Κυριακή, 23 Ιούν, 2024

  • Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα εν μέσω ακραίας ζέστης
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Με «ατομική ευθύνη» και επίκληση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για ακόμη ένα καλοκαίρι
  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
  • Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • Συντονίζουν την πάλη τους οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας
Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα εν μέσω ακραίας ζέστης1 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Με «ατομική ευθύνη» και επίκληση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για ακόμη ένα καλοκαίρι2 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ3 Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ4 ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ5 Συντονίζουν την πάλη τους οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

Ανακοίνωση για τα 83 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα

από Η Άλλη Άποψη
Ανακοίνωση για τα 83 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα

Σε ανακοίνωσή της για την συμπλήρωση 83 χρόνων από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, η ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ αναφέρει:

«Στις 6 Απρίλη, συμπληρώνονται 83 χρόνια από τότε που ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στο ελληνικό έδαφος, σ’ όλο το μέτωπο από τα σύνορα Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας. Στην περιοχή των μακεδονικών οχυρών τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας αντιστέκονταν δίνοντας άνιση μάχη απέναντι σ’ έναν συντριπτικά πιο ισχυρό εχθρό. Αυτή η αντίσταση είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί και η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας ήταν έτοιμη για μια γρήγορη συνθηκολόγηση και παράδοση της χώρας στους Γερμανούς ναζιστές εισβολείς. Επίσης η Βρετανία, σύμμαχος της αστικής τάξης της Ελλάδας, ενώ είχε αποστείλει ένα Βρετανικό Σώμα Στρατού στη χώρα μας, με την εκδήλωση της γερμανικής επίθεσης δεν πολέμησε κατά των χιτλερικών εισβολέων, δεν υπερασπίστηκε την Ελλάδα.

Στις 23 Απρίλη, ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει στη Θεσσαλονίκη το οριστικό πρωτόκολλο της άνευ όρων παράδοσης της ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου και Μακεδονίας, ενώ ακόμα το πολεμικό μέτωπο στην Ήπειρο ήταν σε εξέλιξη.

Στις 27 Απρίλη, τα ναζιστικά στρατεύματα, ανεμπόδιστα, λόγω συνθηκολόγησης, καταλαμβάνουν και την Αθήνα. Το επόμενο βήμα ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης από Έλληνες αστούς πολιτικούς που συνεργάστηκαν με τους χιτλερικούς ενάντια στον λαό με επικεφαλής τον Τσολάκογλου, συνιστώντας και στον λαό υποταγή. Την κυβέρνηση στήριξε όλος σχεδόν ο τότε αστικός πολιτικός κόσμος, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές.

Τις μέρες που ακολούθησαν, ο εγγλέζικος στρατός έφυγε ατάκτως από δεκάδες ελληνικές παραλίες. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης είτε εγκατέλειψαν τη χώρα για την Αίγυπτο και τη Μ. Βρετανία (όπως ο τότε βασιλιάς) παίρνοντας μαζί τους και τον χρυσό της χώρας, είτε συνεργάστηκαν με τους κατακτητές στηρίζοντάς τους, γνωστοί και ως κουίσλιγκ, και στελέχωσαν τις κατοχικές κυβερνήσεις, τις κρατικές δομές, για την εξόντωση του αγωνιστή ελληνικού λαού που οργάνωνε την Αντίσταση για την απελευθέρωση της πατρίδας. Μια μερίδα αστών πολιτικών που παρέμεινε στη χώρα δήλωσε επίσης υποταγή και νομιμοφροσύνη.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σάλπισε Αντίσταση με τη δράση του για την οργάνωση του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας. Οι κομμουνιστές που δραπέτευσαν από τις εξορίες, καθώς και άλλοι που δρούσαν παράνομα, προχώρησαν στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και στην οργάνωση της πάλης κατά των κατακτητών ιδρύοντας το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, και ΕΑΜογενείς αντιστασιακές οργανώσεις για την επιβίωση του λαού μας και τη σωτηρία του από την πείνα και για την απελευθέρωση της χώρας.

Βαρύ ήταν το τίμημα που πλήρωσε η χώρα και ο λαός μας την περίοδο της Κατοχής: Πάνω από 500.000 χιλιάδες οι νεκροί από την πείνα και την εγκληματική δράση των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων, με τα ολοκαυτώματα, τις εκτελέσεις και άλλα αντίποινα, αλλά και την κλοπή αγροτικών και άλλων προϊόντων για να ενισχύονται τα ναζιστικά στρατεύματα στον πόλεμο, όπως και τις υλικές καταστροφές στις υποδομές και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας (καταστροφές και κλοπές αρχαιολογικών θησαυρών κ.λπ.).

Σήμερα, 83 χρόνια μετά, όλες οι αστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) έχουν τεράστια ευθύνη γιατί δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης για τις επανορθώσεις - πολεμικές αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί στις διεθνείς διασκέψεις (Παρίσι, Λονδίνο κ.ά.), στο όνομα της συμμετοχής στην καπιταλιστική ΕΕ και της συμμαχίας με τη Γερμανία, ενώ οι κυβερνήσεις της ΟΔ Γερμανίας αρνούνται να τις πληρώσουν στη χώρα μας, παρ’ όλο που υποκριτικά δηλώνουν πως αναλαμβάνουν την ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ δημιούργησε το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", μέσω του οποίου δίνουν ψίχουλα για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά και σε εβραϊκές κοινότητες, για την κατασκευή μνημείων με γερμανικά λεφτά, βεβηλώνοντας και με αυτό τον τρόπο την ιστορική μνήμη. Ευθύνη έχει και η Τοπική Διοίκηση, που αποδέχεται τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αναθεώρησης της Ιστορίας ώστε να επιδράσουν στην ιστορική μνήμη του λαού μας και να ξεχαστούν τα ναζιστικά εγκλήματα.

Επιδιώκουν να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα του ιμπεριαλισμού, στην υπηρεσία της ΕΕ και της Γερμανίας, γι’ αυτό χρηματοδοτούν "έργα συμφιλίωσης", για να θολώσουν την ιστορική μνήμη.

Τέτοιο εγχείρημα διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β’ ΠΠ, μέσα από τη διδακτική ύλη στα σχολεία, είναι και το έργο "Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα", το οποίο έχει παγώσει μέχρι τώρα, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σταθερά θέτουν το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων σε όλες τις μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και σε διεθνή πλαίσια, όπως με κατάθεση από το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και την Κομισιόν Αναφοράς για τις πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις, την οποία απέρριψαν, ενώ δεν στηρίχτηκε ούτε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), για μια ακόμα φορά, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις πολεμικές αποζημιώσεις, με καμπάνια που θα διαρκέσει όλη τη χρονιά.

83 χρόνια μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται να έχει ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις, θέτοντας τον λαό μας σε τεράστιο κίνδυνο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους.

Συμμετέχει και στον πόλεμο της Ουκρανίας, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι. Ο πόλεμος αυτός, που γίνεται για δύο χρόνια πλέον, παγιώνεται, κλιμακώνεται και φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός ακόμα πιο γενικευμένου πολέμου.

Στηρίζει και το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, που έχει μετατρέψει σε σφαγείο τη Γάζα, πραγματοποιώντας γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων για τον ισραηλινό εποικισμό. Έτσι, η χώρα γίνεται στόχος αντιποίνων, ενώ, άμεσα, απειλείται επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας.

Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι η ΕΕ δεν είναι εγγυητής της ειρήνης, αλλά μαζί με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ είναι πρωταγωνίστρια των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Δεν είναι μονόδρομος η Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης, της ακρίβειας, της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Προεκλογικά όλες οι αστικές δυνάμεις, που αποτελούν το μεγάλο αντιλαϊκό συνασπισμό στο Ευρωκοινοβούλιο και συναποφασίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές, επιχειρούν να εξαπατήσουν τους λαούς καλώντας σε "αποτροπή της ανόδου της ακροδεξιάς", ενώ την ενισχύουν με την πολιτική τους.

Ενισχύοντας τη βάρβαρη πολιτική καταστολής της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων, τις ξενοφοβικές θέσεις της, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον αντικομμουνισμό και την ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού που αθωώνει το φασισμό, όπως και την ανιστόρητη θεωρία των "δύο άκρων".

Υπάρχει άλλος δρόμος: Αυτός της τεράστιας πλειοψηφίας των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων, αυτών που παράγουν τον πλούτο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ένωση του κεφαλαίου, για να έχουν την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, ώστε να οικοδομήσουν την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, της ευημερίας και του σοσιαλισμού.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη, με την πείρα των αγώνων του λαού μας, καλεί τους αντιστασιακούς αγωνιστές και τις οικογένειές τους, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να ενισχύσουν και με την ψήφο τους το τιμημένο ΚΚΕ, που είναι μπροστάρης στον αγώνα του λαού ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής προοπτικής.

Καλούμε επίσης τον λαό και τη νεολαία να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τις γερμανικές επανορθώσεις-πολεμικές αποζημιώσεις συμμετέχοντας στην πολύμορφη δράση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και των παραρτημάτων της, απαιτώντας από την κυβέρνηση άμεσα και χωρίς περιστροφές τη διεκδίκησή τους από την ΟΔ Γερμανίας».


Έχει διαβαστεί 780 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 511 επισκέπτες και 0 μέλη.