Χρηματοδότηση «πολεμικής οικονομίας», ένταση της φοροληστείας, «πάγωμα» δαπανών: Αυτό είναι το τρίπτυχο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που φέρνει η κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα.Και καθένα από τα παραπάνω, προερχόμενα από τα «μνημόνια των μνημονίων», που ενώνουν όλα τα κόμματα του κεφαλα... Περισσότερα
Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με τον Κ.Μητσοτάκη
από Η Άλλη Άποψη
Συνάντηση τουΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπαμε τονΚ.Μητσοτάκηέγινε σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τα πολιτικά κόμματα για τη ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων.
Σε δήλωση προέβη αμέσως μετά ο Δ. Κουτσούμπας:
«Το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό ήταν η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων και απ’ αυτή τη σκοπιά θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω από αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, δηλαδή των Ελλήνων που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες και με συγκεκριμένα κριτήρια.
Αυτό που θέσαμε, όπως ξέρετε, είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος βεβαίως δε θα πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα. Δηλαδή, ο μετανάστης, ο απόδημος να έχει σχέσεις με τη χώρα και να έχει και λόγο, έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν και το εισόδημά του κλπ.
Δεύτερο σοβαρό κριτήριο, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα το οποίο απουσιάζει από την Ελλάδα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να έχει φύγει πριν από 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το δίκαιο του αίματος. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, είπαμε ενδεικτικά για 30 χρόνια, θα μπορούσε να είναι αυτό το χρονικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που φύγανε την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δε βρίσκονται στην Ελλάδα.
Τρίτο στοιχείο είναι το ζήτημα της έκφρασης της ψήφου. Δηλαδή αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα είτε στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν, με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων, για να ψηφίζουν. Και φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος.
Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και τελικά η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε για την ψήφο των αποδήμων στη βουλή. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».