Τρίτη, 05 Δεκ, 2023

  • Πάνω από 6 στους 10 αυτοαπασχολούμενους θα πληρώσουν παραπάνω φόρο!
  • Ερμαιο στα «κοράκια» των servicers εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά
  • ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση για δημοσιονομική αναβάθμιση, ελληνοτουρκικά και επιστολική ψήφο
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου
  • Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Π. Φιρτινίδου
  • Ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βέροια
Πάνω από 6 στους 10 αυτοαπασχολούμενους θα πληρώσουν παραπάνω φόρο!1 Ερμαιο στα «κοράκια» των servicers εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά2 ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση για δημοσιονομική αναβάθμιση, ελληνοτουρκικά και επιστολική ψήφο3 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου4 Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Π. Φιρτινίδου5 Ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση και προμηθευτές λένε στους καταναλωτές «Διαλέξτε πώς θα χάσετε... »

Στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο σύστημα χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Γενάρη και θα προκαλέσει ένα νέο ...ηλεκτροσόκ σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.Από 1.1.2024, λοιπόν, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει καμία απολύτως μείωση, αλλά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λ... Περισσότερα

Διευρύνθηκε η φοροληστεία του λαού και μέσω των «αντικειμενικών κριτηρίων»

από Η Άλλη Άποψη
Διευρύνθηκε η φοροληστεία του λαού και μέσω των «αντικειμενικών κριτηρίων»

Μόλις στο 5,7% η «συμβολή» της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μάζα των άμεσων φόρων!

Τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2016 και αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), χωρίς βέβαια σε αυτά να αποτυπώνεται η ενίσχυση της φοροληστείας του 2016 μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μάζα των δηλωμένων εισοδημάτων από περίπου 6,2 εκατ. νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε 75,2 δισ. ευρώ, που όμως μέσω της εφαρμογής των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης», που εφαρμόζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, διογκώθηκαν σε 82,1 δισ. ευρώ ή κατά 7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα, βέβαια, την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών, με εισοδήματα χαμηλότερα από το προβλεπόμενο αφορολόγητο (9.545 ευρώ για το 2015).

Τα εν λόγω στοιχεία αναμένεται να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της περαιτέρω συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου, όπως λένε, να διευρυνθεί η «φορολογική βάση», δηλαδή να επιβληθούν φόροι εισοδήματος ακόμη και σε λαϊκά νοικοκυριά που αναγκάζονται να ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα και από αυτά της επίσημης φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η συνολική μάζα των εισοδημάτων (82,1 δισ.) προήλθε από τις ακόλουθες πηγές:

Τα 59,4 δισ. ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις

Τα 6,9 δισ. ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος. Από αυτά, τα 6,6 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του ποσού της συγκεκριμένης κατηγορίας, έρχεται να «φουσκώσει» ατομικά εισοδήματα μέχρι τα 10.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση του αφορολόγητου ορίου που ξεκίνησε το 2016 και θα δηλωθεί φέτος, έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία με την επιβολή φόρων σε λαϊκά εισοδήματα κάτω και από το επίσημο όριο.

Τα 6,05 δισ. ευρώ από ακίνητα

Τα 4,7 δισ. ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως προκύπτει, η φορολογία εισοδήματος των κάθε είδους επιχειρήσεων αποτελεί μόλις το 5,7% των άμεσων φόρων, χωρίς βέβαια σε αυτούς να υπολογίζονται οι φόροι κατανάλωσης (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) που φορτώνονται στη μαζική λαϊκή κατανάλωση.

Τα 1,25 δισ. ευρώ από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, στα στοιχεία της ΑΑΔΕ απεικονίζεται η κατάσταση φτώχειας τμημάτων του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, το 38,2% των νοικοκυριών εμφανίζεται με δηλώσεις μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο, ενώ, αθροιστικά μέχρι για εισοδήματα μέχρι τα 12.000 ευρώ, καταγράφεται το 64% των νοικοκυριών.

Αντίστροφα, στο πάνω - πάνω μέρος της «πυραμίδας», με εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ, καταγράφονται περίπου 25.000 οικογένειες.

Ειδικότερα:

Το 26,3% των νοικοκυριών (περίπου 1,6 εκατ.) βρίσκονταν το 2015 με εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο, ακόμη και μετά από τις προσαυξήσεις των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων».

Το 17,7% των νοικοκυριών (περίπου 1,1 εκατ.) πληρώνουν άμεσους φόρους μέχρι και 15 ευρώ.

Αθροιστικά άμεσους φόρους μέχρι 150 ευρώ το χρόνο πλήρωσαν περίπου 3,3 εκατ. νοικοκυριά, ή το 52,5% του συνόλου.

 

Έχει διαβαστεί 462 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 368 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)