Κυριακή, 01 Αύγ, 2021

 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 1/8
 • Ουραγοί…
 • ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Στο ξέσπασμα του Θ. Ιακωβίδη αποτυπώνεται η πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία αθλητών και αθλητριών
 • Κάποτε και τώρα...
 • Ενημέρωση για δωρεάν rapid tests στη Νάουσα από τον ΕΟΔΥ
 • Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 653)
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 1/81 Ουραγοί…2 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Στο ξέσπασμα του Θ. Ιακωβίδη αποτυπώνεται η πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία αθλητών και αθλητριών3 Κάποτε και τώρα...4 Ενημέρωση για δωρεάν rapid tests στη Νάουσα από τον ΕΟΔΥ5 Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 653)6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αύξηση 300% καμένων εκτάσεων και 160% δασικών πυρκαγιών το 2021, μέχρι στιγμής!

Η χώρα καίγεται και η “επιφυλακή του κρατικού μηχανισμού” δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη πύρινη λαίλαπα. Η Ελλάδα βιώνει το χειρότερο εξάμηνο καταστροφών από πυρκαγιές κι αυτό δεν είναι δημοσιογραφική εκτίμηση ή κριτική της αντιπολίτευσης. Είναι επιστημονική διαπίστωση που υποστηρίζεται από στοιχεία. Γι΄ αυτή τη τεράστια καταστρ... Περισσότερα

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Εργαλείο για παραπέρα επιχειρηματική εκμετάλλευση της γης

από Η Άλλη Άποψη
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Εργαλείο για παραπέρα επιχειρηματική εκμετάλλευση της γης
Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες περίπου, αποκάλυψε μια ακόμα πλευρά των συνεπειών που έχει για τους βιοπαλαιστές αγρότες το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνουν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο έδαφος της εμπορευματοποίηση της γης.


Οι δασικοί χάρτες δεν είναι απλά μια «αποτύπωση» των εκτάσεων με βάση τον χαρακτήρα τους (δάσος, αγρός, κατοικία, πόλη), αλλά στην πραγματικότητα αποτυπώνουν σχέσεις παραγωγής και ιδιοκτησίας.

Περιέχουν τις μεταβολές στην ιδιοκτησία, στο χαρακτήρα και τη χρήση των εκτάσεων, ενώ διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του κεφαλαίου για κερδοφόρες επενδύσεις, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των χρήσεων γης είναι προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Τουρισμού και των Κατασκευών.

Γιατί όταν ο δασικός χάρτης γίνει οριστικός, ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης που περιλαμβάνεται σε αυτόν διαμορφώνει «καθαρό τοπίο» στη γη, που σε συνδυασμό με την ιδιοκτησία, θα αποτελέσει κερδοφόρα διέξοδο για συσσωρευμένα κεφάλαια. Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, η ΝΔ επιταχύνει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, θέλοντας να επιλύσει ένα χρόνιο ζήτημα.

Πρόσχημα η προστασία του περιβάλλοντος

Ανάμεσα στις συνέπειες που θα έχει η κύρωση των δασικών χαρτών, είναι η διευκόλυνση της καταστροφής εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, η καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, η συγκέντρωση της γης στο κράτος και στα χέρια μεγάλων επενδυτών, αλλά και το ξεκλήρισμα ενός τμήματος βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Παράλληλα, με τα χαράτσια που θα απαιτηθούν από το παράβολο για τις αντιρρήσεις μέχρι τους φόρους ακινήτων για τα συμβόλαια, θα αυξηθούν και τα κρατικά έσοδα.

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και η επικύρωσή τους δεν έχει επομένως να κάνει με την προστασία της κρατικής δασικής περιουσίας και του περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι παράλληλα επιδιώκει να νομιμοποιήσει καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομους οικισμούς και αυθαίρετα, σε βάρος της κρατικής δασικής γης.

Το πόσο «επιτακτική» ανάγκη για το κεφάλαιο είναι η υλοποίηση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι αποτελούσε προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου.

Η ίδια ανάγκη αποτυπώθηκε επίσης στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Δεκέμβρης 2016), στην κλαδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας «Χρήσεις γης και τουρισμός 2014», στη μελέτη της «McKinsey & Company» για λογαριασμό του ΣΕΒ («Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά»), στις προτάσεις του ΣΕΒ τον Μάρτη του 2017, που έκαναν λόγο για «προτεραιότητες - εργαλεία, που θα εξασφαλίσουν την υλοποίηση των μεγάλων "εμβληματικών έργων" στο πλαίσιο της "αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας", σε συνεργασία με το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων».

Το πλαίσιο πάλης

Το πλαίσιο αιτημάτων Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών και μαζικών φορέων, που διαμόρφωσαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Οχι στους δασικούς χάρτες που διευκολύνουν την καταστροφή των δασών, εντείνουν το εμπόριο της γης, οδηγούν στην καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας επιταχύνοντας τα κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων.
 • Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες, γενικότερα η δασική πολιτική και η πολιτική γης, ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων.
 • Να μην αναγνωριστούν και στους δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών.
 • Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια, για αλλαγή της χρήσης, και να καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης από βιοπαλαιστές αγρότες.
 • Να είναι δωρεάν και χωρίς κανένα παράβολο οι αντιρρήσεις για τα λαϊκά στρώματα.
 • Να παραταθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων, τουλάχιστον για έναν χρόνο, και να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης σε όλες τις περιοχές όπου αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες. Να δοθεί ανάλογο δικαίωμα και για τις παλιές αναρτήσεις.
 • Να μην επιστραφούν ενισχύσεις που έλαβαν μικρομεσαίοι, βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, για κανέναν λόγο που προκύπτει από τους δασικούς χάρτες, να εξασφαλιστούν η συνέχιση καταβολής τους και η συνέχεια της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας.
 • Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέσα και πόροι στις κρατικές Δασικές Υπηρεσίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Έχει διαβαστεί 505 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 27 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-3 μποφόρ

Δευτέρα, 02 Αυγούστου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 30 ως 41 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 03 Αυγούστου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 29 ως 39 °C
Άνεμος ΒΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 189 επισκέπτες και 0 μέλη.