Πάνω από 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων προγραμματίζονται τους αμέσως επόμενους μήνες, με χιλιάδες από αυτούς να αφορούν σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες.Η λαϊκή κατοικία, που την έχουν χρυσοπληρώσει τα νοικοκυριά μια και δυο φορές, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, την ώρα που ο... Περισσότερα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει αλλά η ανεργία και η ανασφάλεια «θερίζουν»
από Η Άλλη Άποψη
Κατάρρευση στο σκέλος των προσλήψεων καταγράφουν τα στοιχεία του του συστήματος «Εργάνη» για τον Απρίλη, που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, καθώς αποτυπώνεται ανάγλυφα το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, ειδικά στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αλλά και σε άλλους κλάδους, οι οποίοι προσλαμβάνονταν αυτήν την περίοδο, μένουν χωρίς δουλειά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Απρίλη του 2020 έγιναν 233.626 λιγότερες προσλήψεις σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 (48.555 φέτος, έναντι 282.181 πέρυσι).
Και από αυτά τα στοιχεία αυτό που προκύπτει είναι η αναγκαιότητα άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης όλων αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας μένουν «στον αέρα» (πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν εντάχθηκαν ούτε καν στο επίδομα των 800 ευρώ), ωστόσο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα μέτρα αυτά... «εκτός πραγματικότητας», όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή.
Αντίστοιχα χαρακτηριστική είναι και η σύγκριση στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων: Ο Απρίλης του 2020 εμφανίζει θετικό ισοζύγιο μόλις 7.205 θέσεων εργασίας (48.555 προσλήψεις - 41.350 απολύσεις), όταν ο Απρίλης του 2019 είχε θετικό ισοζύγιο 110.895 θέσεων εργασίας (282.181 προσλήψεις - 171.286 απολύσεις).
Πρόκειται για το χειρότερο ισοζύγιο για τον συγκεκριμένο μήνα από το 2001 που υπάρχουν σχετικά στοιχεία, αφού ακόμα και το 2011 - 2012, στην καρδιά της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, καταγράφηκε υπερδιπλάσιο θετικό ισοζύγιο...
Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του 2020 το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων είναι αρνητικό κατά 27.149 θέσεις εργασίας, όταν το 2019 στο ίδιο τετράμηνο ήταν θετικό κατά 159.775 θέσεις εργασίας...
Και τον Απρίλη καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις
Από την πλευρά του ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επιστρατεύοντας τις γνωστές αλχημείες προσπάθησε να συσκοτίσει αυτήν την πραγματικότητα, αναφέροντας προκλητικά ότι «το θετικό ισοζύγιο στην "Εργάνη" επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των άμεσων μέτρων που πήραμε, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας».
Παράλληλα, ο Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι με τα «γρήγορα αντανακλαστικά» και την «άμεση παρέμβαση» της κυβέρνησης «δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας που ανέκοψε άμεσα τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων που δημιουργήθηκαν»!
Εκτός βέβαια από το γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε την εργοδοσία ανενόχλητη να κάνει πάνω από 100.000 απολύσεις τις πρώτες δύο βδομάδες του Μάρτη, πριν ανακοινώσει οποιοδήποτε σχετικό μέτρο (με τις απολύσεις το Μάρτη να φτάνουν τελικά τις 145.000), τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» επιβεβαιώνουν ότι οι απολύσεις εν μέσω πανδημίας συνεχίστηκαν και όλο τον Απρίλη, κατά δεκάδες χιλιάδες, παρά τις περιβόητες «ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας» που διαφημίζει η κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι πολύ μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων παρέμενε σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή και με «απαγόρευση» απολύσεων.
Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έγιναν ακόμα 41.350 απολύσεις, εκ των οποίων οι 23.125 ήταν καταγγελίες συμβάσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου από τους εργοδότες ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ 18.225 εμφανίζονται ως... «οικειοθελείς αποχωρήσεις», μέσα στις σημερινές συνθήκες.
Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η εργοδοσία διατηρεί όλα τα εργαλεία για να συνεχίζει τις απολύσεις, φορτώνοντας τα σπασμένα από τη νέα κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.
«Εκτόξευση» στις δυσμενείς μετατροπές συμβάσεων
Αντίστοιχα, με όπλο τα νέα μέτρα που πρόσθεσε η κυβέρνηση, στην ήδη τεράστια αντεργατική φαρέτρα που διαθέτει η εργοδοσία, καταγράφεται «εκτόξευση» της μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή σε καθεστώς υποαπασχόλησης.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλη του 2020 έγιναν 4.206 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής και μερική με «συμφωνία» εργαζόμενου - εργοδότη, όταν ο αριθμός τους τον ίδιο μήνα του 2019 ήταν 528 μετατροπές (8 φορές περισσότερες).
Οι δε μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής και μερική απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη, από 69 τον Απρίλη του 2019, εκτοξεύτηκαν στις 1.371 τον φετινό Απρίλη, δηλαδή εικοσαπλασιάστηκαν!
Εμπαιγμός και για την ανεργία
Συνεχίζοντας τις αλχημείες, Ο υπουργός Εργασίας σε συνέχεια της πεπατημένης των αλχημειών κατέφυγε στην εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την επίσημη ανεργία τον μήνα Φλεβάρη, η οποία δημοσιοποιήθηκε επίσης την Πέμπτη.
Κατά την συγκεκριμένη εκτίμηση, για την οποία ακολουθείται δειγματοληπτική μέθοδος, η επίσημη ανεργία εμφανίζεται να μειώνεται στο 16,1% τον Φλεβάρη του 2020, από 18,4% τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Ωστόσο στην πραγματικότητα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ήδη εκείνο το μήνα ήταν 1.130.000 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Πολύ περισσότερο, τα στοιχεία που καταγράφονται στο σύστημα «Εργάνη» τους μήνες που ακολούθησαν, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιτάχυνση της νέας κρίσης, προαναγγέλλουν ραγδαία αύξηση της ανεργίας (ήδη ακόμα και ο ΣΕΒ μιλάει για «τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας»), με την κυβέρνηση να αφήνει ακόμα και σήμερα εκτός οποιουδήποτε μέτρου στήριξης πάνω από 600.000 μακροχρόνια ανέργους εγγεγραμμένους στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ!