Κυριακή, 14 Αύγ, 2022

  • Ετσι εξηγείται
  • Ουκρανία: Δύο οίκοι αξιολόγησης κηρύσσουν το Κίεβο σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας
  • Και πάλι για την "Τάφρο 66"
  • ΚΟΥΒΑ: Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
  • Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ουκρανία από S&P και Fitch
  • Το υπ. Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το FBI κατέσχεσε «άκρως απόρρητα» έγγραφα από το σπίτι του Ντ. Τραμπ
Ετσι εξηγείται1 Ουκρανία: Δύο οίκοι αξιολόγησης κηρύσσουν το Κίεβο σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας2 Και πάλι για την "Τάφρο 66"3 ΚΟΥΒΑ: Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις4 Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ουκρανία από S&P και Fitch5 Το υπ. Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το FBI κατέσχεσε «άκρως απόρρητα» έγγραφα από το σπίτι του Ντ. Τραμπ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οχι τυχαία η αποσιώπηση...

Το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών στέκεται- οχι τυχαία- μόνο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και όχι στις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις παρακολουθήσεις των κεντρικών του γραφείων από το 2016 (!) ούτε φυσικά στο θεσμικό πλαίσιο Ε.Ε και της χώρας μας. Να θυμίσουμε απλά ότι διαχρονικά οι αγωνιστές του λαϊκού κιν... Περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Με το ΚΚΕ στις εκλογές για να γράψουμε το σενάριο των δικών μας αναγκών

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Με το ΚΚΕ στις εκλογές για να γράψουμε το σενάριο των δικών μας αναγκών

«Με το ΚΚΕ στις εκλογές, βάζουμε εμπόδια στα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας και αρχίζουμε να υλοποιούμε το δικό μας σενάριο με εμάς τους ίδιους πρωταγωνιστές» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη μεγάλη συγκέντρωση στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας που κατακλύστηκαν για δεύτερη μέρα με χιλιάδες εργαζόμενους και νέους. Ολόκληρη η ομιλία:

Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

Η καρδιά του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή χτυπά εδώ στον Πειραιά, όχι τυχαία σε έναν χώρο, όπως είναι αυτός του πρώην εργοστασίου των Λιπασμάτων, ο οποίος είναι δεμένος με την ιστορία του τόπου.

Η καρδιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ χτυπά εδώ, σε έναν χώρο που ο λαός της περιοχής, διεκδικεί στο σύνολό του, για να καλύψει τις ανάγκες του για αναψυχή, πρόσβαση στη θάλασσα, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της νεολαίας του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.

Αν σήμερα, αυτό το μικρό τμήμα λειτουργεί ως πάρκο, προσφέροντας ορισμένες ανάσες στις γειτονιές του Πειραιά, όλοι ξέρουν πως αυτό έγινε κάτω και από την πίεση των μεγάλων αγώνων εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων του Πειραιά, με μπροστάρηδες το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Όλοι επίσης ξέρουν, τι θα μπορούσε να προσφέρει στον λαό και τη νεολαία, η διαμόρφωση του συνόλου του χώρου για τις λαϊκές ανάγκες.

Πόσοι χιλιάδες νέοι και νέες από τον Πειραιά - και όχι μόνο - θα μπορούσαν να ψυχαγωγηθούν, να αθληθούν, να αναπτύξουν τα πολιτιστικά τους ενδιαφέροντα σε δημόσιες και δωρεάν υποδομές.

Αυτή είναι η πρόταση διεκδίκησης του ΚΚΕ, που αναδεικνύει και με αφορμή το Φεστιβάλ: Η απαλλοτρίωση και απόδοση συνολικά των 640 στρεμμάτων χωρίς καμία αποζημίωση. Μια πρόταση που είναι σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, των κυβερνητικών και τοπικών αρχών, που βλέπουν την περιοχή μόνο σαν φιλέτο για κερδοφόρες μπίζνες!

Σχεδιασμοί που σήμερα υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την παράταση λειτουργίας που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη ρυπογόνο δραστηριότητα των καζανιών πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα η μπόχα και η ρύπανση που εκλύεται σε όλη την περιοχή να είναι αποπνικτική.

Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει σήμερα ο λαός της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου για τις χρυσές μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή. Τον χώρο όμως των Λιπασμάτων, γλυκοκοιτάζουν και οικονομικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να αναπτύξουν άλλες μπίζνες. Μάλιστα, τα σχέδια αυτά τα βαφτίζουν «πράσινα», χρώμα που φοριέται πολύ τελευταία από τα κοράκια του κεφαλαίου και τα κόμματά του. Εκεί εντάσσονται οι προτάσεις για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στα Λιπάσματα, με φόντο τα κτίρια σημαντικής βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αλλά και τη θάλασσα.

Τι κρύβουν όμως; Ότι αυτή η εξέλιξη, ακόμα και αν δεν αποπνέει την αποπνιχτική μπόχα, θα ορθώσει νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην αναψυχή, στην πρόσβαση του λαού στη θάλασσα, σε ένα από τα λιγοστά σημεία που έχουν μείνει ελεύθερα στον Πειραιά.

Είναι φανερό, ότι ο τσακωμός διάφορων ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων για το ποιανού το σχέδιο θα προωθηθεί στην περιοχή, είναι απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων και των κατοίκων της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, συνολικά του Πειραιά, για μια καλύτερη ζωή.

Όπως ενάντια στις ανάγκες της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, είναι το σύνολο των σχεδιασμών του καπιταλιστικού κράτους, του κεφαλαίου και των κομμάτων του στον Πειραιά.

Ποιες λαϊκές ανάγκες, για παράδειγμα, υπηρετεί η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε ΝΑΤΟϊκό λιμάνι από το οποίο διέρχονται τα πλοία του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία;

Το μόνο στόχο που υπηρετεί είναι αυτός της ολοένα και μεγαλύτερης συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μια συμμετοχή φυσικά, η οποία δεν σταματάει στην αποστολή πολεμικού υλικού, όπως σκόπιμα προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα για να την υποβαθμίσουν και να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες.

Γιατί συμμετοχή είναι και η παραχώρηση υποδομών για την διευκόλυνση των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων στην Ανατολική Ευρώπη. Εμπλοκή είναι η αναβαθμιζόμενη Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, ο Άραξος, ο Βόλος, υποδομές που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ.

Εμπλοκή είναι και η υλοποίηση των κυρώσεων στη Ρωσία που αποφάσισε η ΕΕ και στηρίζουν όλα τα κόμματα και τις συνέπειες της βέβαια πληρώνει και ο δικός μας λαός.

Εμπλοκή, και μάλιστα σε πορεία κλιμάκωσης, είναι η αποστολή “προσωπικού” των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Κι αυτή η εμπλοκή στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, πέρα απ’ το ότι μεγαλώνει τον κίνδυνο ο λαός μας να γίνει στόχος αντιποίνων, σε καμιά περίπτωση δεν μας θωρακίζει απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, λέει ο λαός μας. Και μεγαλύτερο ψέμα από το ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αποτελούν «ασπίδα προστασίας» δεν υπάρχει.

Το καταλαβαίνουν και οι πιο αφελείς που βλέπουν την επικίνδυνη κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, παρακολουθούν καθημερινά τις δηλώσεις των Αμερικανονατοϊκών να της κάνουν πλάτες.

Αναγνωρίζουν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της και λένε “βρείτε τα”, γιατί ο καημός τους είναι η διατήρηση της Τουρκίας στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ μακριά από τη Ρωσία.

Κανείς όμως δεν μπορεί να εφησυχάζει! Το αντίθετο πρέπει να προετοιμάζεται! Γιατί είτε η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελιχθεί σε ένα θερμό επεισόδιο, είτε σε πιο σοβαρή κρίση, το σίγουρο είναι ότι πάνω στο ευρωαντλαντικό τραπέζι βρίσκονται οι προσπάθειες ενός συμβιβασμού για την συνεκμετάλλευση, συνδιαχείρηση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Μόνο αρνητικές συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ακόμα και για τμήμα της κυριαρχίας της, θα έχουν όλα αυτά.

Φίλες και φίλοι

Ποιες εργατικές λαϊκές ανάγκες υπηρετούν οι αστικοί σχεδιασμοί για τον Πειραιά;

Γιατί όσο οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές αρχές, οι εφοπλιστές, το μονοπώλιο της COSCO και οι μεγαλέμποροι προβάλουν το όραμά τους, για να γίνει ο Πειραιάς πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο, οι εργάτες στις προβλήτες, στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στα καράβια, σε άλλους χώρους δουλειάς εξουθενώνονται και τσακίζονται στη δουλειά.

Γονατίζουν από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την ενέργεια, αφού τα φιλοδωρήματα της κυβέρνησης ούτε για «ζήτω» δεν φτάνουν.

Και μαζί με όλα αυτά, το τραγικό είναι ότι θρηνούν συναδέλφους τους που είναι τα θύματα των στόχων αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Από τη μια πλευρά είναι οι κυβερνήσεις. Τώρα της ΝΔ, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι εκλεκτοί τους στους δήμους, μαζί με άλλους στον Πειραιά, οι οποίοι προβάλλουν τα σχέδια για τη λεγόμενη «γαλάζια ανάπτυξη» την «πράσινη και ευφυή πόλη».

Διαφημίζουν τα φαραωνικά σχέδια αναπλάσεων στον πύργο του Πειραιά, στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ, στις φυλακές Κορυδαλλού, στο παραλιακό μέτωπο και σε άλλα εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια μέσα στις γειτονιές της πόλης, διαμορφώνοντας το «καλαίσθητο» και «πράσινο» προαύλιο για τις κερδοφόρες μπίζνες τους.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που ζει η εργατική – λαϊκή οικογένεια σε όλες τις περιοχές του Πειραιά.

Από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει; Από τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας;

Η κατάσταση στο Τζάνειο, στο Κρατικό Νίκαιας και στο Μεταξά, στα Κέντρα υγείας και στις άλλες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι τραγική. Με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό να δίνουν μάχη, όχι μόνο ενάντια στις ασθένειες αλλά και ενάντια στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Κι όλα αυτά, ενώ η πανδημία ξαναφουντώνει…

Και η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θωράκισε το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά τρέχει και τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας με το νέο ΕΣΥ. Κι όμως, στον Πειραιά, σε μια πόλη με περίπου μισό εκατομμύριο πληθυσμό, δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει και τη δημιουργία ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων παιδιών αυτής εδώ της περιοχής.

Αυτά ακριβώς τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών είναι μαθητές σε απαρχαιωμένα σχολικά κτίρια, χωρίς αντισεισμική θωράκιση, ενώ τα μικρότερα πηγαίνουν σε νηπιαγωγεία που στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερ! Οι ελλείψεις είναι ακόμα μεγαλύτερες σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.

Την ίδια μεγάλη αντίφαση θα αντικρίσουμε όποιο ζήτημα κι αν εξετάσουμε. Θα τη δούμε στην πλήρη εγκατάλειψη των δημόσιων και ανοιχτών χώρων άθλησης. Στους δεκάδες αθλητικούς συλλόγους του Πειραιά που υποχρηματοδοτούνται και στους οποίους συμμετέχουν χιλιάδες νεολαίοι, οι οποίοι στοιβάζονται για μια προπόνηση σε ασυντήρητες υποδομές, παλεύοντας με λιγοστά μέσα για το καλύτερο δυνατό.

Θα τη δούμε στην εικόνα των γειτονιών του λιμανιού του Πειραιά, όπου υψώνεται ένα λιμάνι - τέρας από τα κοντέινερ, με τα έργα της COSCO στην Πειραϊκή να προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, καταστρέφοντας το φυσικό και ιστορικό τοπίο. Μάλιστα, έχουν «βάλει στο μάτι» ακόμα και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους για την πρόσβαση του λαού στη θάλασσα, όπως ο Αρμός στο Πέραμα.

Θα τη δούμε στις γειτονιές, όπου οι βιομηχανίες ρυπαίνουν και “τα καζάνια του θανάτου”, όπως τα λέει εδώ και χρόνια ο λαός στο Πέραμα και τη Δραπετσώνα, παραμένουν δίπλα σε σπίτια και σχολεία, με τον καθημερινό φόβο για ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα.

Τη «χαριστική βολή» στις συνθήκες ζωής θα δώσει η υλοποίηση των σχεδιασμών στη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη διαμόρφωση εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό και τη νομιμοποίηση δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο ένας δίπλα στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα του Περάματος!

Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχει ο λαός του Πειραιά. Όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, υπηρετούν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές, παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, προωθώντας κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη, όπως και η περιφερειακή αρχή, κρατώντας γερά τη σκυτάλη που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι τους έχουν το δικό τους μερτικό ευθύνης. Κι αυτή η ευθύνη δεν κρύβεται πίσω από το νέο αφήγημα της «γαλάζιας ανάπτυξης», απ’ την οποία δήθεν θα ωφεληθούν ταυτόχρονα και οι όμιλοι και ο λαός.

Το αντίθετο πάντα συμβαίνει. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη τους είναι η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η ανάπτυξη των κερδών των εφοπλιστών και των ομίλων, προϋποθέτει το όλο και μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς, στα καράβια, στα εμπορικά καταστήματα. Σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες επιβίωσης για τους αυτοαπασχολούμενους μικροεπιχειρηματίες του Πειραιά. Για αυτό εξοργίζει η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του στον Πειραιά, που σήμερα σηκώνουν τους τόνους ενάντια σε όλα αυτά που ψήφισαν ως κυβέρνηση. Είναι υποκριτές γιατί πάνω στη δική τους πολιτική πατάει η ΝΔ σήμερα.

Θα ήθελαν πολύ ο λαός του Πειραιά να ζει στη χώρα των λωτοφάγων, να ξεχάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είναι αυτός που υπέγραψε τη σημερινή σύμβαση παραχώρησης και το masterplan με την COSCO. Ότι βουλευτές και στελέχη του γύριζαν στο Πέραμα και δήλωναν πως «η επένδυση θα στηρίξει τη ναυπηγοεπισκευή», ότι «θα ενισχυθεί η κοινωνική ειρήνη», ότι πρέπει να «αντιμετωπιστεί αποφασιστικά όποιος εναντιώνεται στην ανάπτυξη στο λιμάνι».

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της δικής του διοίκησης στην Περιφέρεια αδειοδοτήθηκαν τα καζάνια στη Δραπετσώνα, λειτούργησαν ξανά τα καζάνια στο Πέραμα, τέθηκε ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα, που σήμερα υλοποιεί η ΝΔ.

Θα ήθελαν πολύ ο λαός του Πειραιά και των γύρω δήμων να ξεχάσει πως οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους, είναι βαθιά βουτηγμένοι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Ότι προσέφεραν την αμέριστη στήριξή τους στα σχέδια του μονοπωλίου, όταν τους έταζε ποσοστό από τον τζίρο της.

Τώρα άλλαξαν τροπάρι, συμμετέχουν στις επιχειρηματικές κόντρες, στηρίζουν τα αιτήματα των εφοπλιστών και των εργολάβων, που διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Όμως οι εργαζόμενοι, ο λαός του Πειραιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα με το να μπει ανάμεσα και να κάνει τον τροχονόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται εδώ στην περιοχή. Αντίθετα, έχει να κερδίσει πολλά, τη ζωή του ολόκληρη, βαδίζοντας στο δικό του δρόμο για τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.

Φίλες και φίλοι

Τις δικές της ανάγκες μπορεί να βάλει μπροστά και η νέα γενιά που ζει εδώ στις γειτονιές του Πειραιά. Μια «γενιά που έχει ζήσει τα πάντα», όπως και οι ίδιοι λένε, που δεν έχει γνωρίσει ήρεμη περίοδο στη ζωή της μέχρι τώρα.

Δεν πρόκειται για απλές διαπιστώσεις. Ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Θέτει όμως και τα δικά του κριτήρια. Είναι μια μάχη ιδεών για το τι πρέπει τελικά να γίνει.

Είναι, σε τελική ανάλυση, μάχη για το ίδιο περιεχόμενο της προόδου που τα αστικά κόμματα χρησιμοποιούν ως περιτύλιγμα, για να κρύψουν τον αντιδραστικό ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους.

Έχουν ρίξει πολλή δουλειά, άλλωστε, όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος για να διαστρεβλώσουν την έννοια της προόδου, να τη φέρουν στα μέτρα ενός συστήματος που γυρίζει τη νεολαία πολλές δεκαετίες πίσω.

Κι αν κάποιες φορές φαίνεται να τα καταφέρνουν, η αλήθεια είναι ότι τραβάνε μεγάλα ζόρια, γιατί τους διαψεύδει η ίδια η ζωή, γιατί οι νέοι και οι νέες δεν τρώνε κουτόχορτο. Αλλά κυρίως, γιατί, συντρόφισσες και σύντροφοι, στη χώρα μας υπάρχουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που με τις θέσεις και τη δράση τους φωτίζουν το τι είναι πραγματικά προοδευτικό τον 21ο αιώνα!

Και τι δεν έχουν κάνει για να πείσουν τη νεολαία, ξεκινώντας από το Δημοτικό σχολείο ακόμα. Λένε στη νέα γενιά ότι είναι πρόοδος η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, την οποία παρουσιάζουν περίπου σαν μια μεγάλη ΜΚΟ, έναν αθώο οργανισμό που υπάρχει για να ελέγχει, αν τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κράτη - μέλη, αν λειτουργεί καλά η δημοκρατία τους, αν σέβονται το περιβάλλον και άλλα τέτοια παραμύθια.

Πώς να πείσει, όμως, μαζικά και οριστικά αυτό το αφήγημα, όταν έχουμε ζήσει: μνημόνια, τρόικες, εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους που αποτελούν ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, όπως είναι ο νόμος Χατζηδάκη;

Πώς να πείσει, όταν το Χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ, το Χρηματιστήριο ενέργειας σε κάθε χώρα, το ευρωπαϊκό «πράσινο new deal» και η στρατηγική της δήθεν «πράσινης» μετάβασης, έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, μαζί φυσικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία που αποφασίζονται πάλι σε επίπεδο ΕΕ;

Εκτός αν τολμήσουν να μας πουν όλα τα άλλα κόμματα που συμφωνούν με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και με την «πράσινη μετάβαση», ότι είναι πρόοδος «το 2022 να λιώνουμε από τη ζέστη και να μην ανάβουμε το κλιματιστικό για να δροσιστούμε», την ώρα που η χώρα μας έχει τόσες πηγές ενέργειας, που υπάρχουν τόσες μέθοδοι παραγωγής αυτής της ενέργειας, πολύ πιο φθηνά, πολύ πιο αποδοτικά από ό,τι στο παρελθόν. Με δυνατότητα να προστατευτεί το περιβάλλον, αρκεί να πάψει η ενέργεια να είναι εμπόρευμα, αρκεί να υπάρξει κοινωνική ιδιοκτησία και κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας.

Τόσα χρόνια έχουν σπαταλήσει τόνους μελάνι, για να ενοχοποιήσουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να της δώσουν το περιεχόμενο του βολέματος και της αργομισθίας. Παρουσιάζουν στη νεολαία ως πρόοδο να αλλάζεις 10 και 15 δουλειές στη ζωή σου, να μην ξέρεις τι σού ξημερώνει, γιατί – λένε - αυτός είναι ο τρόπος, ώστε κάποιος, κάπου, κάποτε «να πιάσει την καλή» και να «πετύχει» κι αν δεν είσαι εσύ αυτός -που ποτέ δεν είσαι - δικό σου πρόβλημα, «δεν προσπάθησες αρκετά».

Κι εδώ ζορίζονται να πείσουν, όμως. Δική τους μεγάλη έρευνα -πριν λίγες μέρες- έδειξε, ότι αυτό που βάζουν ως προτεραιότητα οι νέοι είναι η σταθερότητα στην εργασία.

Βλέπετε, υπάρχει πλέον μεγάλη πείρα. Είναι πλέον πικρή πραγματικότητα ότι η πλειοψηφία των νέων δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με αμοιβές πιο κάτω και από τον βασικό μισθό, ο οποίος μάλιστα παραμένει πιο κάτω από εκεί που ήταν πριν 10 χρόνια, με την ακρίβεια να καλπάζει.

Είναι πικρή πραγματικότητα, οι πάνω από 16 διαφορετικές ελαστικές σχέσεις στον τουρισμό, οι συνθήκες «γαλέρας» στον κλάδο. Κι έχουν το θράσος να γκρινιάζουν που δεν βρίσκουν εργαζόμενους να πάνε στα κάτεργά τους.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έλεγαν ότι είναι πρόοδος οι επενδύσεις των μονοπωλίων στο λιμάνι και ότι, όποιος αντιδρούσε, είναι κολλημένος στο παρελθόν.

Ας έρθουν λοιπόν τώρα να εξηγήσουν στους λιμενεργάτες ότι είναι προοδευτικό να σακατεύονται κάθε τόσο, την ώρα που μπορεί να ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο ασφαλείας αλλά δεν λαμβάνεται γιατί κοστίζει.

Όταν η άνοδος της παραγωγικότητας επιτρέπει τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, περισσότερες ώρες ξεκούρασης, περισσότερες μέρες άδειας, λιγότερα χρόνια στη δουλειά αλλά γίνεται ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και τα «ατυχήματα», που στην πραγματικότητα είναι προμελετημένα εγκλήματα.

Τώρα, μάλιστα, πλασάρουν ως πρόοδο την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, ονομάζοντας 4ήμερη εργασία τα 10ωρα χωρίς αμοιβή για τις υπερωρίες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει, όταν ο ίδιος νόμος εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όπως στο Βέλγιο.

Φίλες και φίλοι

Δεν είναι πρόοδος η γενίκευση της τηλεργασίας, χωρίς διάκριση εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, για να γλιτώνει έξοδα ο επιχειρηματίας και να αποξενώνονται οι εργαζόμενοι.

Έχει διαβαστεί 535 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-5 μποφόρ

Κυριακή, 14 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Δευτέρα, 15 Αυγούστου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 21 ως 31 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 513 επισκέπτες και 0 μέλη.