Πέμπτη, 29 Σεπ, 2022

  • ΚΝΕ: Γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η κυβερνητική απόπειρα να νεκραναστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Βέροια: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
  • ΕΛΣΤΑΤ: Τσακίζει η ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά: Το 80% του εισοδήματος στα φτωχά νοικοκυριά φεύγει για ενοίκιο και τρόφιμα
  • «NORD STREAM» 1 ΚΑΙ 2: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διαφαινόμενη δολιοφθορά
  • Μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση δημοτών και μαθητών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
  • Ο Δήμος Βέροιας στο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» στο Ηράκλειο
ΚΝΕ: Γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η κυβερνητική απόπειρα να νεκραναστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία1 Βέροια: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ2 ΕΛΣΤΑΤ: Τσακίζει η ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά: Το 80% του εισοδήματος στα φτωχά νοικοκυριά φεύγει για ενοίκιο και τρόφιμα3 «NORD STREAM» 1 ΚΑΙ 2: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διαφαινόμενη δολιοφθορά4 Μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση δημοτών και μαθητών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 5 Ο Δήμος Βέροιας στο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» στο Ηράκλειο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σε πιο επικίνδυνη φάση

Οι ολοένα και πιο επικίνδυνες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη μεγάλη όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, τη νέα φάση κλιμάκωσης συνολικά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον πλανήτη, με κεντρικό άξονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπ... Περισσότερα

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

από Η Άλλη Άποψη
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

Με τα διδάγματα του αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στη δεκαετία 1940 -'49 συνεχίζουμε τους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

            Ήταν 27 Απρίλη 1941, 80 χρόνια πριν, όταν με την είσοδο των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα, η Ελλάδα έμπαινε στο βαθύ σκοτάδι της πάνω από τρία χρόνια ναζιστικής κατοχής. Είχε προηγηθεί η συνθηκολόγηση και παράδοση της χώρας στους ναζί εισβολείς, εσπευσμένα, από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Τους εισβολείς στην Αθήνα υποδέχτηκε Επιτροπή από τον ανώτερο διοικητή Αττικής, το Νομάρχη Αττικοβοιωτίας και τους δημάρχους Αθήνας και Πειραιά ενώ ο Αθηναϊκός λαός, διαμαρτυρόμενος σιωπηρά, έκλεινε τα παράθυρα όταν περνούσαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ οργάνωσε στην Ομόνοια συγκέντρωση με συνθήματα για αντίσταση στους επιδρομείς ζητώντας να δοθούν όπλα στο λαό για να τους πολεμήσει.

            Το επόμενο βήμα της άρχουσας τάξης της Ελλάδας ήταν συνεργασία με τους ναζί κατακτητές ενάντια στο λαό, με τη συγκρότηση κυβέρνησης από Έλληνες αστούς πολιτικούς. Επικεφαλής ο δοσίλογος στρατηγός Τσολάκογλου που υπέγραψε την παράδοση της Ελλάδας στο στρατό του Χίτλερ παρά τη θέληση των στρατιωτών αλλά και αξιωματικών που συνέχιζαν την αντίσταση στους εισβολείς. Την κυβέρνηση αυτή στήριξε όλος, σχεδόν, ο τότε αστικός πολιτικός κόσμος.

Την ίδια ώρα εκτός από τους συνεργάτες των ναζί αστούς πολιτικούς, μια μερίδα πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, εγκατέλειπαν τη χώρα μαζί με τους Άγγλους συμμάχους τους.

            Αντίθετα, το ΚΚΕ από την αρχή, με τη φασιστική επίθεση των Ιταλών που προηγήθηκε στη χώρα μας, με τα γνωστά τρία Γράμματα του τότε ΓΓ της ΚΕ του, Νίκου Ζαχαριάδη από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας είχε καλέσει τον Ελληνικό λαό σε παλλαϊκό πόλεμο κατά των φασιστών εισβολέων Οι κομμουνιστές από τις φυλακές και τις εξορίες είχαν ζητήσει να τους επιτραπεί να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή κατά των εισβολέων που, όμως, το αρνήθηκε η Μεταξική κυβέρνηση και, τελικά, παρέδωσε τους φυλακισμένους κομμουνιστές στον κατακτητή με συνέπεια, οι περισσότεροι απ' αυτούς να εκτελεστούν είτε να σταλούν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης.

Το ΚΚΕ, με πρωταγωνιστές όσα στελέχη δραπέτευσαν από τις φυλακές και τις εξορίες και άλλους κομμουνιστές που δρούσαν, τότε, στην παρανομία, οργάνωσε την Αντίσταση του Ελληνικού λαού κατά των κατακτητών, ιδρύοντας το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις που αγωνίστηκαν συσπειρώνοντας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της νεολαίας για την απελευθέρωση της χώρας μας με τεράστιες αιματηρές θυσίες και υλικές καταστροφές που προκάλεσαν τα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα.

            Ωστόσο, σήμερα, 80 χρόνια μετά, η ΟΔ Γερμανίας αρνείται να πληρώσει τις Πολεμικές Επανορθώσεις-Αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί σε διεθνείς διασκέψεις (Παρίσι, Λονδίνο, Μόσχα) υπέρ της Ελλάδας. Τεράστιες είναι οι ευθύνες, των Ελληνικών κυβερνήσεων που, στο όνομα των «καλών σχέσεων» με την ΟΔ Γερμανίας, αποφεύγουν να διεκδικήσουν, ουσιαστικά, στην πράξη και με συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες τις Γερμανικές Επανορθώσεις. Ακόμα χειρότερα, με τη συμφωνία και συμμετοχή των Ελληνικών κυβερνήσεων σε Ελληνογερμανικά Ιδρύματα (Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας) και προγράμματα δημιουργίας μνημείων και άλλων έργων που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΞ ΟΔ Γερμανίας και αποδυναμώνουν το δίκαιο αίτημα του Ελληνικού λαού για της Επανορθώσεις-Πολεμικές Αποζημιώσεις από την ΟΔ Γερμανίας. Επίσης με την επεξεργασία προγραμμάτων όπως πχ «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα» που χρηματοδοτούνται επίσης από το ΥΠΕΞ ΟΔ Γερμανίας, συναινούν και συμφωνούν στην επιδίωξη για την αναθεώρηση της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου πολέμου και την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης για τα ναζιστικά εγκλήματα που διαπράχτηκαν στη χώρα μας.

            Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και το ΚΚΕ, σταθερά θέτουν το ζήτημα και στις ελληνικές κυβερνήσεις με πολύμορφες ενέργειες, όπως το υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο ΥΠΕΞ, την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ξανάφεραν το αίτημα στη Βουλή ή την κατάθεση σχετικής Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Ευρωβουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγα χρόνια και αγωνίζονται, επιτέλους, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες διεκδίκησης η κυβέρνηση.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και σήμερα, 80 χρόνια μετά, από την εισβολή και κατοχή από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα στην Ελλάδα, με την πείρα της πάλης του λαού μας στη δεκαετία 1940 -'49 για την απελευθέρωση και τον αγώνα για μία Ελλάδα του λαού της, τιμώντας τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ συνεχίζει τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Οι αγωνιστές, οι απόγονοι και οι φίλοι της Αντίστασης με την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παλεύουμε ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως ΝΑΤΟ -ΗΠΑ -ΕΕ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους σε βάρος των λαών, ενάντια στη μετατροπή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο για να φύγουν οι Αμερικανο-Νατοϊκές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα μας όποιες στρατιωτικές δυνάμεις από το εξωτερικό. Και να αποδεσμευτεί με την πάλη του λαού η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με το λαό μας κυρίαρχο, χωρίς αφεντικά.

 

 

           


Έχει διαβαστεί 644 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος ΝΔ 3-5 μποφόρ

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 29 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 15 ως 28 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 390 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)