Δευτέρα, 27 Ιούν, 2022

  • Συνάντηση Δικτύωσης Φορέων και Υπηρεσιών του Ν.Ημαθίας
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
  • Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ
  • Ομερτά της «αριστεράς» και της «προόδου»
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων
  • Το Κέντρο Υγείας Βέροιας οργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία
Συνάντηση Δικτύωσης Φορέων και Υπηρεσιών του Ν.Ημαθίας1 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ2 Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ3 Ομερτά της «αριστεράς» και της «προόδου»4 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων5 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας οργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβερνητικές παλινωδίες

Οι κυβερνητικές παλινωδίες με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Η κυβέρνηση περίπου συμβουλεύει τον λαό να αυτοδιαγνωστεί σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να κολλήσει και να ...αυτοψυχαναλυθεί, για το πόσο φόβο αισθάνεται απέναντι στον ιό και ανάλογα να πράξει. Δηλαδή, αν κάποιος πιστεύει ότι είναι περι... Περισσότερα

Η Ημαθία στον Εμφύλιο

από Η Άλλη Άποψη
Η Ημαθία στον Εμφύλιο

Η Άλλη Άποψη - Εβδομαδιαία Πολιτική, Πολιτιστική Εφημερίδα του Νομού Ημαθίας

Με το βιβλίο αυτό ολοκληρώνεται η τριλογία (πρόκειται για τα βιβλία «Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Ημαθίας» και «Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στο Εμφύλιο») που αφορά, μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής και ερμηνείας, της πολυτάραχης δεκαετίας του 1940-50 στην Ημαθία.

Χρονικά η περίοδος που καλύπτει η παρούσα μελέτη είναι από τα τέλη Οκτωβρίου του 1946 (όπου έχουμε την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) και ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου του 1949, όπου οι δυνάμεις του ΔΣΕ, εγκαταλείπουν τον Γράμμο. Φυσικά οι ημερομηνίες αυτές (έναρξης και λήξης) έχουν το στοιχείο της «αυθαιρεσίας». Οι ρίζες (χρονικά) του εμφυλίου ξεκινούν νωρίτερα, κατά την διάρκεια της κατοχής, ενώ ο τερματισμός του δεν σταματά στις 30 Αυγούστου γιατί ούτε η «εκκαθάριση» της χώρας από τις ένοπλες δυνάμεις του ΔΣΕ από τον «εθνικό στρατό» ολοκληρώνεται τότε με το πέρασμα των δυνάμεων αυτών στις γειτονικές Λαϊκές Δημοκρατίες, αλλά ούτε και οι συνέπειες του Εμφυλίου σταματούν.

Τα γεγονότα της περιόδου αυτής συνέχισαν να ρίχνουν πολύπλευρα τη «σκιά» τους στα «πέτρινα χρόνια» που ακολούθησαν (για τους αριστερούς, τους αγωνιστές της αντίστασης και του ΔΣΕ), αλλά έχουν και τις ιδεολογικές-πολιτικές απολήξεις τους μέχρι σήμερα, γι’αυτό και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζεται από έναν πλήθος εκδόσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.α γι’αυτήν.

Η εξεταζόμενη περίοδος ήταν σίγουρα φοβερή και καταστροφική για τον ελληνικό λαό και τη χώρα μας. Ο τραγικός απολογισμός (για τον οποίο υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις) της περιόδου αυτής, κάνει λόγο για πάνω από 150.000 συνολικά νεκρούς, 800.000 ξεσπιτωμένους ενώ οι υλικές καταστροφές ήταν τεράστιες (π.χ 45.000 σπίτια ολικά ή μερικά κατεστραμμένα, 1.600 σχολεία, 476 γέφυρες, 241 νοσοκομεία κ.α). Οι απώλειες του κυβερνητικού στρατού (στοιχεία του ΓΕΣ) ήταν συνολικά 55.527 (νεκροί-τραυματίες-αγνοούμενοι). Αντίστοιχα οι απώλειες του ΔΣΕ υπολογίζονται σε 30.000.

Η συζήτηση για το ποιος φταίει, για το ποιος τελικά τον προκάλεσε, για τον χαρακτήρα του εμφυλίου πολέμου συνεχίζεται και σήμερα Μπορεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να έχουν υποχωρήσει απόψεις περί «κομμουνιστοσυμμοριτών», «πρακτόρων» κ.α όμως οι προσπάθειες διαστρέβλωσης, αλλά και αποσιώπησης των πραγματικά υπευθύνων συνεχίζεται. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα γίνεται μία οργανωμένη προσπάθεια, πίσω από βαρύγδουπες διατυπώσεις περί «διεπιστημονικής έρευνας», «τοπικότητας» να ξαναγραφτεί η ιστορία παρουσιάζοντας τους αληθινούς θήτες ως θύματα, να διαστρεβλωθούν ο χαρακτήρας του ΔΣΕ και οι συνθήκες που τον επέβαλαν.

Βασικός στόχος της προβολής αυτών των απόψεων είναι να συσκοτιστεί ο πραγματικός χαρακτήρας της αντιπαράθεσης του Εμφυλίου πολέμου, να θεωρηθεί για παράδειγμα «νόμιμη άμυνα» η δράση του Εθνικού Στρατού (σε σχέση με τους «συμμορίτες» του ΔΣΕ) και των ένοπλων φασιστικών συμμοριών, να δικαιολογηθεί το μαζικό και βίαιο ξερίζωμα των κατοίκων από τα χωριά τους («ανταρτόπληκτοι»), καθώς και αποκρυφτεί η ουσία του «παιδομαζώματος» που πραγματοποίησε το Παλάτι και η Εκκλησία. Ακόμη εμφανής είναι η προσπάθεια από μερίδα συγγραφέων στο όνομα της «τοπικότητας» να χαθεί το πολιτικό σκηνικό που αυτός εκδηλώθηκε (εσωτερική αντίδραση-εξωτερική επέμβαση Αγγλίας-ΗΠΑ) , να κοπεί το νήμα μεταξύ «αιτίας και αποτελέσματος» και να αναπαραχθούν οι παλιότεροι αντικομμουνιστικοί μύθοι με διαφορετικό πλέον, επιστημονικοφανές περιτύλιγμα.

Ο τρόπος όμως που βλέπει κάποιος τα πολιτικά-ιστορικά γεγονότα δεν είναι ουδέτερος, αταξικός. Η «οπτική του γωνία» εξαρτάται από τη σκοπιά , τον στόχο, τη μέθοδο ανάλυσης των «χρωμάτων» και σε τελευταία ανάλυση από το ποια μεριά του λόφου κοιτάζει κανείς.

Η ιστορία των ταξικών κοινωνιών δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ιστορία της ταξικής πάλης με διάφορες μορφές. Και ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος αυτό το χαρακτήρα είχε.

Η ελληνική άρχουσα τάξη, με την βοήθεια στην αρχή της Αγγλίας και στη συνέχεια των ΗΠΑ στα πλαίσια των γενικότερων στρατηγικών τους επιδιώξεων, από τη περίοδο ήδη της κατοχής (1943), με σχέδιο, ετοιμαζόταν για την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος της εξουσίας μετά την απελευθέρωση, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τα λάθη του ΕΑΜικού κινήματος (π.χ Συμφωνίες Λιβάνου-Γκαζέρτας -Βάρκιζας). Έτσι αμέσως μετά την απελευθέρωση προχώρησαν στην ένοπλη επέμβαση του Δεκέβρη του 1944 οργάνωσαν το μεταβαρκιζιανό όργιο τρομοκρατίας και εξαπόλυσαν μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο.

Οι δυνάμεις του ΕΑΜ, το ΚΚΕ απάντησαν όλη την περίοδο που προηγήθηκε, με την πολιτική της ειρήνευσης, της συμφιλίωσης της εθνικής και λαϊκής ενότητας όπως τονιζόταν σε όλα τα ντοκουμέντα τους, αλλά και η πρακτική τους δράση αποδείκνυε.Όταν τα πράγματα όμως έφτασαν σε οριακό σημείο οι λαϊκές δυνάμεις βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα: Να υποκύψουν και να υποταχτούν ή να βαδίσουν στο δύσκολο και δύσβατο δρόμο του ένοπλου αγώνα. Και φυσικά διάλεξαν τον δεύτερο!Ο αγώνας του ΔΣΕ, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα ήταν αγώνας ηρωικός, δίκαιος, πατριωτικός, για δημοκρατικές ελευθερίες και ανεξαρτησία της χώρας μας, στρεφόταν με σαφήνεια ενάντια στην εξάρτηση και αποτελούσε συνέχεια των ανεκπλήρωτων στόχων της Εθνικής Αντίστασης.

Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν αγώνας αντιιμπεριαλιστικός , αγώνας διεθνιστικός (εδώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως έβαλε πέραν των άλλων το δικό του βάρος υπέρ του αγώνα των λαών σε μια περίοδο όπου ο ιμπεριαλισμός είχε ξεκινήσει το λεγόμενο «ψυχρό πόλεμο») και ταυτόχρονα αγώνας ταξικός, κορυφαία πράξη της ταξικής πάλης στον 20αιώνα στον τόπο μας. Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ αποτέλεσε όπως αποδείχτηκε, τον πιο μεγάλο κίνδυνο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα για τον ελληνικό αστικό κράτος και την ύπαρξη του !

Η ήττα του ΔΣΕ (ως αποτέλεσμα μιας σειράς αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων) οριοθέτησε το τέλος μιας σημαντικής φάσης του λαϊκου κινήματος στη χώρα μας αλλά και την έναρξη μιας «νέας εποχής», ζοφερής για το λαό και τον τόπο μας, κάτω πλέον από την αμερικάνικη επικυριαρχία!Η πραγματοποίηση της εργασίας αυτής για την περίοδο του εμφυλίου στο νομό μας (πάντα σε στενή σύνδεση με το πανελλαδικό πλαίσιο όπου συνέβησαν τα γεγονότα) απαιτούσε από τον μελετητή να αναζητήσει επισταμένα και να αξιοποιήσει-αξιολογήσει τους παρακάτω παράγοντες: - Τις αρχειακές πρωτογενείς πηγές που λόγω των χρόνων που ακολούθησαν ήταν σπάνιες έως ανύπαρκτες. Μοναδική εξαίρεση τα επίσημα ανακοινωθέντα από πλευρά ΓΕΣ, ΔΣΕ και τα επίσημα ντοκουμέντα του ΚΚΕ.
- Κάθε είδους έντυπο υλικό όπως είναι αυτοβιογραφικά βιβλία, μαρτυρίες, μελέτες, ανέκδοτα κείμενα καθώς και εφημερίδες της εποχής εκείνης (τοπικά ο ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ), σε επίπεδο Β. Ελλάδας οι εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ», «ΦΩΣ» που χρειαζόταν σαφώς προσεγμένη ανάγνωση λόγω της κυριαρχίας πολύπλευρης λογοκρισίας, αλλά του αθηναϊκού Τύπου της εποχής εκείνης ιδιαίτερα ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» την περίοδο 1946 και 1947 οπότε απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του.
- Τις προφορικές μαρτυρίες λαμβάνοντας πάντα υπόψη πως οι άνθρωποι προσλαμβάνουν και ζουν τη σχέση τους με τη ιστορία μέσα από διαμεσολαβήσεις από ένα πλέγμα ιδεών, αντιλήψεων, αξιών , νοοτροπιών κ.α πόσο μάλλον όταν έχουν περιέλθει δεκαετίες από τα γεγονότα αυτά.

Ερευνώντας τα στοιχεία που συνθέτουν τη συγκεκριμένα μελέτη, ο γράφων ανακάλυψε μια σειρά γεγονότα σε τοπικό επίπεδο για τα οποία είχε (και συνολικά πιστεύω οι νεότερες γενιές) άγνοια. Και αυτό γιατί και σε επίπεδο νομού, έγινε συνειδητή προσπάθεια από τους «νικητές» αφενός να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους και αφετέρου να σκεπάσουν στη «σκόνη» της «λήθης» σημαντικά πολιτικά-στρατιωτικά γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας ή να τα μεταφέρουν μέσω της προφορικής παράδοσης διαστρεβλωμένα.

Με την παρούσα μελέτη γίνεται μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής και ερμηνείας των γεγονότων της εποχής εκείνης. Απαιτούνται όμως συνολικότερες και συλλογικότερες προσπάθειες.

Έχει διαβαστεί 51674 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 28 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 36 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 421 επισκέπτες και 0 μέλη.