Δευτέρα, 17 Ιαν, 2022

  • Φτάνει αυτό;
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/1
  • Οι…δύο στολές
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας όχι από Πανεπιστημιακή Αστυνομία
  • ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕIA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ & ΟΑΕΕ ΝΑΟΥΣΑΣ:OΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Φτάνει αυτό;1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/12 Οι…δύο στολές3 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας όχι από Πανεπιστημιακή Αστυνομία4 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 5 ΣΩΜΑΤΕIA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ & ΟΑΕΕ ΝΑΟΥΣΑΣ:OΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου διπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία!!!

Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε σήμερα. “ Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατ... Περισσότερα

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο για την εργασιακή ζούγκλα και προσφέρει νέα «δώρα» στους εργοδότες

από Η Άλλη Άποψη

Να στηρίξει το success story αλά ΣΥΡΙΖΑ, των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων, της απληρωσιάς, των χαμηλών μισθών και του μοιράσματος μιας θέσης εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, δημιουργώντας μία εικονική πραγματικότητα για την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί. 

Σε πλήρη αντίθεση με την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ισχυρίστηκε ότι η ανάκαμψη «έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα όχι μόνο στα στατιστικά στοιχεία, αλλά στην πραγματική ζωή, στην καθημερινότητα των ανθρώπων». Απαριθμώντας επιλεκτικά στοιχεία, έκανε το μαύρο άσπρο, πανηγυρίζοντας ότι τάχα υπάρχει σταθερή μείωση της ανεργίας, αύξηση των θέσεων εργασίας, τάση αντιστροφής των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, μέχρι και αύξηση του κατώτατου μισθού!

«Ο πιο σημαντικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η δημιουργία νέου κοινωνικού κράτους», σημείωσε, όμως αυτό μόνο ως κακόγουστο αστείο φαντάζει από μία κυβέρνηση που διατήρησε άθιχτο όλο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο, κατάργησε την κυριακάτικη αργία, απελευθέρωσε τις ομαδικές απολύσεις και ετοιμάζεται να χτυπήσει το απεργιακό δικαίωμα στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά 2,5 μονάδες ετησίως, ενώ προσπάθησε να στηρίξει την εικονική πραγματικότητα περί «αποκλιμάκωσης της ανεργίας, απαριθμώντας τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας, τα οποία αφενός ανακυκλώνουν την ανεργία μοιράζοντας μια θέση εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους και αφετέρου παρέχουν δωρεάν και εύκολα εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό στους εργοδότες.

Μάλιστα προανήγγειλε δύο νέα προνόμια για την εργοδοσία, ανακοινώνοντας για τους μεν «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους «επανεκπαίδευση» και «κοινωνική οικονομία», άρα απαλλαγή των εργοδοτών, για τους δε εργαζόμενους με «μπλοκάκι» επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για να μετατραπούν σε μισθωτούς. 

Στο όνομα της αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν συστηματικά το εργατικό δίκαιο θα αποκλείονται από την κρατική χρηματοδότηση και παράλληλα θα ενισχυθούν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Όμως το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, έχει καταστήσει νόμιμη την εργασιακή ζούγκλα προς όφελος της εργοδοσίας, καθιστώντας κενό γράμμα κάθε έννοια προστασίας των εργαζομένων. 

Ο Αλ. Τσίπρας πανηγύρισε επίσης ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους «ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ», μέσα από την ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης, το πετσόκομμα των συντάξεων, ενώ παρουσίασε ως «πολιτική αντιμετώπισης της φτώχειας» τόσο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που θα αποτελέσει το όχημα για την παραπέρα συρρίκνωση των προνοιακών επιδομάτων όσο και ορισμένα «αντίμετρα» τα όποια θα δοθούν αν και εφόσον υπάρξει «υπεραπόδοση» της οικονομίας. 

Η αντίδραση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ  αναφέρει: 

«Ο πρωθυπουργός, που διατήρησε κι επέκτεινε όλη την αντεργατική μνημονιακή νομοθεσία, που -μόλις χθες- έθεσε σ’ εφαρμογή την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που ετοιμάζεται να "βάλει χέρι" ακόμη και στο απεργιακό δικαίωμα, με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, πανηγυρίζει για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, η οποία αυξάνεται, εξαιτίας της πολιτικής του.

Με την ευκαιρία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο νέα "δωράκια" προς τη μεγαλοεργοδοσία, με το προκάλυμμα της προστασίας των εργαζομένων: Για τους μεν "εγκλωβισμένους" εργαζόμενους υποσχέθηκε ουσιαστικά "επανεκπαίδευση'' και ''κοινωνική οικονομία", άρα απαλλαγή των εργοδοτών, για τα δε "μπλοκάκια" επιδότηση των εργοδοτών, που θα τα μετατρέπουν σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Από κει και πέρα επανέλαβε τα γνωστά ξεφτισμένα επιχειρήματα για τα πλεονάσματα στην ασφάλιση, που είναι το αποτέλεσμα των περικοπών και των αυξημένων εισφορών, καθώς και για τα ''αντίμετρα" της εξαθλίωσης, που θα προέλθουν απ' την υπεραπόδοση της νέας επίθεσης που έχει δρομολογηθεί για μετά το 2018.

Η σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι δεν έχει καμία σχέση με την εικονική πραγματικότητα που περιγράφει η κυβέρνηση. Σήμερα, μπορούν να δουν ότι αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας είναι το τίμημα που πληρώνουν για ν’ ανακάμπτουν οι δείκτες της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, που δε θα φέρει ούτε ανάκτηση των απωλειών ούτε καν ανακοπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Έχει διαβαστεί 409 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος Β 3-5 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 12 °C
Άνεμος ΝΝΔ 0-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία -2 ως 7 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 405 επισκέπτες και 1 μέλος.