Χρηματοδότηση «πολεμικής οικονομίας», ένταση της φοροληστείας, «πάγωμα» δαπανών: Αυτό είναι το τρίπτυχο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που φέρνει η κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα.Και καθένα από τα παραπάνω, προερχόμενα από τα «μνημόνια των μνημονίων», που ενώνουν όλα τα κόμματα του κεφαλα... Περισσότερα
Η Άγκυρα ζητάει παραπομπή στη Χάγη του συνόλου των απαράδεκτων αξιώσεών της στο Αιγαίο
από Η Άλλη Άποψη
Απλώνοντας τη βεντάλια των απαιτήσεών της, από τον... βυθό μέχρι τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, η Άγκυρα ζητά από Ελλάδα και Τουρκία να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης για το σύνολο των «διαφορών» και όχι μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, επιβεβαιώνοντας τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από τον ελληνοτουρκικό διάλογο που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και καταρρίπτοντας το εκτός τόπου και χρόνου κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, αναφέρουν στην εφημερίδα «Hurriyet» ότι«αν δε βρεθεί λύση, η Τουρκία θέλει να οδηγήσει όλες τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο»και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, όπως θέλει η ελληνική πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, ανέφερε ότι ο προσανατολισμός της ελληνικής πλευράς είναι να έχει υπάρξεισυνυποσχετικό από κοινού με την Τουρκία έως τον Ιανουάριο του 2025,με στόχο την προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», για τον λόγο αυτό εντός του Νοέμβρη θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα.
Το δημοσίευμα της «Hurriyet» αναφέρει ότι οι τουρκικές «διπλωματικές πηγές» θεωρούν πως «η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και αεροπορικών προβλημάτων είναι νομικά διασυνδεδεμένα» και πως στόχος της Άγκυρας είναι «να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσουν ένταση και κρίση και έτσι να δημιουργήσει μια μόνιμη ηρεμία στις σχέσεις».
Η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι «διαφορές» όπως τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου, οι γεωγραφικοί σχηματισμοί (π.χ. βραχονησίδες) των οποίων «η κυριαρχία δεν έχει γραπτώς και ονομαστικά καθοριστεί», η «στρατιωτικοποίηση» των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η διαχείριση του FIR. Επίσης ζητά η Ελλάδα «να σταματήσει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας, να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της και να περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης».