Δευτέρα, 27 Ιούν, 2022

  • Συνάντηση Δικτύωσης Φορέων και Υπηρεσιών του Ν.Ημαθίας
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
  • Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ
  • Ομερτά της «αριστεράς» και της «προόδου»
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων
  • Το Κέντρο Υγείας Βέροιας οργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία
Συνάντηση Δικτύωσης Φορέων και Υπηρεσιών του Ν.Ημαθίας1 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ2 Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ3 Ομερτά της «αριστεράς» και της «προόδου»4 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων5 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας οργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβερνητικές παλινωδίες

Οι κυβερνητικές παλινωδίες με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Η κυβέρνηση περίπου συμβουλεύει τον λαό να αυτοδιαγνωστεί σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να κολλήσει και να ...αυτοψυχαναλυθεί, για το πόσο φόβο αισθάνεται απέναντι στον ιό και ανάλογα να πράξει. Δηλαδή, αν κάποιος πιστεύει ότι είναι περι... Περισσότερα

Η αντιλαϊκή πραγματικότητα πίσω από την απάτη της «ελευθερίας επιλογής»

από Η Άλλη Άποψη
Η αντιλαϊκή πραγματικότητα πίσω από την απάτη της «ελευθερίας επιλογής»

Αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ, επιστήμονες και βιοπαλαιστές αγρότες βρέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τους εργαζόμενους στο επίκεντρο της αντιλαϊκής επίθεσης, έγιναν μαζικά στόχος της αντιλαϊκής φοροληστείας και των ανατροπών στο Ασφαλιστικό που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

 

Με τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο Ασφαλιστικό» όσα από τα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, μπαίνουν ξανά στην κλίνη του Προκρούστη.

Η νέα αυτή επίθεση, μάλιστα, συνοδεύεται από μια εξίσου επικίνδυνη προπαγάνδα. Βασικός μοχλός αυτής της προπαγάνδας, που περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα των εισφορών, είναι η φιλολογία ότι οι 1,4 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι, ΕΒΕ, επιστήμονες και αγρότες θα έχουν δήθεν το δικαίωμα «ελεύθερης επιλογής» του ύψους των εισφορών τους και άρα, μόνοι τους, «ελεύθερα», θα καθορίζουν και το ύψος της σύνταξής τους, μετά το τέλος του εργάσιμου βίου τους. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, θα μπορούν και πάλι «ελεύθερα» να επιλέγουν εκείνες τις εισφορές που δεν θα τους μπαίνουν εμπόδιο στην επιχειρηματική ή την εμπορική δραστηριότητά τους, δεν θα τους οδηγούν σε αδυναμία πληρωμής προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και σε συσσώρευση χρεών...

Ολα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται ωραία στα αυτιά, ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα...

Οι προβλέψεις του «νέου Ασφαλιστικού»

Συγκεκριμένα, αρχίζοντας από το ζήτημα των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ (σύνταξη) και τον ΕΟΠΥΥ (Υγεία) το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τα εξής:

Την αλλαγή του τρόπου καθορισμού των εισφορών, οι οποίες αποσυνδέονται ξανά από το ύψος του εισοδήματος (όπως ισχύει σήμερα με τον νόμο Κατρούγκαλου) και διαμορφώνονται ασφαλιστικές κλάσεις, με συγκεκριμένα ποσά εισφορών για καθεμία απ' αυτές. Με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, θα δημιουργηθούν 7 ασφαλιστικές κλάσεις και κάθε ασφαλισμένος θα «επιλέγει» στην αρχή του κάθε έτους πού θα εντάσσεται.

Το κατώτατο επίπεδο εισφορών διαμορφώνεται στα 210 ευρώ, εκ των οποίων τα 155 αφορούν εισφορές κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και τα 55 εισφορές Υγείας. Οι εισφορές κύριας σύνταξης προσαυξάνονται έως και την έκτη ασφαλιστική κλάση. Κλιμακώνονται στα 186 ευρώ στη 2η κλάση, στα 236 ευρώ στην 3η, στα 297 ευρώ στην 4η, στα 369 ευρώ στην 5η και στα 500 ευρώ στην 6η και τελευταία. Οι εισφορές Υγείας προσαυξάνονται έως και τη 2η κλάση και παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ για όλες τις επόμενες. Ετσι, το ύψος της συνολικής εισφοράς για σύνταξη και Υγεία διαμορφώνεται στα 210 ευρώ για την 1η κλάση, στα 252 για τη 2η, στα 302 για την 3η, στα 363 για την 4η, στα 435 για την 5η και στα 566 για την 6η ασφαλιστική κλάση.

Για τους νέους ασφαλισμένους (έως πέντε έτη ασφάλισης) θεσπίζεται ξεχωριστή κλάση εισφορών στα 126 ευρώ (93 ευρώ για σύνταξη και 33 για Υγεία).

Οι εισφορές αυτές δεν θα παραμείνουν σταθερές, αλλά ετησίως θα προσαυξάνονται σε συσχέτιση με τη μεταβολή του ΑΕΠ και με το ποσοστό μεταβολής του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, κατά 50% για καθέναν συντελεστή.

Για τους αγρότες (πρώην ΟΓΑ), οι ασφαλιστικές εισφορές για το πρώτο έτος ισχύος του νέου τρόπου εισφορών (2020), διαμορφώνονται στα 119 ευρώ (87 για σύνταξη) στην 1η κλάση, στα 143 ευρώ (104 για σύνταξη) στη 2η, στα 171 ευρώ (132 για σύνταξη) στην 3η, στα 205 ευρώ (166 για σύνταξη) στην 4η, στα 246 ευρώ (207 για σύνταξη) στην 5η και στα 319 ευρώ (280 για σύνταξη) στην τελευταία.

«Ελεύθερη επιλογή» υπό τη δαμόκλειο σπάθη των χρεών και των κατασχέσεων

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η «ελεύθερη επιλογή» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο ελεύθερη ούτε και «ανώδυνη», αφού στην 1η υποχρεωτική ασφαλιστική κλάση επιβάλλεται μια μεγάλη αύξηση στην εισφορά (από τα 175 ευρώ σήμερα στα 210), περίπου κατά 20%, η οποία μάλιστα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως η αύξηση αυτή υπερκαλύπτεται από τη μείωση της φορολογίας αυτών των ασφαλισμένων, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ (από το 22% στο 9%), συσκοτίζει την πραγματικότητα. Διότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων καλείται σήμερα να πληρώσει ταυτόχρονα εφορία, ασφαλιστικές εισφορές αλλά και μια σειρά από ρυθμίσεις προηγούμενων χρεών (πάνω από 350.000 είναι ενταγμένοι μόνο στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στον ΕΦΚΑ, εκατοντάδες χιλιάδες επίσης στην εφορία, στις τράπεζες, στους δήμους), για τις οποίες παραμένει η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων πάνω από το κεφάλι τους.

Ταυτόχρονα, πέραν των υπόλοιπων φόρων που καλά κρατούν (έμμεσοι φόροι που περνούν στην κατανάλωση, αλλά π.χ. και στο πετρέλαιο κίνησης, αναπροσαρμοσμένος ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.), οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειές τους θα αναγκαστούν και αυτοί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη αν λάβουμε υπόψη ότι οι ήδη πετσοκομμένες δαπάνες Υγείας στον κρατικό προϋπολογισμό συρρικνώνονται παραπέρα και ενισχύεται η εμπορευματοποίηση. Ετσι, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα με βάση τη νέα αυξημένη ασφαλιστική εισφορά, πόσοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις, με δεδομένο ότι και σήμερα, μόλις το 60% καταφέρνει να πληρώνει κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Επιπλέον, γι' αυτήν τη μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων η εισφορά Υγείας είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τις δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, αφού σταθεροποιείται για τις επόμενες στα 66 ευρώ και δεν ισχύει η αναλογικότητα. Στην πράξη, οι αυτοαπασχολούμενοι χαμηλότερων εισοδημάτων που θα «στριμωχτούν» στην κατώτερη κλάση, καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό επί του εισοδήματός τους για την εισφορά Υγείας, η οποία έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλους τους ασφαλισμένους.

Τέλος, όσον αφορά τις εισφορές, με δεδομένο το σχέδιο της κυβέρνησης για υποχρεωτική ένταξη και των νέων αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ στο νέο ιδιωτικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης (από το 2021), οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν επιπλέον εισφορές σε ένα σύστημα το οποίο δεν εγγυάται καμία επικουρική σύνταξη, αλλά ο ιδρώτας τους θα κατευθύνεται στον χρηματιστηριακό τζόγο, στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση.

Ακόμα και όποιες ομάδες σημερινών ασφαλισμένων «ελαφρυνθούν» με τις νέες εισφορές, σε σχέση με το ισχύον σύστημα εισφορών που διασυνδέεται με το εισόδημα, και αυτές θα πληρώσουν το μάρμαρο κατά τη συνταξιοδότησή τους.

«Επιλογή» μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Στην πράξη η κυβέρνηση με το ψεύδος περί «ελεύθερης επιλογής» βάζει στη συντριπτική πλειοψηφία ασφαλισμένων τον εξής εκβιασμό: Να διαλέξουν χαμηλές εισφορές κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, που όμως αργότερα θα οδηγήσουν σε σύνταξη πείνας ή να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, να πληρώνουν υψηλές εισφορές, να στερούνται εισόδημα, προκειμένου να λάβουν μια στοιχειώδη σύνταξη στα γηρατειά τους...

Πρόκειται για μια «επιλογή» μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης!

Ετσι, το περίφημο ιδεολόγημα περί «ελεύθερης επιλογής» στις εισφορές της κύριας σύνταξης, όπως και της «επιλογής» βαθμού ρίσκου στην επένδυση των εισφορών, στην περίπτωση της υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους, γίνεται η πρόφαση για να δικαιολογηθεί στη συνείδηση των ασφαλισμένων ένα σύστημα που είτε δεν εγγυάται καμία σύνταξη και που ευθέως μετατρέπει την Κοινωνική Ασφάλιση σε «ατομική υπόθεση», είτε - στην περίπτωση της κύριας - καλλιεργεί και μέσα από αυτό το κανάλι τον ατομικισμό, αλλά και την αίσθηση της «ατομικής ευθύνης», ενάντια στις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης που πρέπει να διέπουν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, οι προωθούμενες αλλαγές στο ύψος και στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για την κύρια σύνταξη δεν πρέπει να κρύψουν το κύριο, που είναι το ύψος της δημόσιας σύνταξης που εξασφαλίζει το σύστημα, μετά και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο και η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε να εφαρμόσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους του. Γιατί είναι γνωστό πως ανεξάρτητα από το ύψος των εισφορών που θα πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ΕΒΕ, οι επιστήμονες και οι αγρότες, το σίγουρο είναι ότι οι νέες συντάξεις θα παραμένουν συντάξεις πτωχοκομείου και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή βίο μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Η προπαγανδιστική διόγκωση του ζητήματος των εισφορών, όπως έγινε και στην περίοδο της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου, επιχειρεί να συσκοτίσει το πρόβλημα των συνολικά χαμηλών συντάξεων που δίνει το νέο σύστημα, όπως και συνολικά το ζήτημα των παροχών της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως και οι μισθωτοί, αφού ο νόμος - λαιμητόμος του Κατρούγκαλου (4387/2016) θα συνεχίσει να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. Η πραγματικότητα αυτή, μάλιστα, δεν αλλάζει ούτε με την αναπροσαρμογή στους συντελεστές αναπλήρωσης που υπόσχεται να κάνει η σημερινή κυβέρνηση, για να κάνει τον νόμο - λαιμητόμο πιο εύπεπτο: Ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως και ολόκληρο το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα που διασφάλισαν στο κεφάλαιο και το κράτος του όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, δεν φτιασιδώνεται, καταργείται!

Κανένας συμβιβασμός με τις ανατροπές και τα νέα χτυπήματα

Το κύριο για τους αυτοαπασχολούμενους είναι να αποκρούσουν την κάλπικη προπαγάνδα που συνοδεύει τις νέες ανατροπές, στο όνομα των οξυμένων προβλημάτων να μην αποδεχθούν όλες τις προηγούμενες ανατροπές και περικοπές που παγιώνονται, να μη δεχθούν τη μείωση της ευθύνης του κράτους για την Κοινωνική Ασφάλιση, τη μετατροπή της σε «ατομική υπόθεση», όπου θα κυριαρχεί και εκεί το «ό,τι πληρώσεις, παίρνεις...».

Το κύριο είναι να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους ότι η ζωή τους θα κινείται από το «δουλειά μέρα - νύχτα» έως τη «δουλειά ως τον τάφο», να μην αποδεχθούν ότι θα στύβονται στις μυλόπετρες της «ελεύθερης επιλογής» ανάμεσα στο πνίξιμο στα χρέη ή στις συντάξεις πείνας.

Έχει διαβαστεί 202 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 30 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 27 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 33 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 28 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 35 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 293 επισκέπτες και 0 μέλη.