Τρίτη, 05 Μάρ, 2024

  • Έντονη αμφισβήτηση από το ICOMOS για το ανάκτορο των Αιγών
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ: Κράτησε για ακόμα μια χρονιά, σε πείσμα των οικονομικών δυσκολιών, τα δημοτικά τέλη στα χαμηλότερα επίπεδα πανελλαδικά
  • “Ο Πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει”
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Κατεπείγουσα Ερώτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών
  • ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περήφανος για την αντιλαϊκή του διακυβέρνηση και την εξαπάτηση του λαού
  • Εκλογές στην Ομάδα Γυναικών Βέροιας της ΟΓΕ
Έντονη αμφισβήτηση από το ICOMOS για το ανάκτορο των Αιγών1 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ: Κράτησε για ακόμα μια χρονιά, σε πείσμα των οικονομικών δυσκολιών, τα δημοτικά τέλη στα χαμηλότερα επίπεδα πανελλαδικά2 “Ο Πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει”3 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Κατεπείγουσα Ερώτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών4 ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περήφανος για την αντιλαϊκή του διακυβέρνηση και την εξαπάτηση του λαού5 Εκλογές στην Ομάδα Γυναικών Βέροιας της ΟΓΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»: Μείον 32.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του 2024

«Ρεκόρ» 20ετίας για το αρνητικό ισοζύγιο, σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας είναι με συμβάσεις - λάστιχοΤο μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τον πρώτο μήνα του 2024. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον περασ... Περισσότερα

Γιάννης Γεωργάκης δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο κυριολεκτικά βαλτώνει, δεν υπάρχει διάθεση να βελτιωθούν τα πράγματα»

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Γιάννης Γεωργάκης δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο κυριολεκτικά βαλτώνει, δεν υπάρχει διάθεση να βελτιωθούν τα πράγματα»

* Τις μεγάλες ομάδες τις φτιάχνουν οι μεγάλοι προπονητές


Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή του Αλέκου Χατζηκώστα «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ) έδωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Γεωργάκης με αφορμή τη έκδοση του νέου του βιβλίου «Ιδέες και «Στρατηγοί» που άλλαξαν το ποδόσφαιρο» (εκδόσεις Ατεχνως) τη Δευτέρα 4/12.

Ξεκινώντας και με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στο Βόλο στον αγώνα με τον Ολυμπιακό τόνισε:

«Έχω απογοητευτεί πλήρως από αυτά τα θέματα. Έχασα πολλές ώρες και μέρες από τη ζωή μου ασχολούμενος με αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει εξέλιξη, δεν υπάρχει διάθεση να βελτιωθούν αυτά τα πράγματα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο κυριολεκτικά βαλτώνει, δεν υπάρχει διάθεση να βελτιωθούν τα πράγματα. Κάθε νέος υπουργός εξαγγέλλει ένα καινούργιο νόμο, πιστεύοντας ότι θα λύσει τα προβλήματα. Δεν βάζουν κανένα στόχο να λύσουν μικροπροβλήματα σιγά-σιγά. Για όλα αυτά υπάρχει μ ία ανοχή από του παράγοντες, από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, από το κράτος, δεν θέλουν να λύσουν προβλήματα. Είναι αλληλοεξαρτώμενοι, ο ένας φοβάται να ενοχλήσει τον άλλον; Αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι να έχει στραφεί στο καλό ποδόσφαιρο, στο ευρωπαϊκό, εκεί που βλέπει μία παράσταση. Δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν πρόκειται κατά τη γνώμη μου να λυθούν ποτέ.»

Αναφερόμενος στο νέο του βιβλίο τόνισε:

Αν θέλει κανείς να κατανοήσει κανείς σωστά το ποδόσφαιρο και όχι μόνο πρέπει να γνωρίζει ιστορία. Η ιστορία του ποδοσφαίρου σε βάθος, είναι άγνωστη. Αναρωτήθηκα αν όλοι αυτοί οι έλληνες προπονητές που εργάζονται σε διάφορες ομάδες, πώς μορφώνονται, από πολύ μαθαίνουν. Στις διάφορες σχολές που πηγαίνουν τι βιβλία διαβάζουν. Δεν υπάρχει βιβλιογραφία στη Ελλάδα για το θέμα. Για το δικό μου π.χ το βιβλίο δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον από την ΕΠΟ. Το βιβλίο ήταν αποτέλεσμα ενός διαλόγου στο «ΒΗΜΑ» που εργαζόμουν το 2010. Τότε ρίχτηκε η ιδέα ια το πώς δημιουργούνται οι μεγάλες ομάδες. Οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, οι μεγάλες ιδέες, οι μεγάλοι προπονητές. Εγώ ανέλαβα να γράψω για την άποψη ότι τις μεγάλες ομάδες τις φτιάχνουν οι μεγάλοι προπονητές. Από τότε συγκέντρωνα το υλικό και τη περίοδο της πανδημίας βρήκα το χρόνο να βάλω τις σκέψεις σε τάξη και το αρχείο κάτω και να βγάλω το βιβλίο αυτό που ξεκινά από τότε που το ποδόσφαιρο ήταν φουλ επιθετικό, με 9 επιθετικούς, τότε που ήταν παιχνίδι και όχι όπως σήμερα επαγγελματική παράσταση που μαζεύει τεράστια πλήθη. Ποιοι ήταν αυτοί που το εξέλισσαν στη πάροδο των ετών. Που το έκαναν από ένα παιχνίδι ν’ αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, με τεράστια τηλεοπτικά έσοδα από τα οποία συντηρούνται οι ομάδες. Από αυτό, το ελληνικό ποδόσφαιρο παίρνει το ελάχιστον το οποίο μπορεί , ενώ οι Εγγλέζοι το μεγαλύτερο. Όταν δημιουργήθηκε μία τεράστια βιομηχανία ανά τον κόσμο που τα έσοδα ξεπερνούν τα 300 δισ. ετησίως, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να σε απασχολεί αυτό το φαινόμενο. Βλέπουμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτά τα ελάχιστα εκατομμύρια που βγάζει τα εξάγει όλα στο εξωτερικό για ν’ αγοράζει ξένους ποδοσφαιριστές, δεν μένει τίποτε στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τη κάθε κυβέρνηση. Φτιάξαμε ένα ποδόσφαιρο που είναι παθητικό για την ελληνική οικονομία. Το βιβλίο μιλά για το ποιοι είναι οι προσωπικότητες, προπονητές που το εξέλιξαν.»

Στη συνέχεια έκανε αναλυτική παρουσίαση των ξεχωριστών αυτών προπονητών και τη σφραγίδα που έβαλαν στο άθλημα, τις αλλαγές που έφεραν στο τρόπο ανάπτυξης του, σε συνάρτηση πάντα και με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας. Και κατέληξε:

«Η εξέλιξη στο ποδόσφαιρο δεν ήλθε σε μία νύχτα. Το ποδόσφαιρο ναι μεν αντιγράφεται με την έννοια ότι ανακαλύψεις έχουν κάνει οι προπονητές τις βλέπεις στον αγωνιστικό χώρο, δεν βγαίνουν από πανεπιστήμια είναι αυτοδίδακτοι . Ακόμη και σήμερα πανεπιστήμια να βγάζουν προπονητές όπως π.χ μάνατζερ για διάφορες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν. Όμως, το ποδόσφαιρο καλείται από μόνο του να λύσει αυτά τα προβλήματα και ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι οι καινοτόμοι , που έχουν τις γνώσεις, τη διάθεση, την φιλοσοφία, τα έμπνευση να δουλέψουν , να επινοήσουν διάφορα καινούρια πράγματα και να φτάσουν το ποδόσφαιρο εδώ που έφτασε.»

Τέλος απάντησε για το προηγούμενο βιβλίο του «Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ ή όταν ο Μίκης συνάντησε το ποδόσφαιρο» (Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ) τονίζοντας:

«Ήταν το 2019, μία έμπνευση που στηρίχτηκε σε μία ιδέα του παλιού ποδοσφαιριστή Ν. Μάλλιαρη και τέως Γ.Γ του ΠΣΑΤ. Ο Μ. Θεοδωράκης αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο Είχε γίνει ένα γλέντι σε ξενοδοχείο της Αθήνας με παλιούς ποδοσφαιριστές, που έβαλε ορισμένες θέσεις όπως ότι το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα με την έννοια ότι πρώτα γινόμαστε οπαδοί μιας ομάδας και μετά π.χ μαθαίνουμε ένα επάγγελμα, αποκτούμε κομματική ταυτότητα και εκεί είπε ότι πρώτα απέκτησα ομάδα- Ολυμπιακός-, ενώ κόμματα άλλαξα ,αλλά την ομάδα ποτέ. Στο βιβλίο αυτό αναπτύξαμε τις ιδέες του Μίκη Θεοδωράκη για το ποδόσφαιρο σε μία προσπάθεια να καλλιεργήσουμε σ’αυτή τη χώρα ποδοσφαιρικό πολιτισμό.»

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιάννης Γεωργάκης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1955 στη Λευκάδα. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πινακοχωρίου και τελείωσε το Β΄ Εσπερινό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Εργάστηκε στην εφημερίδα Οδηγητής (1984-1987) στο εργατικό ρεπορτάζ. Στη συνέχεια, ειδικεύτηκε στο αθλητικό ρεπορτάζ και εργάστηκε στις εφημερίδες Ριζοσπάστης (1987-1999) και Το Βήμα (1999-2013). Συνεργάστηκε με το αθλητικό περιοδικό Σπορ&Σκορ καθώς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Κανάλι Ένα» και «Ξένιος». Συμμετείχε στη συγγραφή της δίτομης εγκυκλοπαίδειας Ελληνικός Αθλητισμός – Ιστορική Αναδρομή 1896-1996 και του βιβλίου Οι κορυφαίοι των γηπέδων. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:
Έχει διαβαστεί 689 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 259 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)