Σάββατο, 21 Μάι, 2022

  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο ΑΓΡΙΝΙΟ και πέφτει στη Β' ΕΘνική
  • Στρατιωτικές βάσεις και «μπαρούτι» γεμίζει η Ευρώπη
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/5
  • Πανηγυρισμοί ή για τα …πανηγύρια;
  • Οι τελευταίες εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία
  • SUPER LEAGUE 2: Το αποτυχημένο εγχείρημα, η κυβερνητική συνταγή και τα αδιέξοδα του «προϊόντος»
Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο ΑΓΡΙΝΙΟ και πέφτει στη Β' ΕΘνική1 Στρατιωτικές βάσεις και «μπαρούτι» γεμίζει η Ευρώπη2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/53 Πανηγυρισμοί ή για τα …πανηγύρια;4 Οι τελευταίες εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία5 SUPER LEAGUE 2: Το αποτυχημένο εγχείρημα, η κυβερνητική συνταγή και τα αδιέξοδα του «προϊόντος»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ηρωοποιούν ναζιστικά κατακάθια

Με αφορμή την παράδοση στον ρωσικό στρατό των παραστρατιωτικών που πολεμούσαν στο «Azovstal», κλιμακώθηκε και στην Ελλάδα η προσπάθεια να τους παρουσιάσουν ως ήρωες, προσφέροντας ένα ακόμα μεγαλοπρεπές «ξέπλυμα» στους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ. Το επιχείρημα ότι ανήκουν πλέον στις τάξεις του ουκρανικού στρατού καθόλου δεν τους απα... Περισσότερα

ΔΑΣ ΠΟΣΠΕΡΤ: Σχεδιάζουν τη μετατροπή της ΕΡΤ σε «επιχειρηματικό όμιλο» με τα εργασιακά δικαιώματα στον Καιάδα

από Η Άλλη Άποψη
ΔΑΣ ΠΟΣΠΕΡΤ: Σχεδιάζουν τη μετατροπή της ΕΡΤ σε «επιχειρηματικό όμιλο» με τα εργασιακά δικαιώματα στον Καιάδα

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΡΤ είναι η μετατροπή της σε επιχειρηματικό όμιλο, σε έναν καθαρά αγοραίο μηχανισμό με μόνο κριτήριο τη θεαματικότητα για την αποκόμιση κερδών, σημειώνει μεταξύ άλλων η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) ΠΟΣΠΕΡΤ με αφορμή το λεγόμενο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο 2020-2024.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους η ΔΑΣ επισημαίνει ότι στον «σχεδιασμό» δεν γίνεται καμία κουβέντα για δουλειά μόνιμη, σταθερή, με δικαιώματα, κατοχυρωμένα με Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά προωθούνται οι ελαστικές σχέσεις και η «ευελιξία». Σημειώνει ακόμα ότι σε πρώτο στάδιο σχεδιάζεται ένα άθλιο πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, «που θα επιχειρήσουν να βάλουν μπροστά με εκβιασμούς και παγίδες».

Απέναντι σε αυτόν τον «Αρμαγεδδώνα», όπως τον αποκαλεί, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να ορθώσουν το ανάστημά τους και μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, τονίζοντας ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η διοίκηση της ΕΡΤ έρχεται να επισφραγίσει με το "Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο 2020-2024", όσα αντιδραστικά - αντεργατικά μέτρα είχε ήδη περιγράψει μέσα στο Οργανόγραμμα και τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, που η ΔΑΣ ΠΟΣΠΕΡΤ είχε έγκαιρα, αναλυτικά και με σαφήνεια αναδείξει καλώντας τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική δράση όχι μόνο για να βάλουν εμπόδια στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους, αλλά να διεκδικήσουν τη διεύρυνσή τους.

Σύμφωνα με το “Σχέδιο”, πρώτος και αδιαφιλοκίνητος στόχος κυβέρνησης και διοίκησης είναι η μετατροπή της σε έναν καθαρά επιχειρηματικό όμιλο, σε έναν "αγοραίο" μηχανισμό ο οποίος θα παράγει έργο όχι με βάση την ανάγκη για την ολόπλευρη αντικειμενική ποιοτική ενημέρωση, τις μορφωτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ανάγκες λαού και νεολαίας, όχι παρέχοντας έργο υψηλής στάθμης, αλλά με κριτήριο την ακροαματικότητα/θεαματικότητα και επιδίωξη την ανταγωνιστικότητα με τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς των επιχειρηματικών ομίλων και στόχο την αποκόμιση κερδών.

Αυτό φαίνεται ανάγλυφα στο κεφάλαιο "Στρατηγικοί στόχοι" όπου αναφέρει: "Επιδίωξη της Διοίκησης της ΕΡΤ αποτελεί η υιοθέτηση και εφαρμογή ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Επιχειρησιακού Μοντέλου Λειτουργίας (Business Model) (...) η Διοίκηση της ΕΡΤ προβαίνει στη δημιουργία ενός περισσότερο πελατοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας", μιλώντας ταυτόχρονα για "προσφορά ενός ποιοτικού και ανταγωνιστικού προγράμματος προς το κοινό" και "μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας που δίνεται στο βασικό χρηματοδότη της εταιρείας".

Για αυτό το σκοπό αξιοποιεί εργαλεία όπως "έρευνα της αγοράς, από τη διεύθυνση Μάρκετιγκ και Εμπορικής Εκμετάλλευσης, με σκοπό την κατανόηση των καταναλωτικών αναγκών, μοτίβων και προτιμήσεων με σκοπό τη βελτιστοποίηση των επιλογών προγραμμάτων και εκπομπών", ώστε να υπηρετείται η "μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας προς το βασικό χρηματοδότη της Εταιρείας" (Πολίτες - Κοινό ΕΡΤ), αυτοί τάχα θα ωφελούνται. Αλλά ο λαός θα πληρώνει έναν ραδιοτηλεοπτικό επιχειρηματικό όμιλο, την ΕΡΤ, που οι παραγωγές της από την ενημέρωση, τις πολιτικές εκπομπές, το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, ιστορικό, ψυχαγωγικό πρόγραμμα, θα υπηρετούν τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, στη ραδιοτηλεοπτική αγορά, ώστε να έχει έσοδα από όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής πίτας.

Η μετατροπή της ΕΡΤ από δημόσιο οργανισμό σε επιχειρηματικό όμιλο με στόχο τη μεγιστοποίηση εσόδων και επιδίωξη το κέρδος, αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο ως εξής: "Η Διοίκηση της ΕΡΤ έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τον μέτοχο προκειμένου να απαγκιστρωθεί η ΕΡΤ από το στενό δημόσιο τομέα, το ενιαίο μισθολόγιο και τις χρονοβόρες διαδικασίες προμηθειών, προκειμένου αυτή να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιδίωξη της Διοίκησης της ΕΡΤ αποτελεί η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων".

Η πορεία προς την πλήρη εμπορευματοποίηση συμπληρώνεται με την αξιοποίηση και ανάδειξη των ακινήτων της ΕΡΤ, δηλαδή το ξεπούλημά τους, με τη συνεκμετάλλευση/εκχώρηση του δικτύου εκπομπών, την ίδρυση εμπορικής θυγατρικής κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και πιο ευέλικτο πλαίσιο προμηθειών δηλαδή διαχειριστική ασυδοσία σε όφελος άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό αναφέρεται: "Η ΕΡΤ διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, την οποία η Διοίκηση επιθυμεί να αξιοποιήσει κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο, (...) αξιοποίηση του ιστορικού στούντιο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη, (...) υλοποίηση της έτοιμης μελέτης που έχει ήδη χρηματοδοτήσει για την ΕΡΤ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου ανάδειξης της ραδιοτηλεοπτικής Ιστορίας της ΕΡΤ με τη σχετική αξιοποίηση των δύο κτιρίων της στις οδού Ρηγίλλης και Μουρούζη(...) αξιοποίηση του ανεκτίμητου υλικοτεχνικού, φωτογραφικού και ηχητικού αρχείου της ΕΡΤ (...)εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την αξιοποίηση και άλλων ακινήτων της Εταιρείας(...) Επιδίωξη της Διοίκησης της ΕΡΤ αποτελεί η αναζήτηση συνεργειών για τη λειτουργία του δικτύου εκπομπής με την, ρυθμισμένη από την ΕΕΤΤ, DIGEA και με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (...) χωρίς να απολέσει τον έλεγχο του δικτύου της». Αυτό το τελευταίο σημαίνει επιδίωξη συμμετοχής της ΕΡΤ σε επιχειρηματικό όμιλο στις τηλεπικοινωνίες ως ένα από τα μέσα αποκόμισης κερδών και της ΕΡΤ και του τηλεπικοινωνιακού ομίλου".

Επίσης γίνεται αναφορά στον "ανασχεδιασμό της διαδικασίας διαχείρισης των κεφαλαίων που δίνονται (βάσει νόμου) για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καλύτερη διαχείριση του διαστήματος δέσμευσης των ποσών που χορηγεί η ΕΡΤ σε κινηματογραφικούς παραγωγούς και βελτίωση των κριτηρίων επιλογής και χρηματοδότησης των ταινιών".

Αυτό το τελευταίο βάζει την ΕΡΤ στην οπτικοακουστική παραγωγή, που προφανώς δεν θα γίνεται μόνο για το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αλλά και για εμπορική εκμετάλλευση. Την ίδια ώρα ενισχύει επιχειρηματικούς ομίλους. Να τι αναφέρει:

Η ΕΡΤ εξασφαλίζει το περιεχόμενό της με τους εξής τρόπους:

α) το παράγει με ίδια μέσα (κυρίως ενημερωτικό, αλλά και πολιτιστικό, αθλητικό κ.λπ.)

β) αναθέτει την παραγωγή προγραμμάτων σε τρίτους, εξωτερικούς συντελεστές, στηρίζοντας έτσι και τους ανεξάρτητους Έλληνες παραγωγούς ταινιών, σειρών, ντοκιμαντέρ και λοιπών εκπομπών

γ) μισθώνει μη ενημερωτικό πρόγραμμα από ξένους και ελληνικούς οίκους, καθώς και εξασφαλίζει αθλητικά δικαιώματα μεγάλων διεθνών και ελληνικών διοργανώσεων".

Προφανώς εδώ δεν γίνεται λόγος για μεμονωμένους παραγωγούς που θα μπορούσαν να συμβάλουν και ποιοτικά, αλλά για εμπορικές μπίζνες.

Απροκάλυπτη είναι η διοίκηση σε ό,τι αφορά τα σχέδια για την ανάπτυξη πλάνου διαδοχής προσωπικού, τη δημιουργία κανόνων για τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων, την ευελιξία σε προσλήψεις και απολύσεις.

Να τι αναφέρει το στρατηγικό σχέδιο: "Ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΡΤ για την επόμενη πενταετία είναι η ανανέωση του προσωπικού (...) Η μέση ηλικία είναι μεγάλη (50 ετών). Η ελαστικότητα στην εργασία και η κινητικότητα μεταξύ ειδικοτήτων είναι περιορισμένη".

Αυτή η επιδίωξη σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και με τη λογική "σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν".

Καμιά κουβέντα λοιπόν για δουλειά μόνιμη, σταθερή, με δικαιώματα, κατοχυρωμένα με Συλλογικές Συμβάσεις. Επιθυμούν, λένε, ένα ελάχιστο 2.000 εργαζομένων (αυτό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα μειωθεί κι άλλο), φτηνών με άθλιες αποδοχές και χωρίς θεσμοθετημένα δικαιώματα, με ελαστικότητα στην εργασία, με συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου, με ευέλικτες προσλήψεις, που θα εργάζονται σε καθεστώς εντατικοποίησης ώστε να καλύπτουν επιπλέον ροές. Και μάλιστα, υπό την επίβλεψη και αξιολόγηση ακριβοπληρωμένων διευθυντικών στελεχών με το φωτοστέφανο των "ικανών στελεχών της αγοράς", που θα καταλαμβάνουν όλη τη διοικητική πυραμίδα σε όλες τις ειδικότητες από το επίπεδο του τμήματος. Η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας και η συγκέντρωση των λειτουργιών είναι "το κερασάκι στην τούρτα" του ξεζουμίσματος των εργαζομένων.

Στόχος η μείωση του κόστους λειτουργίας που σχεδιάζεται σε πρώτο στάδιο με το άθλιο πρόγραμμα των "εθελούσιων" απολύσεων, που θα επιχειρήσουν να βάλουν μπροστά με εκβιασμούς και παγίδες. Για τις μετέπειτα απολύσεις και την "ανανέωση" του προσωπικού, την ανακύκλωση ανέργων δηλαδή, θα ασχολείται στο μέλλον το αναβαθμισμένο τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων, το οποίο είναι ενταγμένο στη διεύθυνση "Οικονομικών Υπηρεσιών".

Για την επίτευξη αυτών των πολιτικο-ιδεολογικών και οικονομικών στόχων απαραίτητη θεωρείται, όπως σχεδόν μονολεκτικά αναφέρεται στο σχέδιο, η πολιτική θωράκιση του οργανισμού της ΕΡΤ, η θωράκιση από πολιτικές πιέσεις και η παράκαμψη των στεγανών του συνδικαλισμού. Έτσι εκφράζουν τις προθέσεις και τους ευσεβείς τους πόθους οι διοικούντες για μια “εργασιακή γαλέρα” που έχοντας ήδη εφαρμόσει τη συνεχή παρακολούθηση με την ηλεκτρονική κάρτα, δημιουργεί ένα ασφυκτικό εργασιακό πλαίσιο με τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης και των ποινών να επικρέμεται πάνω στους εργαζόμενους. Επιδιώκουν μια συγκεντρωτική διευθυντική αυθαιρεσία ώστε να μπορεί να λειτουργεί η ΕΡΤ αποστειρωμένη από τη διαπάλη και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για καλύτερους όρους ζωής και δουλειάς. Αυτό νομίζουν ότι θα καταφέρουν. Η πραγματική τους στόχευση είναι η λειτουργία μιας μονοφωνικής ΕΡΤ που θα υπερασπίζεται με απόλυτη συνέπεια, χωρίς ενοχλητικές παρεμβάσεις, χωρίς κανένα αντίλογο, τα ενιαία συμφέροντα κράτους και καπιταλιστών, του εκμεταλλευτικού συστήματος συνολικά και του ευρωατλαντικού προσανατολισμού.

Η επίκληση των βέλτιστων πρακτικών από φορείς του εξωτερικού, της ΕΕ δηλαδή, σημαίνει ότι για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα εφαρμόζονται οι "βέλτιστες πρακτικές" έντασης της εκμετάλλευσης, που τσακίζουν μισθούς, απελευθερώνουν απολύσεις, επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, εντατικοποιούν τη δουλειά, σπρώχνουν στην ανεργία εργαζόμενους άνω των 50 ετών καταδικάζοντάς τους να μείνουν χωρίς σύνταξη, κ.ά. Στις μέρες μας άλλωστε βιώνουμε και πληρώνουμε με τη ζωή και την υγεία μας, με αφορμή την πανδημία, τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ στην Υγεία, Πρόνοια, πρόληψη, θεραπεία, στα εισοδήματα και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Απέναντι σε αυτόν τον "Αρμαγεδδώνα" για τη δουλειά, τη ζωή και τα δικαιώματά μας έχουμε "ατομική ευθύνη" όλοι οι πραγματικοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, ανεξάρτητα από ειδικότητα και εργασιακή σχέση, ανεξάρτητα από συνδικαλιστική ή άλλη ένταξη, να ορθώσουμε συλλογικά το ανάστημά μας, να οργανώσουμε και να κλιμακώσουμε τώρα τον αγώνα μας, με μαζικές γενικές συνελεύσεις που θα είναι ταυτόχρονα απάντηση στη διοίκηση και όσους επιδιώκουν να τη σιγοντάρουν, για να επιστραφεί το άθλια αντεργατικό - αντιλαϊκό σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού στους ενορχηστρωτές του. Διεκδικώντας τη δουλειά μας, καμιά απόλυση, όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα, μισθολογικά, ασφαλιστικά, σταθερή και μόνιμη δουλειά κ.ά. έτσι που να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των οικογενειών μας.

Καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, δηλαδή των αστικών και ρεφορμιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου μας. Η πείρα έχει δείξει ότι ακόμη και όταν τυπικά εκφράζουν κάποιες αντιρρήσεις σε κυβερνητικά - εργοδοτικά σχέδια, είναι προσαρμοσμένες στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων, δεν διεκδικούν όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα και την ικανοποίηση των αναγκών μας. Ταυτόχρονα δεν οργανώνουν τη δική μας συμμετοχή στην αγωνιστική δράση υπεράσπισης και διεκδίκησης του δίκιου μας. Γι' αυτό χρειάζεται από τα κάτω ετοιμότητα, να επιβάλουμε γενικές συνελεύσεις των σωματείων μας ώστε μαζικά να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.

Σε αυτό τον αγώνα, παραμερίζοντας όποιον μπαίνει εμπόδιο με πράξεις ή παραλείψεις, οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στη ΔΑΣ ΠΟΣΠΕΡΤ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή».

Έχει διαβαστεί 197 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος ΒΑ 1-3 μποφόρ

Σάββατο, 21 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος ΒΔ 1-3 μποφόρ

Κυριακή, 22 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 17 ως 32 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1361 επισκέπτες και 0 μέλη.