Εξήντα μέρες συμπληρώθηκαν από όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το νέο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας πίσω του μέχρι σήμερα πάνω από 16.000 νεκρούς, 7.000 νεκρά παιδιά, 40.000 τραυματίες και κοντά 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.Παρά τον εφησυχασμό που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες τα αστικά επ... Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: «Ανθρακες» τα υπερκέρδη που διαφήμιζαν ως «ανακούφιση» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
από Η Άλλη Άποψη
Ανθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός των περίφημων «υπερκερδών», πάνω στα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν χτίσει διάφορα αφηγήματα ψέματος και κοροϊδίας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) υπολόγισε το ποσό των υπερκερδών για όλους τους ομίλους της Ενέργειας για το χρονικό διάστημα Οκτώβρη 2021 - Ιούνη 2022 στο... υπέρογκο ποσό των 373,55 εκατ. ευρώ! Από αυτά θα φορολογηθεί το 90%, όπως προβλέπει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και το τελικό ποσό που προκύπτει φτάνει τα 336,1 εκατ. ευρώ.
Οταν ολοκληρωθεί η πιστοποίηση αυτών των στοιχείων από τους ορκωτούς λογιστές, η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε τελική εκκαθάριση και θα προσδιορίσει την οριστική έκτακτη εισφορά κάθε παραγωγού, με την οποία θα γίνουν οι όποιες «διορθώσεις» στο επιπλέον ή μικρότερο ποσό, που κατέβαλε κάθε εταιρεία σε πρώτη φάση, βάσει των μη πιστοποιημένων στοιχείων. Οπερ σημαίνει πως στο τέλος δεν αποκλείεται να προκύψουν ακόμα και μηδενικές καταβολές από τους ομίλους.
Για να αντιληφθούμε για τι μεγέθη μιλάμε, αλλά και για την κοροϊδία κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να αναφέρουμε τα εξής:
- Μόνο το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 2022 η ΔΕΗ είχε έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.
- Πριν από λίγες μέρες ενεργειακός όμιλος ανακοίνωσε τα κέρδη του το πρώτο 9μηνο του 2022 που αυξήθηκαν κατά 171% με συνολικό κύκλο εργασιών 4,5 δισ. και καθαρά κέρδη 312 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Κώστας Σκρέκας,έδωσε άλλη διάσταση στον εμπαιγμό λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων, με την ανάκτηση του παραπάνω ποσού. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Ετσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής Ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ».
Βέβαια, αυτό που έχουν δει μέχρι τώρα τα λαϊκά νοικοκυριά είναι το ακριβώς αντίθετο: Να επιδοτούνται με δικά τους χρήματα οι όμιλοι, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, όπου πληρώνονται τα πρόστιμα για τους ρύπους, αφού πρώτα οι εταιρείες τα μετακυλήσουν στους λογαριασμούς.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «με βάση αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ τα υπερκέρδη για την περίοδο Ιούλιος 2021 - Ιούνιος 2022 ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ». Ο εμπαιγμός και από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απροκάλυπτος, αφού κάνουν ότι δεν ξέρουν πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας (που ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε), στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, χαρίζει τεράστια κέρδη στους ομίλους. Και κάνουν επίσης πως δεν ξέρουν ότι είναι ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός που επιτρέπει την τεράστια κλοπή των λαϊκών νοικοκυριών.