Τρίτη, 16 Απρ, 2024

• ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
  • Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ
  • Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους
  • ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας
  • Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση

Κανείς εφησυχασμός!

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκτοξεύουν σε άλλο επίπεδο τους κινδύνους στην περιοχή και φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου. Οι πύλες της Κολάσεως χάσκουν ορθάνοιχτες για τους λαούς και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.Μαζί με την επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει η αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική ... Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Μέρα Γυναίκας στις 8 Μάρτη το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«8 Μάρτη 1857 - 8 Μάρτη 2017. Το ΠΑΜΕ τιμά τον ηρωικό αγώνα των εργατριών της Νέας Υόρκης και απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις σημερινές εργαζόμενες, άνεργες, νέες γυναίκες.

Πριν 160 χρόνια, χιλιάδες εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη βγήκαν στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας ανθρώπινη ζωή με μείωση των ωρών εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους, δουλειά με δικαιώματα. Στάθηκαν παλικαρίσια ακόμα και όταν η αστυνομία, με εντολή των βιομηχάνων, χτύπησε στο "ψαχνό" κι έπνιξε τη διαδήλωση στο αίμα.

Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1910, με απόφαση της Β΄ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη.

160 χρόνια μετά, το μήνυμα της 8ης Μάρτη παραμένει επίκαιρο!

Σήμερα, οι εργαζόμενες και οι άνεργες, όλες οι γυναίκες του λαού καταλαβαίνουν πολύ καλά, νιώθουν στο πετσί τους ότι "ισότητα μπροστά στο νόμο δεν σημαίνει και ισότητα στη ζωή". Στο όνομα της "ισότητας των δύο φύλων", ξηλώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις των γυναικών που είχαν κερδηθεί με αγώνες και θυσίες χρόνων από το εργατικό κίνημα. Αυτή η βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης - θεσμών - επιχειρηματικών ομίλων πάει μαζί με αυτήν που δέχεται το σύνολο των εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, ανέργων, συνταξιούχων, ανδρών και γυναικών. Από κοντά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ανάγουν τη γυναικεία ανισοτιμία σε ζήτημα "ποσόστωσης", την αποκόπτουν από τη γενικότερη και συνολική ταξική εκμετάλλευση, οδηγώντας στη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση των γυναικών στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Στα ασφυκτικά πλαίσια των εργοδοτικών απαιτήσεων για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, τα δεσμά της διπλής εκμετάλλευσης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα ενισχύονται. Τα δεσμά αυτά δεν είναι ακατανίκητα. Μπορούμε να τα σπάσουμε, αν ακολουθήσουμε το δρόμο του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα ταξικά σωματεία, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο και σε κάθε κυβέρνησή του, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Το ΠΑΜΕ καλεί τις γυναίκες της εργατικής τάξης να βαδίσουν αυτό το δρόμο. Να σηκώσουν κεφάλι, να αναμετρηθούν με την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τους βάζει το σύστημα και μαζί με τους άντρες συναδέλφους τους να διεκδικήσουν την ανάκληση των απωλειών και να υπερασπιστούν τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, στη βάση των αναγκών που σήμερα έχουν οι εργαζόμενοι.

Να ενώσουν τις φωνές τους με τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που διεξάγονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Να παλέψουν ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και σε κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να θέσουν την προοπτική μιας κοινωνίας που θα μπορεί να ικανοποιεί τις εξελισσόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων.

Η πείρα και η παρακαταθήκη των πιο λαμπρών σελίδων στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, όπως αυτή που γράφτηκε στις 8 Μάρτη 1857 από τις υφάντρες της Νέας Υόρκης "φωτίζουν" το δρόμο»

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!