Κυριακή, 07 Αύγ, 2022

  • Παραδοσιακή μουσική βραδιά στη Ραχιά
  • Ποιοι «πέφτουν από τα σύννεφα» για τις υποκλοπές;
  • Μοναδικό ρεκόρ...
  • ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Στους 24 οι νεκροί, ανάμεσά τους 6 παιδιά από τις συνεχείς δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ
  • Τι είναι το Predator;
Παραδοσιακή μουσική βραδιά στη Ραχιά1 Ποιοι «πέφτουν από τα σύννεφα» για τις υποκλοπές;2 Μοναδικό ρεκόρ...3 ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ4 ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Στους 24 οι νεκροί, ανάμεσά τους 6 παιδιά από τις συνεχείς δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ5 Τι είναι το Predator;6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας!

Η τελευταία επίθεση που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων στην Γάζα μεταξύ των άλλων και μικρών παιδιών, καθώς και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων αμάχων, δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπο της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, που συνεχίζεται με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η χώρα μας με το Ισραήλ έχει "στρατηγική σχέση" ας μην ξεχ... Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ (21 ΜΑΡΤΗ)

από Η Άλλη Άποψη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ (21 ΜΑΡΤΗ)

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών βρίσκει τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα στο στόχαστρο μιας διογκούμενης καταστροφής και συνεχιζόμενης υποβάθμισης.  Η καπιταλιστική ανάπτυξη, σε διεθνές επίπεδο, αντιμετωπίζει τα δάση ως πόρο που μπορεί να αυξήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου και ως έδαφος, για να επεκτείνει τις οικονομικές του δραστηριότητες, οδηγώντας στην υποβάθμισή τους και στην ταχύτατη αποψίλωση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης ετησίως, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής όλων των λαών του πλανήτη.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης στα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα είναι η επέκταση των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα δάση, τα βουνά, τις παραλίες, τα νησιά και τις λίμνες της χώρας μας, μαζί με την πελώρια καταστροφή που επιφέρουν. Χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων και δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος διανοίγονται μέσα στα δάση και τα βουνά της χώρας, εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπετόν και χιλιάδες ανεμογεννήτριες κυριολεκτικά φυτρώνουν σε κάθε βουνοκορφή, οδηγώντας σε τεράστια επιβάρυνση των δασικών οικοσυστημάτων, σε αλλαγές στην υδρογεωλογία και σε πρόσθετα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα σχέδια καταστροφής των δασών, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, απ’ τον Έβρο, την Εύβοια, τη Νότια Πελοπόννησο, μέχρι την Κρήτη και σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ δεν αφήνουν απ’ έξω απ’ την καταστροφή ούτε καν τα βουνά των Αγράφων και της Πίνδου με την ξεχωριστή βιοποικιλότητα τους.

Η τρομακτική περιβαλλοντική καταστροφή των λεγόμενων ΑΠΕ αποκαλύπτει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μόνο το πρόσχημα για την προώθηση των τεράστιων κερδοφόρων σχεδίων των ομίλων της ενέργειας, αλλά και της παραγωγής του σχετικού εξοπλισμού. Αυτή είναι η λεγόμενη πολιτική της ΕΕ για την "Πράσινη Συμφωνία", για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται στο ποιος είναι ο καλύτερος υπηρέτης της.

Αυτό το στόχο εξυπηρετούν και οι Δασικοί χάρτες, ώστε να διαμορφωθεί καθαρό τοπίο στη γη – εμπόρευμα, έτοιμο να “προσφερθεί” στους πεινασμένους για κέρδος μονοπωλιακούς ομίλους, διευκολύνοντας παράλληλα και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

 Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάποιες "φωνές", που εμφανίζονται για τη δήθεν προστασία των δασών, δεν έχουν σχέση με τη γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία που αναπτύσσεται. Αντίθετα κρύβουν από πίσω τους την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τη διαπάλη για αγορές αγροτικών εμπορευμάτων και την ανησυχία για την αύξηση της παραγωγής απ’ τις χώρες που αποψιλώνουν τώρα τα δάση τους. Αυτές οι "φωνές" χρησιμοποιούνται για να προωθηθεί σε παγκόσμια κλίμακα η "Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία". Πραγματικός στόχος αυτής της "Συμφωνίας" είναι οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες για το μεγάλο κεφάλαιο, που "χτίζονται" στις πλάτες αναρίθμητων συνεπειών για τους εργαζόμενους, αλλά και η προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος, ότι η καπιταλιστική σχέση και το κυνήγι του κέρδους είναι η πραγματική αιτία καταστροφής των δασών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 Στην Ελλάδα η πολιτική σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων συνεχίζεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) κι εντείνει την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και της γης. Διευκολύνει τη δράση των μονοπωλίων, οδηγώντας στην καταστροφή των δασών για να προχωρήσουν επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας, του τουρισμού, των logistics, της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε ό,τι άλλο χρειάζεται το κεφάλαιο.

 Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Βάζει στο στόχαστρο την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων, που δεν είναι άλλη από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών είναι δυνατή στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, αλλά και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.


Έχει διαβαστεί 473 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 32 °C
Άνεμος Β 3-5 μποφόρ

Κυριακή, 07 Αυγούστου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 20 ως 33 °C
Άνεμος Β 2-5 μποφόρ

Δευτέρα, 08 Αυγούστου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 303 επισκέπτες και 1 μέλος.