Τετάρτη, 19 Ιαν, 2022

• ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ : Η φράση «πάρε ένα "Ντεπόν" και έλα» να δουλέψεις με κορονοϊό βρίσκει πλέον νομιμοποίηση
  • ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/1
  • ΕΕΔΥΕ: Πρόκληση για τον λαό οι «φιέστες» της κυβέρνησης για την παραλαβή των «Rafale»
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ: Με κινητοποίηση διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας
  • Ενημέρωση από το Νοσοκομείο ζητάει το ΚΙΝΑΛ Ημαθίας
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ : Η φράση «πάρε ένα "Ντεπόν" και έλα» να δουλέψεις με κορονοϊό βρίσκει πλέον νομιμοποίηση1 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”  2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/13 ΕΕΔΥΕ: Πρόκληση για τον λαό οι «φιέστες» της κυβέρνησης για την παραλαβή των «Rafale»4 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ: Με κινητοποίηση διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας5 Ενημέρωση από το Νοσοκομείο ζητάει το ΚΙΝΑΛ Ημαθίας6

ΜΠΡΑΒΟ στον ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ!

Μπράβο στην πρωτοβουλία του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ που εκτός από πανό στις κερκίδες οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο με φανέλες που έγραφαν «Ούτε μία λιγότερη», ενώ κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Του έθιξε τον ανδρισμό, απούσα», «Επειδή του είπε όχι, απούσα», «Επειδή τον χώρισε, απούσα». Μία σημαν... Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Αποφασιστικό βήμα για την οργάνωση των γυναικών στο κίνημα

«Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων από τη λειτουργία και δράση τους, με σκοπό να αποτελέσουν το ζωντανό κύτταρο οργάνωσης και δράσης των γυναικών», τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σε ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του 13ου Συνεδρίου της. Σημειώνει ότι «στην ημερήσια διάταξη βρέθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης ενός αποφασιστικού βήματος στην κατεύθυνση της οργάνωσης των γυναικών στο κίνημα, της συμμετοχής των μητέρων στην κοινωνική δράση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«"Με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας": Με αυτό το σύνθημα αυτό πραγματοποιήθηκε το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, από τις 22 έως τις 24 Οκτώβρη, στο γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο.

Στις εργασίες του πήραν μέρος πάνω από 700 γυναίκες, αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της Ομοσπονδίας από κάθε περιοχή της χώρας. Επίσης, έγιναν πάνω από 60 ομιλίες.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόεδρος της ΟΓΕ επανεκλέχθηκε η Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Το Σώμα υιοθέτησε ψήφισμα για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα και στις ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις, καθώς και ψήφισμα στήριξης της πανελλαδικής κινητοποίησης που οργανώνουν στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα σωματεία, φορείς, Επιτροπές Αγώνα από περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Τη συζήτηση απασχόλησαν τα συμπεράσματα από τον απολογισμό της δράσης και των πρωτοβουλιών των Συλλόγων και των Ομάδων, τα βήματα που έγιναν στη συμμετοχή γυναικών στη συλλογική πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για τη διεκδίκηση ισότιμων δικαιωμάτων σε όλες τις πλευρές της ζωής, ενάντια στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη γυναικεία ανισοτιμία, κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Βασικός στόχος που θέτει το Συνέδριο είναι η άνοδος της συμμετοχής των γυναικών στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στα εργατικά σωματεία, στις Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Φοιτητικούς συλλόγους. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης ενός αποφασιστικού βήματος στην κατεύθυνση της οργάνωσης των γυναικών στο κίνημα, της συμμετοχής των μητέρων στην κοινωνική δράση.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων από τη λειτουργία και δράση τους, με σκοπό να αποτελέσουν το ζωντανό κύτταρο οργάνωσης και δράσης των γυναικών, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν γύρω από τον αγώνα για την ισοτιμία και τα ζητήματα των γυναικών άλλους φορείς του κινήματος.

Από τη συζήτηση που ξεδιπλώθηκε στο Συνέδριο δεν θα μπορούσε να λείψει το ζήτημα των περιστατικών βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμα και δολοφονιών γυναικών. Η ΟΓΕ αντιπαλεύει την αντίληψη ότι αποτελούν φαινόμενα της "πατριαρχίας" και του σεξισμού και ότι αρκεί μόνο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν.

Όπως αναδείχθηκε, η ατομική προστασία, η καταγγελία της βίας δεν μπορεί να συνιστά ένα ξεχωριστό κίνημα, μπορούν και πρέπει να αποτελούν στοιχεία της πάλης του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η ΟΓΕ ανοίγει μέτωπο στην αποπροσανατολιστική προσέγγιση που προβάλλεται μέσα από το κίνημα "metoo" στην Ελλάδα και παγκόσμια, που αξιοποιείται για την ενσωμάτωση των γυναικών στα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, όπως έγινε από τη "Google" και την "Amazon" στις ΗΠΑ.

Επίσης, οι εργασίες του Συνεδρίου ανέδειξαν την ανάγκη να δοθεί συνέχεια πιο δυναμικά στην αντιπαράθεση με ανορθολογικές θεωρίες που απευθύνονται κυρίως στις νέες γυναίκες περί "κοινωνικής κατασκευής του φύλου", περί "αυτοδιάθεσης" του σώματος, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της πορνείας, της πιο απεχθούς μορφής εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος και της σεξουαλικότητας του ανθρώπου στο όνομά του "αυτοπροσδιορισμού" και μάλιστα με τον όρο "σεξεργάτριες".

Η ΟΓΕ ευχαριστεί θερμά όλους όσοι στήριξαν την πραγματοποίηση του Συνεδρίου και ιδιαίτερα στους εικαστικούς καλλιτέχνες που προσέφεραν έργα τους για την οργάνωση λαχειοφόρου αγοράς προκειμένου ανταποκριθεί στα έξοδα του Συνεδρίου.

Χαιρετίζουμε θερμά τις εκατοντάδες αντιπροσώπους, καθώς και τις χιλιάδες γυναίκες των Συλλόγων και των Ομάδων που αποτελούν τη "φωνή" της ΟΓΕ σε κάθε γωνιά της χώρας. Με νέα ώθηση από τις διαδικασίες του Συνεδρίου τις καλούμε να πολλαπλασιάσουμε τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας, να φωτίσουμε την αξία της αγωνιστικής στάσης ζωής, να εμπνεύσουμε περισσότερες γυναίκες να πάρουν τη θέση τους στις γραμμές του συλλογικού αγώνα».

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Κυρίως καθαρός