Στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο σύστημα χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Γενάρη και θα προκαλέσει ένα νέο ...ηλεκτροσόκ σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.Από 1.1.2024, λοιπόν, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει καμία απολύτως μείωση, αλλά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λ... Περισσότερα
Δικάζονται και σε «κυβέρνηση Αριστεράς» συνδικαλιστές;
από Η Άλλη Άποψη
Η είδηση:«Νέα επιχείρηση ποινικοποίησης συνδικαλιστικής δράσης, καθώς συνδικαλιστές του ΠΑΜΕστη Λάρισα καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης.
Η νέα ποινικοποίηση ήρθε μετά από δίκη που αφορούσε μήνυση που κατέθεσε η διεύθυνση της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» των Αφών Σαράντη εναντίον στελεχών του Εργατικού Κέντρου, άλλων συνδικαλιστών και προσώπων. Ο λόγος ήταν η συμμετοχή τους σε απεργιακή συγκέντρωση που έγινε το 2012 έξω από το εργοστάσιο της επιχείρησης, με αίτημα να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών από 10-53%.Κατηγορούμενοι ήταν ο πρόεδρος, ο γγ και ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Tσιαπλές, Πάρις Λιόλιος και Βασίλης Τσερβούλης αντίστοιχα, οι Κώστας Καλέτσιος καιΝίκος Βλαχόπουλος, μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, οιΒάσω Μπακάση και Γιάννα Κωνσταντινίδου, συνδικαλίστριες του ΠΑΜΕ, καθώς και ο Αντ. Σκυλλάκος, ο Χ. Μαντέλος από τα Τρίκαλα και ο Άγις Παπαστεργίου, νομικός σύμβουλος του ΕΚΛ.
Η κατηγορία ήταν «άσκηση παράνομης βίας» και «συνέργεια σε άσκηση παράνομης βίας», όταν οι συνδικαλιστές και όλοι όσοι βρέθηκαν στην απεργία όχι μόνο δεν βιαιοπράγησαν εναντίον των στελεχών της εργοδοσίας και των απεργοσπαστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από τα Τρίκαλα, αλλά δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από αυτούς. Μάλιστα, κινδύνεψε και η ζωή τους, όταν άνθρωπος της εταιρείας οδήγησε νταλίκα πάνω στους συγκεντρωμένους!Παρ' όλα αυτά, το δικαστήριο καταδίκασε τους Π. Λιόλιο, Β. Τσερβούλη και Ν. Βλαχόπουλου σε οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή ανατολή, καθώς και τον Κ. Καλέτσιο σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή. Αθώους, λόγω αμφιβολιών, κήρυξε τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Από τους καταδικασθέντες ασκήθηκε έφεση.» (902. gr)
Η είδηση γεννά σίγουρα ερωτηματικά. Που φυσικά δεν ξεπερνιούνται με επιχειρήματα για «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Η προστασία της συνδικαλιστικής δράσης είναι από τα θεμελιακά ζητήματα ακόμη και «αστικοφιλελεύθερων» κυβερνήσεων. Μήπως πέρα από την αναμονή αλλαγών στην υπάρχουσα νομοθεσία (που δεν έχει και δημοσιονομικό κόστος…) η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πρακτικά μέρα προστασίας των συνδικαλιστών και της δράσης τους;