Τετάρτη, 24 Απρ, 2024

 • Τα 31 κόμματα που πήραν «πράσινο φως» από τον Αρειο Πάγο για τις ευρωεκλογές
 • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την Οδηγία της ΕΕ «για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία»
 • «Κόπηκε» από τις Ευρωεκλογές το ναζιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών»
 • Πρωταθλητές Ημαθίας στο μπάσκετ το 4ο ΓΕΛ Βέροιας & στο χάντμπολ το 3ο ΓΕΛ Βέροιας
 • Ακροδεξιός «βόθρος» με κλοτσοπατινάδα και μπουνιές...
 • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας
Τα 31 κόμματα που πήραν «πράσινο φως» από τον Αρειο Πάγο για τις ευρωεκλογές 1 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την Οδηγία της ΕΕ «για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία»2 «Κόπηκε» από τις Ευρωεκλογές το ναζιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών»3 Πρωταθλητές Ημαθίας στο μπάσκετ το 4ο ΓΕΛ Βέροιας & στο χάντμπολ το 3ο ΓΕΛ Βέροιας4 Ακροδεξιός «βόθρος» με κλοτσοπατινάδα και μπουνιές...5 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αν η Ελλάδα φύγει από την ΕΕ θα απομονωθεί...

Σήμερα, εντός της ΕΕ, ο λαός είναι «απομονωμένος» από το δικαίωμά του να ζήσει με αξιοπρεπές εισόδημα και μισθό, σταθερή δουλειά, να έχει σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, στην Υγεία, στον πολιτισμό, αλλά και να ζει ειρηνικά και με ασφάλεια στον τόπο του.Εντός της ΕΕ οι λαοί έζησαν τον εφιάλτη της πανδημίας πιο «απομονωμένοι» από ποτέ, ... Περισσότερα

Αναλυτικά παραδείγματα για τις τριετίες...

από Η Άλλη Άποψη
Αναλυτικά παραδείγματα για τις τριετίες...

«Αδύνατο να κρυφτεί η αλήθεια», τονίζει το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει το αντεργατικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου έκτρωμα για τα εργασιακά με προπέτασμα καπνού τις τριετίες. Το ΠΑΜΕ με αναλυτικά παραδείγματα δείχνει η ρύθμιση για τις τριετίες αποδεικνύεται μια μεγάλη κοροϊδία.   

Αναλυτικά:

«Ο υπουργός εργασίας της ΝΔ, στη χιλιοστή εμφάνιση του μέσα σε ενάμισι μήνα σε κανάλι εθνικής εμβέλειας σήμερα το πρωί, επιχείρησε μια ακόμα φορά να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση για το αντεργατικό έκτρωμα που προωθεί στη Βουλή, να κρύψει τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους αξιοποιώντας για προπέτασμα καπνού το "ξεπάγωμα των τριετιών".

Η επιλογή αυτή που είναι κεντρική επικοινωνιακή γραμμή της ΝΔ και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί ταυτόχρονα μια προσπάθεια να διαμορφώσει συνθήκες ανοχής και αναμονής μέσα στο λαό απέναντι στην πολιτική της άγριας λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, το πάγωμα μισθών και συντάξεων, την ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.

Αυτή η τακτική βέβαια είναι και η ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν περνάει η προπαγάνδα της μέσα στους εργαζομένους, ενώ και η ρύθμιση για το ξεπάγωμα των τριετιών τελικά αποδεικνύεται μια μεγάλη κοροϊδία, αφού η κυβέρνηση δεν μετακινείται χιλιοστό από τη στρατηγική που υπηρετεί μόνο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Οι "τριετίες" θα χτίζονται από 1/1/2024. Δηλαδή διαγράφονται 12 χρόνια δουλειάς από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας μας. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να κλέβει τον ιδρώτα των εργαζομένων, οι τριετίες είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα τους εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν μοιράζουν οι κυβερνώντες τα χωράφια του παππού τους. Για παράδειγμα εργαζόμενος με 11 χρόνια προϋπηρεσία, αντί να παίρνει σήμερα 1.014 ευρω, θα πάρει 858 ευρώ το 2027, δηλαδή η κυβέρνηση κλέβει χιλιάδες ευρώ από τον κάθε μισθωτό εδώ και χρόνια.

 1. Με βάση τις ρητές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης δεν αίρεται ο κόφτης της υψηλής ανεργίας αλλά ούτε ο κόφτης των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Είναι σαφές ότι εάν η ανεργία είναι υψηλή ή δημιουργείται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αυτή η απόφαση αναθεωρείται.

 1. Ουσιαστικό αντίκρισμα δεν υπάρχει παρά για ελάχιστους εργαζομένους και σε αυτούς από τις αρχές του 2025. Για παράδειγμα σε εργαζόμενο που λείπουν 300 ένσημα (1 χρόνος δουλειάς) για να συμπληρώσει τριετία, αυτός ο εργαζόμενος θα πάρει αύξηση στις αρχές του 2025. Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι δεν ξεπερνούν τις 40.000 εργαζόμενους αυτοί που θα δουν μια μικρή αύξηση το 2025.

 1. Οι αυξήσεις στις τριετίες αφορούν μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και όσους από 1/1/2024 καλύπτονται από εν ισχύ Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει την προϋπηρεσία (σήμερα δεν ξεπερνούν το 10% των εργαζομένων). Η μεγάλη μάζα εργαζομένων όταν και όποτε πιάσουν την τριετία, η αύξηση που προκύπτει θα συμψηφίζεται με τον μισθό τους. Για παράδειγμα εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με 860 ευρώ όταν συμπληρώσει τριετία, το 2027, δεν θα πάρει καμία αύξηση αφού η προσαύξηση της τριετίας που υπολογίζεται στον κατώτερο μισθό (780 x 10% = 858 €) θα είναι μικρότερη του μισθού που ήδη παίρνει, θα πρέπει να περιμένει το 2030 για να πάρει την επόμενη τριετία. Με την ίδια λογική εργαζόμενος με μισθό σήμερα 1.015 ευρώ δεν πρόκειται να πάρει ποτέ αύξηση (στις τρεις τριετίες ο μισθός διαμορφώνεται στα 780 x 30% = 1.014 €).

 1. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα μέτρο που ξέρει ότι αφορά ελάχιστους εργαζόμενους. Όσοι από το 2024 ξεκινήσουν να μετράνε "τριετία" πώς ακριβώς θα συμπληρώσουν έστω και μια; Με τις μισές συμβάσεις να είναι μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου; Τριετία σημαίνει τρία χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, δηλαδή 900 ένσημα. Με 7000 απολύσεις την ημέρα ελάχιστοι το καταφέρνουν αυτό ειδικά σε πιο νέες και παραγωγικές ηλικίες. Με τις συμβάσεις κατά παραγγελία και ελάχιστων ωρών που φέρνει το νομοσχέδιο δεν θα φτάνει κανείς 900 για να πάρει την συγκεκριμένη αύξηση. Για παράδειγμα με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Ιανουάριος 2023) για τους μισθωτούς η μέση μηνιαία απασχόληση είναι τα 21 ένσημα, άρα για να μαζέψει τα 900 ένσημα ένας εργαζόμενος θα χρειαστεί 3 χρόνια και 7 μήνες. Για τους εργαζόμενους στα οικονομικοτεχνικά έργα η μέση μηνιαία απασχόληση είναι τα 15 ένσημα, άρα ένας εργαζόμενος θα μαζέψει τα 900 ένσημα σε 5 χρόνια!

Αυτή είναι η αλήθεια για τους εργαζόμενους.

Η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αρνηθεί τρεις φορές, το 2016, το 2020 και το 2021, είτε από θέση κυβέρνησης είτε από θέση αντιπολίτευσης, τη θέση των συνδικάτων που έγιναν προτάσεις νόμου και τροπολογίες. Η θέση είναι μία και σαφής: Ξεπάγωμα των τριετιών, για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς προϋποθέσεις και αναδρομικά από το 2012.

Με αυτή τη θέση, καθώς και με τη θέση να μην ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα απεργούν οι εργαζόμενοι της χώρας στις 21 Σεπτέμβρη. Δεν χαρίζουμε τον ιδρώτα και τη δουλειά μας σε κανέναν.

Όλοι στον αγώνα. Όλοι στην απεργία!»


Έχει διαβαστεί 379 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 467 επισκέπτες και 0 μέλη.