Θλίψη και έντονο προβληματισμό μου προκαλεί η υπόθεση με την
κλίση σε ΕΔΕ καθηγητών του 4ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ. Χρόνια τώρα διοργανώνω παρουσιάσεις
βιβλίων τόσο τοπικών όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας συγγραφέων, πολλοί από
αυτούς πήγαν και σε σχολεία Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης της Βέροιας με
ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις και α... Περισσότερα
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου στον ΣΚΑΙ για την κεντροαριστερά
από Η Άλλη Άποψη
Το βίντεο της συνέντευξης: https://www.youtube.com/watch?v=EDg40rTh11w
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, μεταξύ άλλων επεσήμανε:
Ερ: Υπάρχουν και οι εσωτερικές διαδικασίες στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, Κινήσεις Πολιτών κ.α. αν θα είστε όλοι μαζί να δούμε τι θα προκύψει. Στο νέο σχηματισμό ο αρχηγός θα εκλεγεί μέσα από διαδικασία κάλπης από το λαό. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, θα είναι υποψήφιος για επικεφαλής του νέου σχήματος;
Πρέπει να προχωρήσουν οι εξελίξεις. Και στο βαθμό που δρομολογηθούν οι διεργασίες του ενιαίου σχήματος της κεντροαριστεράς, ναι θα είμαι υποψήφιος στη διαδικασία αυτή από τη βάση για να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα και ανανέωση.
Στόχος είναι ο ενιαίος προοδευτικός σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Χρειάζεται ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Ανανέωση χωρίς να κοιτάμε συνεχώς προς τα πίσω με τάση συνεχούς αυτοεπιβεβαίωσης. Για να υπάρξει η κεντροαριστερά ως ενιαίος φορέας στην κοινωνία, απαιτείται να μιλήσουμε με καθαρές κουβέντες για το πώς θέλουμε την χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ερ: Ένα νέο κόμμα δηλαδή;
Νόημα έχει να προχωρήσουμε σε ένα ενιαίο προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό σχήμα, όχι να συζητάμε αν θα γίνει πρώτα η ψηφοφορία για τον επικεφαλής ή το συνέδριο. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κεντροαριστερά, όπως είναι σε όλες τις χώρες, που θα δώσει τις προτάσεις με κοινωνική δικαιοσύνη και για την αύξηση και για την κατανομή του πλούτου.
Ερ: Οι διαφορές σας από την κ Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη ποιες είναι;
Θα σας πως τι μας ενώνει σε αυτή τη διαδικασία. Μας ενώνει ο στόχος ενός μαζικού κοινωνικού προοδευτικού ρεύματος και θα ενώσει όλο αυτόν τον κόσμο που απογοητεύθηκε από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εγκλωβισμένος αυτή τη στιγμή, πηγαίνει στους αναποφάσιστους. Είμαστε αποφασισμένοι, για αυτό και προχωρήσαμε στη διαδικασία διαλόγου και θέλω να ελπίζω ότι στις αρχές Ιουλίου η επιτροπή διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα καταλήξει σε κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων, που θα δοθεί στα κόμματα. Στη συνέχεια χωρίς αμφισημίες, χωρίς ταλαντεύσεις και χωρίς τάσεις αυτό-επιβεβαίωσης να προχωρήσουμε μπροστά την επόμενη ημέρα. Δεν πρέπει να κυριαρχήσουν σε αυτή την διαδικασία ούτε μηχανισμοί ούτε πολιτικά νεφελώματα. Να έχουμε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό.
Ερ: Υπάρχουν όμως και οι διαφορές. Η βάση θα πάει να ψηφίσει τον Θεοχαρόπουλο, τη Γεννηματά ή τον Θεοδωράκη ή όποιον άλλον αποφασίσει να είναι υποψήφιος. Ο Θεοχαρόπουλος λέει είμαι εδώ, δεν έχω σχέση με το παλιό πολιτικό σκηνικό, αυτό προτείνω;
Λέω το εξής, ενότητα και ανανέωση μαζί. Για να είμαι ξεκάθαρος, ανανέωση δεν σημαίνει χωρίς την ύπαρξη της εμπειρίας. Ανανέωση σημαίνει ότι παίρνεις τα καλά από τα παρελθόν, τα κρατάς, αφήνεις όσα έχουν πληγώσει την ευρύτερη προοδευτική παράταξη και προχωράς μπροστά. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να αναδειχθούν οι προοδευτικές θέσεις που θα μας παραδοθούν και είναι η πρώτη φορά που ο χώρος θα έχει κοινό προγραμματικό πλαίσιο. Στη συνέχεια δεν πρέπει να προχωρήσουμε με βάση τις συγκρούσεις. Είναι θετικό στοιχείο να υπάρχουν υποψηφιότητες στη βάση για να μπορεί να κρίνει η κοινωνία.
Ερ: Ο Θεοχαρόπουλος θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου σε αυτό το σχήμα;
Χρειάζεται ενότητα και ανανέωση. Θα πρέπει να βρούμε το κατάλληλο πλαίσιο. Δεν περισσεύει κανείς για να μείνει εκτός τους σχήματος.
Ερ: Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, χωράνε στο νέο σχήμα;
Η βάση τους θέλει όλους στο νέο σχήμα, αλλά επίσης θέλει στην κορυφή, στην ηγετική ομάδα, να εκφράζεται από ανθρώπους της ανανέωσης, όχι μόνο ηλικιακής και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να μην κοιτάμε πίσω.
Τον κ. Τσίπρα μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε;
Ο κ Τσίπρας αποδεικνύεται ότι έχει ιδεολογικές εμμονές, αυταπάτες και κινείται μόνο στη βάση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει μια αλλαγή και μια αντιπαράθεση, στο πλαίσιο της πολιτικής, με τον κ Τσίπρα και αυτή θα υπάρξει.
Eρ: Όσον φορά τον εκλογικό νόμο, έχετε πάρει απόφαση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τι θα πράξετε;
Περιμένουμε να δούμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, διότι όλες αυτές τις ημέρες ακούμε διάφορες διαρροές. Πρόταση συγκεκριμένη δεν υπάρχει, μάλιστα αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη. Εμείς έχουμε θέση. Η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφάσισε ένα από τα 50 σημεία της προγραμματικής πρότασης να είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με το όριο του 3%. Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λέμε άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Η πρότασή μας είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Η εποχή ευνοεί τις συνεργασίες και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στο εκλογικό σύστημα, άλλωστε από το 2012 κανένα κόμμα δεν είχε αυτοδυναμία. Περιμένουμε όμως την τελική πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε.