Τρίτη, 22 Ιούν, 2021

 • Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Νομού Ημαθίας Πέλλας
 • Διακοπή νερού, λόγω βλάβης στον κεντρικό αγωγό, στο συνοικισμό «ΜΕΣΗ» του Δήμου Βέροιας.
 • “2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας στη Σχολή του Αριστοτέλη  2500 χρόνια μετά” «Το κάλλος παντός επιστολίου συστατικώτερον» Αριστοτέλης
 • Ευχαρηστήριο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας
 • Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα από τον ΕΟΔΥ
 • Δήμος Βέροιας: Υποβολή Δηλώσεων ζημιάς από χαλάζι
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Νομού Ημαθίας Πέλλας1 Διακοπή νερού, λόγω βλάβης στον κεντρικό αγωγό, στο συνοικισμό «ΜΕΣΗ» του Δήμου Βέροιας.2 “2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας στη Σχολή του Αριστοτέλη  2500 χρόνια μετά” «Το κάλλος παντός επιστολίου συστατικώτερον» Αριστοτέλης3 Ευχαρηστήριο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας4 Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα από τον ΕΟΔΥ5 Δήμος Βέροιας: Υποβολή Δηλώσεων ζημιάς από χαλάζι6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προς ενδιαφερόμενους…

Για τους ενδιαφερόμενους από τη Βέροια για τις επόμενες δημοτικές εκλογές που προσμένουν και τη στήριξη από τη Ν.Δ ο Κ. Καραμανλής έλεγε συχνά: ‘Ο καλός δρομέας κρατά τις δυνάμεις του για τον τελευταίο γύρο». Ας μην το ξεχνούν οι σημερινοί «ιδεολογικοί απόγονοι». Κινδυνεύουν να  «καούν στην προθέρμανση»… Περισσότερα

10ωρο και επί της ουσίας απαγόρευση της απεργίας προωθεί η κυβέρνηση

από Η Άλλη Άποψη
10ωρο και επί της ουσίας απαγόρευση της απεργίας προωθεί η κυβέρνηση

Δεκάωρο αντί του οχτάωρου προωθεί με νομοσχέδιο η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να γυρίσει τους εργαζόμενους 134 χρόνια πίσω, στο 1886 που με το αίμα των εξεγερμένων εργατών του Σικάγο καθιερώθηκε η 8ωρη ημερήσια εργασία! Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να «χτυπηθεί» κι άλλο το δικαίωμα στην απεργία, σε σημείο που τα εμπόδια που μπαίνουν να συνιστούν απαγόρευση της απεργίας, ειδικά στους μεγάλους χώρους εργασίας που είναι στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα προστατεύεται  κάθε μηχανισμός απεργοσπασίας που θα στήνει η εργοδοσία η οποία θα διευκολύνεται ακόμα περισσότερο και στο θέμα των διαφορών επί των Συλλογικών Συμβάσεων, που από την Επιθεώρηση Εργασίας περνάει στον ΟΜΕΔ όπου κυριαρχούν οι εργοδότες.

Αυτή είναι η κεντρική στόχευση του νομοσχεδίου, υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», του υπουργείου Εργασίας που συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, το νομοσχέδιο είναι για «την προσέλκυση επενδύσεων» και «διατηρεί και ενισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», με βάση το οποίο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ενίσχυση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου ψηφίζοντας το 50%+1 για την κήρυξη απεργίας και πλέον η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

- «Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».

- «Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών».

- «Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή».

Συνεπώς διά νόμου η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει τη 10ωρη ημερήσια εργασία ταυτόχρονα με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6μηνη βάση, ενώ ο οργανισμός του ανθρώπου αναπληρώνεται σε 24ωρη βάση.

Γα τον συνδικαλιστικό νόμο επιχειρεί μεταξύ άλλων τις εξής αλλαγές:

- «Καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο».

- «Η ΓΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας».

- «Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%».

Οι διατάξεις αυτές προωθούν το φακέλωμα των συνδικάτων και των μελών τους μέσω του Γενικού Μητρώου, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια να χτυπηθεί η συλλογική δράση των συνδικάτων και οι εργαζόμενοι να βρεθούν μόνοι ακόμα και με την εργοδοσία πάνω από το κεφάλι την ώρα της «ηλεκτρονικής» ψηφοφορίας. 

Επίσης προβλέπεται πως:

- «Απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη».

Η πρόβλεψη αυτή είναι ουσιαστικά και πρακτικά πριμοδότηση της εργοδοσίας για να στήνει μηχανισμό απεργοσπαστικό και οι απεργοί να απειλούνται με «ποινικώς κολάσιμη πράξη» αν αντιδράσουν!

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

- «Η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ».

- «Δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα».

- «Ταχεία διαδικασία δικαστικού ελέγχου των προσβαλλόμενων διαιτητικών αποφάσεων».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Έχει διαβαστεί 240 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 30 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 03 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 25 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 04 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 916 επισκέπτες και 1 μέλος.