Τρίτη, 07 Δεκ, 2021

  • Βέροια: Εκδήλωση για τα 60 χρόνια δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας
  • Μάνατζερς στον ΕΦΚΑ το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης
  • Η Μ.Α.μ.Α στο 5ο Δημοτικό Βέροιας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
  • ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ
  • Εμβόλιο, τεστ και μάσκες ...συμβουλεύει ο πρωθυπουργός
  • Αστειότητες...
Βέροια: Εκδήλωση για τα 60 χρόνια δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας1 Μάνατζερς στον ΕΦΚΑ το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης2 Η Μ.Α.μ.Α στο 5ο Δημοτικό Βέροιας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ3 ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ4 Εμβόλιο, τεστ και μάσκες ...συμβουλεύει ο πρωθυπουργός5 Αστειότητες...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η κερδοφορία της πατέντας στερεί το εμβόλιο από εκατομμύρια ανθρώπους

Τη μεγάλη διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς, θεραπείες και διαγνωστικά μέσα επανέφερε στην επιφάνεια η νέα παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού, μία ακόμα πλευρά στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας που μπαίνει εμπόδιο στην έγκαιρη αντιμετώπισή της.Σε αυτό το πλαίσιο, για «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις», που έχουν... Περισσότερα

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

από Η Άλλη Άποψη
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Με τη συμμετοχή δεκάδων αξιωματούχων από διεθνείς, περιφερειακούς οργανισμούς και κυβερνήσεις χωρών της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεκίνησε χτες στην Τρίπολη της Λιβύης η Διεθνής Διάσκεψη «για τη σταθεροποίηση» της χώρας.

Τυπικά, η Διάσκεψη ήταν λιβυκή πρωτοβουλία και είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν κυρίως γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη «Διαδικασία του Βερολίνου» (Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Αλγερία, Μάλτα, Νίγηρας, Σουδάν, Τσαντ και Τυνησία), συν οργανισμοί όπως Αραβικός Σύνδεσμος, Αφρικανική Ένωση, ΕΕ και Ηνωμένα Έθνη.

Είχε ως βασικά θέματα στην ατζέντα την «ισορροπημένη και σταδιακή» αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων - με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης να δηλώνει ότι αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης για τη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή - την ένωση όλων των λιβυκών ένοπλων «μη τρομοκρατικών» οργανώσεων στις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό της χώρας, τη διατήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβρη του 2020, ενώ σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που επικαλέστηκε χτες το πρακτορείο «Associated Press», προτείνεται η δημιουργία μιας διεθνούς οργάνωσης ή φορέα που θα βοηθήσει τη λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση να «επιλύσει» τα ζητήματα αυτά.

Ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, αναφέροντας ότι οι Λίβυοι με αυτήν τη Διάσκεψη επιλέγουν «την ειρήνη και τη σταθερότητα». Πρόσθεσε πως η Τρίπολη εμφανίζεται ξανά ως σύμβολο ενότητας, ως μία ενιαία πρωτεύουσα και πως οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη θα γίνουν στην ώρα τους.

Σημειωτέον την Τετάρτη, ένα 24ωρο πριν από τη Διάσκεψη, η βοηθός του γγ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, μετέβη στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης συναντώντας τον αρχηγό του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, στην προσπάθεια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να διευρύνουν τη διείσδυσή τους στην ευρύτερη περιοχή, στην κόντρα με άλλα κεφάλαια, διεκδικώντας μεγαλύτερα κομμάτια από την καπιταλιστική λεία.

Στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο εμπάργκο όπλων (ως γνωστόν η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην ευρωενωσιακή αεροναυτική επιχείρηση «Ειρήνη», στέλνοντας πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή με πρόσχημα την επιτήρησή της). Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές θύμιζαν ότι «η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας, ήδη από το 2015». Ακόμα, η κυβέρνηση «έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στην αποναρκοθέτηση με την προσφορά σχετικού εξοπλισμού».

Με το πέρας της Συνόδου, ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «η Ελλάδα σήμερα, παρά τις φιλότιμες, πρέπει να πω, προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη», εμφανίζοντας ως «απαραίτητες ενέργειες» «πρώτον, τη διενέργεια εκλογών, ελεύθερων εκλογών και, δεύτερον, την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη».

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» που αναπτύσσουν με την τουρκική αστική τάξη, ο υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον ομόλογό του Σεντάντ Ονάλ, όπου «έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα προόδου της θετικής ατζέντας, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο στην Αθήνα εντός του Νοέμβρη».

Όλα αυτά σε στενό συντονισμό με τους Αμερικανούς. Διόλου τυχαία ανάρτηση του πρέσβη Τζ. Πάιατ, σύμφωνα με την οποία παρούσες στην Τρίπολη ήταν και οι ΗΠΑ (συγκεκριμένα, η αναπ. βοηθός υπουργός Yael Lempert, αρμόδια για θέματα Εγγύς Ανατολής, συνοδευόμενη από τον πρέσβη τους στη Λιβύη, Richard Norland), «μαζί με τους υπουργούς Δένδια και Φραγκογιάννη, οικοδομώντας πάνω στις εξαιρετικές συζητήσεις για θέματα της Λιβύης με τον υπουργό Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου».

Παραπέρα, στην ενίσχυση άλλου ενός ΝΑΤΟικής κοπής άξονα στη ζώνη της Ανατ. Μεσογείου, ο Δένδιας είχε, στο περιθώριο της Συνόδου, μια «εγκάρδια συνάντηση» με τον Αιγύπτιο ομόλογό του S. Shoukry.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)


Έχει διαβαστεί 457 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΒΒΔ 4-6 μποφόρ

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 1 ως 10 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-5 μποφόρ

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 10 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 327 επισκέπτες και 0 μέλη.