές ώρες, για να αντιστοιχηθούν οι ώρες λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών με το εργασιακό ωράριο των γονιών. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και πρωτοβουλίες, όπως η αδρή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία «χώρων φύλαξης» βρεφών στις εγκαταστάσεις τους, καθώς και το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», η πιλοτική εφαρμογή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Τέλος, οι ρυθμίσεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη για περισσότερη «ευελιξία» στον εργάσιμο χρόνο και τις γονικές άδειες εντάσσονται κι αυτές στο ίδιο κάδρο, για τη λεγόμενη «συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

«Ο πρώτος και μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο οικονομικός κίνδυνος, είναι η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών, η ελάττωση δηλαδή όσων εργάζονται», διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, ομολογώντας κυνικά πως το κίνητρο των όποιων μέτρων δεν είναι οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, αλλά η αύξηση του «οικονομικά ενεργού πληθυσμού», η άντληση ζωντανής εργατικής δύναμης, που είναι η μοναδική πηγή κέρδους για τους εργοδότες. Οι κατευθύνσεις αυτές δεν είναι καθόλου καινούριες, καθώς συνδέονται με τους πάγιους στόχους της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, μέσα από τη «γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων όσον αφορά την απασχόληση» και την αξιοποίηση του οικονομικά μη ενεργού γυναικείου πληθυσμού.

* * *

Ο προβληματισμός τους δεν έχει βέβαια να κάνει με τις ανάγκες των γονιών και του παιδιού και πώς αυτές θα υπηρετούνται από ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας. Αντίθετα, η έγνοια τους είναι να «λειάνουν» τα εμπόδια που θέτουν οι ευθύνες «φροντίδας» στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Σ' αυτό εντάσσονται οι προτάσεις για την καλύτερη «κατανομή» των σχετικών καθηκόντων, η προώθηση της εργασιακής «ευελιξίας», οι εξαγγελίες για «επενδύσεις» στη δημιουργία «οικονομικά προσιτών» υπηρεσιών και υποδομών για την οικογένεια.

Είναι φανερό επομένως ότι οι κυβερνητικές δράσεις και εξαγγελίες δεν δίνουν λύση στα αδιέξοδα και την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέα ζευγάρια, αλλά αντίθετα τα ανακυκλώνουν. Δεν αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που συναντούν να τα βγάλουν πέρα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που η ακρίβεια στα είδη βασικής ανάγκης, στα ενοίκια, στην Ενέργεια, εξανεμίζει τους έτσι κι αλλιώς χαμηλούς μισθούς. Δεν έχουν στόχο να μεταβάλουν αλλά, αντιθέτως, να παγιώσουν την πραγματικότητα της δουλειάς και της ζωής - «λάστιχο», την «ευέλικτη» εργασία, τα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια. Βρίσκονται στην αντίπερα όχθη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της δυνατότητας που υπάρχει σήμερα αυτές να ικανοποιούνται ολόπλευρα.

* * *

Οι εργαζόμενοι γονείς που αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια και το ατελείωτο τρέξιμο για να τα φέρουν βόλτα με τις καθημερινές υποχρεώσεις, τα νέα ζευγάρια που νιώθουν πως τα σχέδια για τη δημιουργία οικογένειας γίνονται πάνω σε «κινούμενη άμμο», δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την πολιτική των κυβερνήσεων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής τους περνά μέσα από τη συμμετοχή τους στη μάχη που δίνουν Ομοσπονδίες και σωματεία για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, σταθερό ωράριο και αυξήσεις μισθών, μέτρα για την κοινωνική προστασία της μητρότητας.

Περνά μέσα από τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στον αγώνα για κάλυψη όλων των εξόδων του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος, μέτρα στήριξης της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας, δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος για τα νέα ζευγάρια.


Έχει διαβαστεί 2530 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αυτοαποκαλύπτονται…
Προηγούμενο άρθρο
Αυτοαποκαλύπτονται…

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 687 επισκέπτες και 0 μέλη.