«Το γεωπολιτικό ρίσκο (...) επιτείνει τη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και οδηγεί σε μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων μέχρι και 1,5% εντός ενός έτους (...) οδηγεί σε απότομη αύξηση της τιμής πετρελαίου (...) πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις (...)». Αυτά και άλλα πολλά (π.χ. για το πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός) γράφουν τα αστικά επιτελεί... Περισσότερα
Για το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Με την τελετή έναρξης στο επιβλητικό στάδιο «Μαρακανά» του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ξεκίνησαν οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες οι οποίοι θα διαρκέσουν ως τις 21 Αυγούστου.
Οι διοργανωτές επικεντρώθηκαν στο να αναδείξουν την ιστορία της «χώρας του καφέ», κεντρικό μήνυμα ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ η μουσική αλλά και ο χορός είχαν την τιμητική τους.
Πρώτη στο στάδιο μπήκε, ως είθισται η ελληνική αποστολή, με τη Σοφία Μπεκατώρου σημαιοφόρο.
Τη φλόγα στο στάδιο έφερε ο Γκουστάβο Κερτέν (τένις, τρεις φορές νικητής του Ρολάν Γκαρός), την παρέδωσε στην Ποντέσια Μαρκάρι (μπάσκετ, ασημένιο μετάλλιο το 1996 στο μπάσκετ) και εκείνη στονΒαλντερέι Κοντέιρο ντε Λίμα, χάλκινο ολυμπιονίκη της Αθήνας που άναψε το βωμό σε στυλ σπιράλ που σχεδίασε ο Αμερικανός γλύπτης Άντονι Χάουι. Ο Βαλντερέι Κοντέιρο ντε Λίμα έγινε γνωστός στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, όταν ένας Ιρλανδός θεατής μπήκε στην πορεία του και τον έβγαλε εκτός δρόμου λίγο πριν τον τερματισμό, με αποτέλεσμα να χάσει το χρυσό μετάλλιο.
Νωρίτερα, η αστυνομία της Βραζιλίας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες αερίου, προκειμένου να διαλύσει μια διαδήλωση κοντά στο στάδιο «Μαρακανά». Η διαμαρτυρία ήταν ενάντια στη διαφθορά και τις υπερβολικές δαπάνες για τους Αγώνες, σε μία στιγμή που η Βραζιλία περνάει τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.
Ωστόσο, άσχετα από το τι θα συμβεί στον αγωνιστικό χώρο, ήδη υπάρχουν κερδισμένοι: Οι πολυεθνικές, οι χορηγοί και οι διαφημιστικές εταιρείες.
Άλλωστε, η μετατροπή του αθλητισμού σε προϊόν προς πώληση τους προσφέρει το έδαφος, προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος εν κράτει, να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια συμφερόντων και να... παίξουν το δικό τους κυνήγι κέρδους.