Δευτέρα, 16 Μάι, 2022

  • Το φυσικό αέριο και η πραγματικότητα...
  • ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Δεν θα πούμε ναι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»
  • Δεν ξέχασαν τον Φώτη Καραβασίλη
  • Στην εθελοντική αιμοδοσία, που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας
  • Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  16/5
Το φυσικό αέριο και η πραγματικότητα...1 ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Δεν θα πούμε ναι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»2 Δεν ξέχασαν τον Φώτη Καραβασίλη3 Στην εθελοντική αιμοδοσία, που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας4 Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  16/56

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φτώχεια και …υπογεννητικότητα

Η φτώχεια και η υπογεννητικότητα είναι η αφορμή, αλλά η αιτία βρίσκεται στην σταθερά ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων! Ας γίνουμε συγκριμένοι: Στη σταθερή συρρίκνωση των μαθητών στο 1ο ΓΕΛ αναφέρθηκαν στη έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ Βέροιας (16/5) ο Διευθυντής (ΦΩΤΟ) και ο Υποδιευθυντής του 1ου Λυκείου Βέροιας με... Περισσότερα

ΔΕΗ: Νέες αυξήσεις στη χαμηλή οικιακή κατανάλωση

από Η Άλλη Άποψη
ΔΕΗ: Νέες αυξήσεις στη χαμηλή οικιακή κατανάλωση

Νέες δυσβάσταχτες αυξήσειςστους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος λαϊκών νοικοκυριών, θα επιβληθούν από τις 25 Ιούλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, από τις 25 Ιούλη 2014 καταργείται η κλίμακα οικιακής χρέωσης έως 800 κιλοβατώρες (kWh) το τετράμηνο και ενσωματώνεται στην επόμενη κλίμακα χρέωσης, γεγονός που οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 11,1% στους λογαριασμούς του ρεύματος 2.160.000 καταναλωτών. Συγκεκριμένα, για κατανάλωση 800 kWh/τετράμηνο, η αύξηση στο λογαριασμό θα διαμορφωθεί στα 3,8 ευρώ το μήνα ή 15,2 ευρώ το τετράμηνο.

Με προκλητικό τρόπο, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι οι νέες αυξήσεις στη χαμηλή κατανάλωση συνιστούν «δικαιότερη τιμολόγηση για όλους» και πως έτσι «αποτρέπει ένας πελάτης να επιβαρύνεται αδικαιολόγητα με ακριβότερες χρεώσεις προκειμένου ένας άλλος να απολαμβάνει φθηνότερες τιμές». Για να δικαιολογήσει τον παραπάνω ισχυρισμό, η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι από τα 2 εκατομμύρια παροχών που έχουν κατανάλωση 1 - 800 kWh / τετράμηνο, «αφορούν στην πλειονότητα εξοχικές και δεύτερες κατοικίες».

Όμως το γεγονός ότι οι αυξήσεις αυτές πλήττουν λαϊκά νοικοκυριά αναγνωρίζει και η ίδια η ΔΕΗ, αφού καλεί όσους έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 kWh / τετράμηνο στην πρώτη τους κατοικία να υποβάλουν αίτηση για «να εξεταστεί εάν πληρούν τους όρους ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» και να επωφεληθούν από τις... πενταροδεκάρες της σχετικής έκπτωσης.

Στην πραγματικότητα βέβαια, την ώρα που χιλιάδες και χιλιάδες νοικοκυριά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μένουν κυριολεκτικά στο σκοτάδι χωρίς καθόλου ρεύμα, είναι προφανές ότι οι νέες αυξήσεις θα χτυπήσουν ένα επίσης μεγάλο κομμάτι των λαϊκών νοικοκυριών που βρίσκεται στη χαμηλή κατανάλωση, καθώς αναγκάζεται να κάνει αιματηρές οικονομίες και σε αυτή τη στοιχειώδη ανάγκη.

Και μειώσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ επιδιώκει να «χρυσώσει το χάπι» των νέων αυξήσεων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονες μειώσεις σε κατηγορίες επαγγελματικών τιμολογίων: για πελάτες ενταγμένους στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21 (όπου σύμφωνα με τη ΔΕΗ εντάσσονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις) ανακοινώθηκε μεσοσταθμική μείωση 3,4%, ενώ για τα επαγγελματικά τιμολόγια Γ22 (μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, κτίρια γραφείων κτλ.) και Γ23 (με νυχτερινή κατανάλωση) ανακοινώθηκαν μεσοσταθμικές μειώσεις 1% και 2,2%.

Οι διαφημιζόμενες μειώσεις βέβαια, σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τις τεράστιες αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στα τιμολόγια του ρεύματος όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην πραγματικότητα, αυτό που αποτελεί την κύρια «έγνοια» της κυβέρνησης είναι το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για παραπέρα μειώσεις στο ενεργειακό κόστος των επιχειρηματικών ομίλων, όπως απαιτεί επίμονα το ντόπιο κεφάλαιο, γεγονός που θα οδηγήσει και σε νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση άλλωστε, προϊδεάζει η ίδια η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία ξεκινά σημειώνοντας ότι οι νέες αυξήσεις πραγματοποιούνται «με στόχο την εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για κοστοβαρή τιμολόγια» και κλείνει προετοιμάζοντας για τις επόμενες αυξήσεις, αφού τονίζει με νόημα ότι -παρά τις τεράστιες αυξήσεις των προηγούμενων χρόνων- «το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει από τα χαμηλότερα της ΕΕ»...

Χαρακτηριστικό των απαιτήσεων των εγχώριων μονοπωλίων είναι το γεγονός ότι την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις, με παρέμβασή της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ζητά την εξαίρεση των βιομηχάνων από την αύξηση των τιμολογίων που προκύπτει από την αύξηση των χρεώσεων «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας), που καταβάλλονται από το σύνολο των καταναλωτών.

 

 

Έχει διαβαστεί 426 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Τρίτη, 17 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 28 °C
Άνεμος Α 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 18 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 28 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1061 επισκέπτες και 0 μέλη.