Τετάρτη, 05 Οκτ, 2022

  • Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!
  • Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη
  • Περί τοπικών εκλογών
  • Με νέους Η/Υ…
  • Οι … «λαγοί»
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα
Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!1 Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη2 Περί τοπικών εκλογών3 Με νέους Η/Υ…4 Οι … «λαγοί»5 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγώνας, όχι «συμβίωση»!

Κατά 22% αυξήθηκαν την περασμένη βδομάδα τα κρούσματα κορονοϊού και κατά 31% οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία παραμένει απειλή για τον λαό. Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα επόμενο κύμα, με μεταλλάξεις του ιού τις οποίες ενδεχομένως να μην καλύπτουν ούτε τα εμβόλια, η κυβέρνηση αναμασά το «να μάθουμε... Περισσότερα

«Αφορμή» για αντιλαϊκό πογκρόμ τα ευρωενωσιακά πακέτα

από Η Άλλη Άποψη
«Αφορμή» για αντιλαϊκό πογκρόμ τα ευρωενωσιακά πακέτα

Στη διασύνδεση των χρηματοδοτικών πακέτων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων με το πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων αναφέρθηκε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες με το υφιστάμενο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να αποφευχθεί επιπλέον βάρος για την κυβέρνηση», επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας ξανά πως τα πακέτα που αναμένονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους θα πηγαίνουν «πακέτο» με τις αναδιαρθρώσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται στα «μεταμνημονιακά» μνημόνια.

Υπογράμμισε άλλωστε ότι επόμενη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί η πλήρης αξιοποίηση των πόρων από τα ευρωενωσιακά πακέτα, τονίζοντας ότι τα παραπάνω αποτελούν «αφορμή» για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, με προοπτική τη διασφάλιση της παραγωγικότητας, της ανάκαμψης και βέβαια για την τόνωση των επενδύσεων.

Ο επίτροπος της ΕΕ, δείχνοντας στην κατεύθυνση χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ, προκειμένου βέβαια να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ακόμη ως πολύ σημαντικό να υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και το 2021, για να μη γυρίσει η οικονομία σε νέα διπλή ύφεση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, παρεμβαίνοντας στην ίδια εκδήλωση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου, ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης καθώς και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν στην ΕΕ κοινοί κανόνες και για το 2021, φέρνοντας στο επίκεντρο τα παζάρια γύρω από την παράταση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», ώστε να ενεργοποιηθούν κρατικά και διακρατικά πακέτα διασώσεων για επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναπτυξιακό πακέτο με νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις

«Πράσινη ανάπτυξη», ψηφιακή μεταρρύθμιση, επενδύσεις και στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, οι 4 από τους βασικούς άξονες του υπό διαμόρφωση σχεδίου ανάκαμψης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε η Ελλάδα να είναι μοντέλο για την ενεργειακή μετάβαση ανά την ΕΕ, κάτι που απαιτεί επενδύσεις αλλά και ιδιωτικοποιήσεις που τελούν σε τροχιά υλοποίησης», στα βήματα και όλων των προηγούμενων παρεμβάσεων που σηματοδοτούν για το λαό ενεργειακή φτώχεια και μαζικές απολύσεις στον κλάδο.

Παραπέρα, σε ρόλο ντελάλη της αντιλαϊκής πολιτικής, εστίασε στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις και εξαγωγές, μεταξύ των οποίων η αύξηση των αποσβέσεων αλλά και η απομείωση του πολύ υψηλού ασφαλιστικού βάρους που επωμίζονται οι επιχειρήσεις. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα εξεταστεί και ο τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, στο έδαφος βέβαια της περαιτέρω κατακρεούργησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο Αλ. Πατέλης προανήγγειλε την κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου που προετοιμάζει η «επιτροπή Πισσαρίδη» για τα μέσα Οκτώβρη, λέγοντας ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού ένα αρχικό σχέδιο, που θα συνεισφέρει σημαντικά σε αυτήν τη μεσοπρόθεσμη νέα στρατηγική της κυβέρνησης «με σαφείς οικονομικές προτεραιότητες και στόχους».

Πακτωλός και «εντεινόμενες ασυμμετρίες»

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε διαφορετική εκδήλωση, είπε ότι τα πακέτα στήριξης που ξεδιπλώνουν οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ESM) είναι αντίστοιχου μεγέθους με αυτά του Σχεδίου Μάρσαλ, που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ.

Οπως είπε, η «βοήθεια» που δόθηκε με αυτό σε 16 ευρωπαϊκές χώρες ανερχόταν στο 8% - 9% του ΑΕΠ που είχαν το 1950, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, όπως δηλαδή προβλέπει σήμερα το σχέδιο της Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ προχωρά σήμερα σε μέτρα στήριξης ύψους πάνω από 1 τρισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με σχεδόν το 9% του ΑΕΠ και τα οποία, όπως τόνισε, είναι σημαντικά προκειμένου να αποφευχθούν ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς και οι αποκλίσεις στη νομισματική ένωση.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Το πιο ανησυχητικό πράγμα είναι ότι φαίνεται να προβάλλει μία ανάκαμψη δύο ταχυτήτων. Η πτώση ήταν μεγάλη παντού, αλλά σε ορισμένες χώρες ήταν μεγαλύτερη. Υπάρχει μία ομάδα πιο ανθεκτικών οικονομιών που αντέδρασαν καλύτερα από άλλες. Για την ομάδα αυτή, το ΑΕΠ θα αυξηθεί για τον λόγο αυτό με ταχύτερο ρυθμό. Πρέπει να το παρακολουθούμε στενά αυτό», τόνισε προσθέτοντας πως «ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε ασυμμετρίες στον αντίκτυπο από την πανδημία θα ήταν να είχαμε μία ενιαία απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», η οποία βέβαια κάθε άλλο παρά μπορεί να αποτρέψει την καπιταλιστική ανισομετρία που βρίσκεται στο DNA της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Έχει διαβαστεί 163 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 644 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)