Τη συμβολή της τεχνολογίας στην αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος Υγείας εξήρε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, διαφημίζοντας τη νέα τηλεφωνική γραμμή για την Υγεία και τα «βραχιολάκια» στα Επείγοντα, που ξεκίνησαν πιλοτικά στον «Ευαγγελισμό».Οι εφαρμογές της τεχνολογίας στην Υγεία μπορούν να σώσουν ζωές! Στα... Περισσότερα
Η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί τους αγρότες!
από Η Άλλη Άποψη
Η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλείόπως και να αρνείται να απαντήσεικαθαρά και επί της ουσίας στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες.
-- Για τη μείωση του κόστους παραγωγής οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Η κυβέρνηση «περί άλλων τυρβάζει», κάνοντας λόγο για επιστροφή φόρου καυσίμων (η οποία μάλιστα είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη που έπαιρναν οι αγρότες το 2016, όταν την έκοψε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), για αναστολή πληρωμών στους λογαριασμούς του ρεύματος η οποία θα διαρκέσει 2 χρόνια και για ρύθμιση των χρεών για 5 χρόνια, λες και θα μπορούσαν οι Θεσσαλοί αγρότες, που λόγω των πλημμυρών έχουν μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα, να πληρώσουν το τωρινό ρεύμα. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αρνείται, επικαλούμενη μια μείωση που έκανε στο παρελθόν, όταν και με αυτήν τη μείωση οι τιμές παραμένουν απλησίαστες για τους παραγωγούς.
-- Για τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την παγωνιά, τις αρρώστιες φυτών και ζώων, οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ειδικά σε όσους καταστράφηκαν τα χωράφια και να ζώα τους να δίνεται μέχρι να μπορέσουν να παράξουν ξανά. Επίσης, να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μη γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
-- Η αναπλήρωση εισοδήματος να αφορά όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από κάθε αιτία, και να υπολογίζεται με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες, αντί με βάση την ασφαλιζόμενη αξία που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.
-- Επιπλέον ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνει αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες και σε όλα τα στάδια παραγωγής, χωρίς πρόσθετο χαράτσωμα. Τάσσονται ενάντια στην αλλαγή του κανονισμού που προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της παραγωγής.
Τι λέει για τα παραπάνω η κυβέρνηση; Παρουσιάζει ως «κοσμογονία» την αυτονόητη πρόβλεψη για ετήσια κρατική επιχορήγηση από τον ΕΛΓΑ, ύψους μέχρι το 20% των εσόδων του από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Κι αυτό, ενώ γνωρίζει ότι ακόμα και σήμερα παραμένουν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς επίσης ότι και αυτές είναι ανεπαρκείς και δεν καλύπτουν όλες τις ασθένειες - ζημιές.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει χορηγηθεί ούτε καν το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση, ούτε και επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μπορούν να διαμείνουν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές.
Και την ίδια στιγμή κάνει πως δεν ακούει τους Θεσσαλούς αγρότες όταν διεκδικούν να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς καμία προϋπόθεση και με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ, και άλλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.