Τρίτη, 07 Δεκ, 2021

 • Μάνατζερς στον ΕΦΚΑ το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης
 • Η Μ.Α.μ.Α στο 5ο Δημοτικό Βέροιας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
 • ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ
 • Εμβόλιο, τεστ και μάσκες ...συμβουλεύει ο πρωθυπουργός
 • Αστειότητες...
 • Νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμών
Μάνατζερς στον ΕΦΚΑ το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης1 Η Μ.Α.μ.Α στο 5ο Δημοτικό Βέροιας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ2 ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ3 Εμβόλιο, τεστ και μάσκες ...συμβουλεύει ο πρωθυπουργός4 Αστειότητες...5 Νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμών6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η κερδοφορία της πατέντας στερεί το εμβόλιο από εκατομμύρια ανθρώπους

Τη μεγάλη διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς, θεραπείες και διαγνωστικά μέσα επανέφερε στην επιφάνεια η νέα παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού, μία ακόμα πλευρά στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας που μπαίνει εμπόδιο στην έγκαιρη αντιμετώπισή της.Σε αυτό το πλαίσιο, για «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις», που έχουν... Περισσότερα

Η ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

από Η Άλλη Άποψη
Η ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Κάλεσμα προς κάθε νέο και νέα που οργίζεται και αγανακτεί με την πολύμορφη βία κατά των γυναικών να δυναμώσει τον αγώνα για να ανατραπούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που «γεννούν» τους δράστες-«τέρατα» και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και κάθε είδους κίνδυνο, απευθύνει η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της για την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.

Στο κάλεσμά της η ΚΝΕ σημειώνει:

«Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κάθε γειτονιά και σχολείο κυψέλη αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα και να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της!

Γιατί τον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες κάθε γυναίκα να ζει χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά, χωρίς να εξαρτάται από τον σύντροφο ή σύζυγο, από το οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς να εγκλωβίζεται σε παθογόνες, βίαιες διαπροσωπικές σχέσεις!

Μπορεί η βία κατά των γυναικών να αντιμετωπιστεί ριζικά με αλλαγές στη νομοθεσία;

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, σε κάθε μορφή τους. Όμως, δεν αρκούν για να περιοριστούν τέτοιες εγκληματικές πράξεις.

Μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς σκοπέλους: Από την αστυνομική αδιαφορία ή αυθαιρεσία μέχρι την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες. Αλλά και ο υπάρχων νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δεν απέτρεψε τους δράστες.

Μπορεί η καταπολέμηση των αναχρονιστικών, σκοταδιστικών αντιλήψεων για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων να συμβάλουν από μόνες τους στην εξάλειψη της βίας;

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά καταδικάζουν τις αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις και συμπεριφορές για την κοινωνική θέση της γυναίκας. Αντιπαλεύουν στη δράση τις υποκειμενικές αντιλήψεις που δυσκολεύουν τη συμμετοχή της γυναίκας στον ταξικό, πολιτικό αγώνα.

Όμως, γνωρίζουμε, πως οι αναγκαίες αλλαγές σε τέτοιες αντιλήψεις δεν μπορούν να αποκτήσουν γενικευμένο χαρακτήρα στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, γιατί παραμένουν οι κοινωνικές διακρίσεις, ο οικονομικός και κοινωνικός καταναγκασμός που βιώνουν οι γυναίκες στην εργασία, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Αυτή είναι ταξική ρίζα της ανισοτιμίας των γυναικών και η βάση που αναπαράγονται αντιδραστικές απόψεις για το γυναικείο φύλο ακόμα και στη συνείδηση των γυναικών.

Στην "αρένα" και τη σήψη της σημερινής καπιταλιστικής κοινωνίας κυριαρχεί ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, η υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμα και της ζωής του, που διαπερνούν ακόμα και τις διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις.

Μπορεί η πάλη ενάντια στην κυριαρχία των ανδρών στα όργανα εξουσίας να ανατρέψει τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών;

Η αναγκαία, ολόπλευρη στήριξη της γυναίκας, για να αποκρούσει κάθε μορφή βίας, σκοντάφτει στις πολιτικές διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και της ΕΕ, την πολιτική που μετρά και τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών σε ευρώ, στη λογική κόστους - οφέλους.

Όσες γυναίκες κι αν στελεχώνουν τους αστικούς θεσμούς, το κριτήριο για τη στάση, την πολιτική που εφαρμόζουν δεν είναι το φύλο τους, αλλά τα ταξικά συμφέροντα που οι ίδιες υπερασπίζονται και εκπροσωπούν. Από την Θάτσερ και την Μέρκελ μέχρι τις Ελληνίδες υπουργούς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πολλά "τα έργα και οι ημέρες" γυναικών που αναδείχθηκαν για την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Έχουν βάλει την υπογραφή τους στην πολιτική που είναι συνώνυμη με την ανεργία, την ημιαπασχόληση, το χαμηλό εισόδημα, την έλλειψη δημόσιων και δωρεάν δομών Υγείας, Πρόνοιας για τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Μόνο η πάλη ενάντια στον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της εξουσίας, με τις γυναίκες και τους άνδρες εκπροσώπους τους, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη γυναικεία ισοτιμία, την απελευθέρωση των γυναικών από τη βία, την εκμετάλλευση, τον καταναγκασμό.

Βία - καταπίεση - καταναγκασμός, αυτός είναι για τη γυναίκα ο καπιταλισμός

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ πρωταγωνιστούμε καθημερινά στην πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, γειτονιά, ανοίγουμε μέτωπο με κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Έτσι χτίζονται και πραγματικά ισότιμες σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, βασισμένες στις αξίες της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας, του σεβασμού.

Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, η κοινωνία για την οποία παλεύουμε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, είναι η κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι γίνονται πρωταγωνιστές, ισότιμα άνδρες και γυναίκες, στην πολιτική και κοινωνική ζωή, στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων, γιατί έχουν πλέον την εξουσία στα δικά τους χέρια.

Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για:

 • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, συμβουλευτικών κέντρων, στελεχωμένων με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ. Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Δημιουργία ενός δημόσιου και δωρεάν δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών με επίκεντρο τη γειτονιά, που -εκτός των άλλων- θα καλύπτουν την ψυχική υγεία, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τη συμβουλευτική ζεύγους και γονιών.

 • Στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.), που έγκαιρα θα εντοπίζουν και θα αντιμετωπίζουν και τα φαινόμενα βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

 • Να οργανωθούν ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, στους χώρους κατάρτισης από επιστημονικούς, κρατικούς φορείς.

 • Εξασφάλιση από το κράτος στη γυναίκα-θύμα σταθερής εργασίας, σταθερού εισοδήματος, επιδόματος για όσο το έχει ανάγκη.

 • Εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν κατοικίας ή επιδόματος ενοικίου.

Καμιά γυναίκα μόνη απέναντι στη βία. Πολεμάμε το σύστημα που γεννά την αιτία!

Ο συλλογικός αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματα των νέων στη μόρφωση, στην Υγεία, στη δουλειά, στη ζωή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στα φαινόμενα της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών.

Προχωράμε μπροστά, ανοίγουμε τον δρόμο για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, εκεί όπου θα μπουν οι βάσεις και για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική καταπίεση, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Έχει διαβαστεί 278 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος ΒΒΔ 4-6 μποφόρ

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 1 ως 10 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 10 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 652 επισκέπτες και 0 μέλη.