Τετάρτη, 07 Ιούν, 2023

  • Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη
  • ΣΟΦΨΥ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς
  • Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΚΕΠΑ
  • Το «ΜέΡΑ25.Συμμαχία για τη Ρήξη» ρίχνεται δυναμικά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου
  • Στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων
Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη1 ΣΟΦΨΥ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ2 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς3 Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΚΕΠΑ4 Το «ΜέΡΑ25.Συμμαχία για τη Ρήξη» ρίχνεται δυναμικά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου5 Στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Περί "Πλεύσης"

Περί "Πλεύσης"

«Το ζήτημα είναι να είμαστε στη Βουλή για να σταματάμε πράγματα. Το ΚΚΕ είναι 49 χρόνια και δεν έχει κάνει πράγματα, δεν είναι ζήτημα να λέμε ένα όχι για να καταγράφεται. Εγώ 6 μήνες στη Βουλή και τους έκανα άνω κάτω». Αυτά έλεγε σήμερα σε μια ακόμα φιλόξενη «prime time» εκπομπή η Κωνσταντοπούλου.Και όντως μόλις σε ένα εξάμηνο στη Βουλ... Περισσότερα

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Αντιπαράθεση μακριά από την ουσία και τις βαθιές αιτίες του ζητήματος

από Η Άλλη Άποψη
ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Αντιπαράθεση μακριά από την ουσία και τις βαθιές αιτίες του ζητήματος

Από ασφυκτικό θάνατο έχασε τη ζωή της η 17χρονη στο Περιστέρι, όπως επιβεβαίωσε η ιατροδικαστική έκθεση, καθώς ο δράστης φέρεται να της έκλεισε το στόμα και τη μύτη.

Η Αστυνομία συνεχίζει να αναζητά τον σύντροφο της, με καταγωγή από το Πακιστάν, ο οποίος θεωρείται ως ο βασικός ύποπτος. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης, φίλοι του φερόμενου ως δράστη θεωρούν πως σύντομα θα παραδοθεί. 

Η περίπτωση της νεαρής κοπέλας είναι η πιο πρόσφατη από τις τρεις δολοφονίες γυναικών που έγιναν μέσα σε λίγα 24ωρα και επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο την απουσία ουσιαστικής στήριξης και προστασίας από το κράτος στις γυναίκες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά από τους συντρόφους τους. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχαν δολοφονηθεί μια 56χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο και μια 41χρονη γυναίκα στη Ζάκυνθο.

Τη νοσηρή εικόνα συμπληρώνουν τα στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τον αριθμό των σχετικών δικογραφιών να ανέρχεται σε 5.140 κατά το πρώτο 6μηνο του 2022.

Στην περίπτωση της Ζακύνθου, η άτυχη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της λίγη ώρα αφού τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία για βιαιοπραγία σε βάρος της. Αυτή ήταν η δεύτερη καταγγελία, αφού σε αντίστοιχη ενέργεια είχε προχωρήσει και τον περασμένο Ιούνη. Τότε, ο δράστης είχε συλληφθεί, είχε οριστεί τακτική δικάσιμος για τον Φλεβάρη του 2023 και είχε αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο να μην μπορεί να πλησιάσει τη σύζυγό του σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων.

Σχολιάζοντας την τραγική κατάληξη αυτής της υπόθεσης σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, είπε πως «ασχοληθήκαμε πολύ ξεχωριστά για να δούμε εάν και τι θα μπορούσε να κάνει παραπάνω η Ελληνική Αστυνομία». Ισχυρίστηκε πως «η μόνη λύση θα ήταν σε καμία των περιπτώσεων αυτοί οι δύο άνθρωποι να μην ξαναβρίσκονταν στο ίδιο σπίτι», αλλά η γυναίκα «να βρεθεί σε κάποια δομή, να ζητήσει άλλου είδους συμβουλές».

Ωστόσο, τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία, την υποστήριξη, την ουσιαστική βοήθεια των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με βίαιες, παθογόνες διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις δεν βρίσκονται στην ατζέντα της συζήτησης. Ετσι, τα στελέχη της κυβέρνησης αρκούνται στο να επαναλαμβάνουν στις δηλώσεις τους την ύπαρξη 44 συμβουλευτικών κέντρων, 19 ξενώνων και μιας τηλεφωνικής γραμμής για τα θύματα, παραβλέποντας τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση, την απόσταση που χωρίζει τις υπάρχουσες δομές από τις πραγματικές ανάγκες.

Από τη μεριά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εστιάζουν αποκλειστικά στις αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο και στη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία». Το γαϊτανάκι αυτό συνεχίζουν στελέχη της ΝΔ, υπενθυμίζοντας την αυστηροποίηση των ποινών που εισήγαγε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα το 2021 και εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν υπερψήφισε τις συγκεκριμένες αλλαγές.

Ομως, οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν αρκούν για την πρόληψη του φαινομένου. Δεν εξασφαλίζουν την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τους παράγοντες που τις αφήνουν εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στη βία, όπως οι άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής, οι αντιδραστικές αντιλήψεις σε βάρος τους, όπως αποτυπώνονται στο θρησκευτικό δόγμα, στην κοινωνική συνήθεια και συμπεριφορά, στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις.


Έχει διαβαστεί 552 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια



Ο καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 08 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 28 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 09 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 28 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 212 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)