«Το γεωπολιτικό ρίσκο (...) επιτείνει τη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και οδηγεί σε μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων μέχρι και 1,5% εντός ενός έτους (...) οδηγεί σε απότομη αύξηση της τιμής πετρελαίου (...) πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις (...)». Αυτά και άλλα πολλά (π.χ. για το πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός) γράφουν τα αστικά επιτελεί... Περισσότερα
Τόση «ασφάλεια»
από Η Άλλη Άποψη
Οταν το 2019 το μονοπώλιο της «Chevron» εμφανίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ για να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα «Αφροδίτη», τα αστικά επιτελεία ξεσάλωναν για τα οφέλη που θα είχε τάχα ο λαός του νησιού από την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και για το πόσο «σκούρα» θα τα βρει η Τουρκία, με την αναβάθμιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την περιοχή.
Σήμερα, 4 χρόνια μετά, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας καλεί τον αμερικανικό όμιλο «σε εντατική διαβούλευση 30 ημερών» για νέα συμφωνία, επειδή ο αναθεωρημένος σχεδιασμός του μονοπωλίου «κουρεύει» τα έσοδα του κυπριακού κράτους και πετάει την Κύπρο έξω από τα σχέδια μεταφοράς του αερίου στις αγορές.
Με άλλα λόγια, τα συμφέροντα των μονοπωλίων κάνουν «κουμάντο» στην ΑΟΖ, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών για τα μεγάλα κοιτάσματα επέβαλε τελικά τον μεταξύ τους συμβιβασμό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας τους, πυροδοτώντας νέο γύρο ανταγωνισμών.
Στην Κύπρο, μαζί με τα ενεργειακά αναθερμαίνονται και οι διεργασίες πάνω στα διχοτομικά σχέδια, στο πλαίσιο ευρύτερων διευθετήσεων με την εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενώ ο κυπριακός λαός μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στη δίνη των ανταγωνισμών, με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων.
Τόση «ασφάλεια» και τόση «ευημερία» προσφέρουν, λοιπόν, στους λαούς τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τα σενάρια για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, που προωθεί και στη χώρα μας η κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων.