Τρίτη, 25 Ιούν, 2024

  • Τα παιδιά ρομποτικής της ομάδας MetaShifters στον Δήμαρχο Βέροιας
  • Καλοκαιρινή γιορτή Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών Δήμου Βέροιας
  • Υπουργείο Εργασίας / Με εγκύκλιο φέρνουν 9ωρο και απλήρωτες ώρες εργασίας
  • Εκκαθαρίσεις στην «Κρατική Φρουρά» της Ουκρανίας διέταξε ο Ζελένσκι
  • Την χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για αγορά όπλων για την Ουκρανία αποφάσισε η ΕΕ
  • Π.Ε.Φ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2024
Τα παιδιά ρομποτικής της ομάδας MetaShifters στον Δήμαρχο Βέροιας1 Καλοκαιρινή γιορτή Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών Δήμου Βέροιας2 Υπουργείο Εργασίας / Με εγκύκλιο φέρνουν 9ωρο και απλήρωτες ώρες εργασίας3 Εκκαθαρίσεις στην «Κρατική Φρουρά» της Ουκρανίας διέταξε ο Ζελένσκι4 Την χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για αγορά όπλων για την Ουκρανία αποφάσισε η ΕΕ5 Π.Ε.Φ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 20246

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φορολογικό Νομοσχέδιο

από Η Άλλη Άποψη
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φορολογικό Νομοσχέδιο
Χωρίς περιστροφές δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο και στεκόμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στη νέα επίθεση που δέχονται από την κυβέρνησή σας.


Γιατί τα περί δήθεν «φορολογικής δικαιοσύνης» που αναμασούν ως καραμέλα πολλές μέρες τώρα τα κυβερνητικά στελέχη, οι υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό για τους επαγγελματίες. Γιατί το νομοσχέδιό σας όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, όπως λέτε - λες και μπορεί να υπάρξει πραγματική φορολογική δικαιοσύνη στο άδικο και βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα που όλοι σας υπηρετείτε - αλλά αντίθετα αποτελεί μία ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση που έχετε εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στην προκειμένη ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, βιοτέχνες, εμπόρους. Δικαίως έχει συναντήσει την οργή τους, δικαίως έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, δικαίως ζητάνε την απόσυρσή του.

Κυνηγάτε πάλι τη «μαρίδα»

Η δήθεν «φορολογική δικαιοσύνη» που επικαλείστε, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Κυνηγάτε και πάλι τη «μαρίδα» και όχι αυτούς που κατά τεκμήριο συγκεντρώνουν τον πλούτο που παράγεται σε αυτή τη χώρα. Κυνηγάτε αυτούς που παλεύουν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν τις οικογένειές τους και όχι αυτούς που περνάνε ζωή χαρισάμενη, που λέει και ο λαός μας. Οσο και να προσπαθείτε, αυτό δεν μπορείτε να το κρύψετε.

Μάλιστα, για να δικαιολογήσετε αυτή τη νέα επίθεση, θέτετε ξανά και ξανά το εξής πονηρό ερώτημα: «Πώς γίνεται η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό;». Φαίνεται να έχει κολλήσει η βελόνα σας σ' αυτό.

Η απάντηση ξέρετε πολύ καλά πως βρίσκεται στη δική σας πολιτική, η οποία, ως συνέχεια των προηγούμενων, έχει οδηγήσει ελεύθερους επαγγελματίες όπως και μισθωτούς να ζουν με τα εντελώς ελάχιστα. Αλλά τα πραγματικά ερωτήματα για τη φορολογία είναι άλλα. Κι ας κάνετε, κύριοι της κυβέρνησης, πως δεν καταλαβαίνετε.

Σας ρωτάμε λοιπόν: Τι φορολογία πληρώνει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο συνολικά και τι ο λαός; Πόσα είναι τα κρατικά έσοδα από τις μεγάλες, τις πολύ μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και πόσα από το λαϊκό εισόδημα; Τι πληρώνουν οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους και τι πληρώνουν οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες;

Επιβεβαιώνεται από όλα τα στοιχεία και από το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού ότι ο λαός - δηλαδή οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες, η μικρομεσαία αγροτιά - συνεχίζουν να πληρώνουν το 95% των κρατικών φορολογικών εσόδων. Και μάλιστα με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο που έχετε διαμορφώσει, εισπράττετε φορολογικά έσοδα με τους πλέον άδικους τρόπους. Καταρχάς, με τους έμμεσους φόρους οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 60% των φορολογικών εσόδων. Και πάλι δεν σας φτάνουν και θέλετε και παραπάνω.

Απ' την άλλη, κρύβετε επιμελώς ότι το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνει ελάχιστα. Μόλις το 5% των φορολογικών εσόδων και αυτά με το στανιό. Εδώ όμως - για εσάς - δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Γιατί έχετε πάρει όλα τα μέτρα ώστε αυτή να γίνεται νομότυπα, με το γράμμα του νόμου.

Για τι να πρωτομιλήσει κανείς: Για την εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών και τις δεκάδες ειδικές φοροαπαλλαγές που τους εξασφαλίζετε; Για την πατέντα του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών; Για τους λεγόμενους στρατηγικούς επενδυτές που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους - και τους δικούς σας και του ΣΥΡΙΖΑ πριν - οι οποίοι φοροαπαλλάσσονται για χρόνια ολόκληρα; Ακόμα και στα μερίσματα η φορολογία για αυτούς έχει μειωθεί στο 5% με διαδοχικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τη φορολογία στα μερίσματα στο 10% και εσείς της ΝΔ τη μειώσατε στο 5%.

Ακόμα και σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, δίνετε ένα ακόμα «δωράκι» στο μεγάλο κεφάλαιο με τα δύο τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου, αφού μειώνετε για μία ακόμα φορά τόσο τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου όσο και τον φόρο για τις αγοραπωλησίες μετοχών. Δεν κρατιόσαστε ούτε για τα μάτια του κόσμου. Κι έχετε το θράσος να μιλάτε για «φορολογική δικαιοσύνη». Κι αυτά είναι τα «νόμιμα». Και για να 'χουμε «καλό ερώτημα»: Ετσι όπως μας τα λέτε εδώ μέσα, εσείς εμφανίζεστε να θεωρείτε ότι σε ό,τι αφορά το μεγάλο κεφάλαιο δεν υπάρχει καμία φοροδιαφυγή.

Αλήθεια, δεν έχετε ακούσει τίποτα για τους φορολογικούς παραδείσους; Προφανώς και έχετε ακούσει, αλλά όπως φαίνεται δεν ιδρώνει το αυτί σας. Εσείς μόνο τους μικροεπαγγελματίες, τους ταξιτζήδες, τους μεροκαματιάρηδες κυνηγάτε. Στους μεγάλους ασυλία.

Δυσανάλογη η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Πάμε παρακάτω. Δημοσιεύετε μια σειρά πίνακες με το τι δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπονοώντας ότι δεν πληρώνουν καθόλου φόρους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ξέρετε πολύ καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών πληρώνουν ήδη φόρους δυσανάλογους με το εισόδημά τους. Υπάρχουν τεκμήρια διαβίωσης. Πληρώνουν φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, αφού για τους επαγγελματίες δεν ισχύουν οι εκπτώσεις φόρου. Πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος και τώρα με τον τεκμαιρόμενο φόρο που επιβάλλετε, εκατοντάδες χιλιάδες θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα. Τους οδηγείτε σε νέα χρέη και νέα αδιέξοδα, ειδικά αυτούς που όντως έχουν μικρά εισοδήματα, αυτούς που, έτσι κι αλλιώς, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Το αρνείστε ότι υπάρχουν επαγγελματίες στην Ελλάδα που οι μικροεπιχειρήσεις τους βγάζουν ελάχιστα κέρδη; Είναι οι ίδιοι που ονομάζετε «διαρθρωτικό πρόβλημα» της χώρας. Αρα, αναγνωρίζετε και εσείς ότι υπάρχουν. Το δείχνουν άλλωστε και τα στοιχεία σας, αυτά που σκόπιμα δεν δημοσιεύετε.

Για πείτε μας: Πώς γίνεται μέσα σε 12 χρόνια να έχουν μειωθεί οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό κατά 120.000; Τι έγιναν όλοι αυτοί; Μεγαλοεπιχειρηματίες; Ολοι αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι χρωστάνε σε τράπεζες και στην εφορία, οι χιλιάδες που μπαινοβγαίνουν στις ρυθμίσεις, δηλαδή σχεδόν το 1/3 των επαγγελματιών όπως λένε τα στοιχεία, οι χιλιάδες που είναι στις λίστες των πλειστηριασμών.

Τι ακριβώς είναι; Είναι μήπως μεγαλοεισοδηματίες που κρύβουν εισοδήματα στο μαξιλάρι τους, κάτω από το στρώμα; Ξέρετε πολύ καλά πως δεν είναι έτσι. Κι όμως. Αυτούς επιδιώκετε να υπερφορολογήσετε σήμερα. Οι άλλοι, αυτοί που πιθανά έχουν κέρδη πολλαπλάσια, ακόμα και αν φοροδιαφεύγουν, προφανώς δεν δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τον βασικό μισθό. Αυτούς, τους δεύτερους, ελάχιστα τους αφορά το νομοσχέδιό σας.

Αλλά, για πείτε μας την αλήθεια: Ακόμα κι εκεί που μπορεί να υπάρχει φοροδιαφυγή για λόγους επιβίωσης, πώς την αντιμετωπίζετε; Γιατί αν θέλατε να την αντιμετωπίσετε ουσιαστικά, θα εξασφαλίζατε ένα στοιχειώδες πλαίσιο προστασίας όλων των μικρών εισοδημάτων, ώστε να μπορούν αυτοί που όντως έχουν ανάγκη, να ζουν τις οικογένειές τους και να μπορούν να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στα έξοδα της μικροεπιχείρησής τους, στον ανταγωνισμό που τους τσακίζει.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ήσασταν συνέταιροι στο έγκλημα

Η πρόταση νόμου, που το ΚΚΕ κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες, θέτει ακριβώς αυτό το πλαίσιο προστασίας για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Εξασφαλίζει καταρχήν το αυτονόητο: Την επανένταξη των επαγγελματιών σε αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Κατοχυρώνει ως φορολογητέα ύλη αποκλειστικά τα κέρδη μιας μικρής επιχείρησης, μέσω του βιβλίου εσόδων - εξόδων και καταργεί κάθε τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης. Επίσης, μια σειρά χαράτσια και κεφαλικούς φόρους, όπως το τέλος επιτηδεύματος.

Διαγράφει μια σειρά χρέη που τόσο άδικα φορτώσατε εσείς και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στους επαγγελματίες, είτε με τα μνημόνια, είτε με τα lockdown κ.ο.κ. Αυτά, λοιπόν, τα μέτρα είναι τα στοιχειώδη για να υπάρξει έστω και ένα ίχνος φορολογικής δικαιοσύνης. Αλλά τα αρνείστε.

Δεν μας εκπλήσσει. Γιατί σκοπός σας είναι να εισπράξετε ακριβώς από τους «μη έχοντες», για να συνεχίσετε να ταΐζετε μόνο τους «έχοντες και κατέχοντες». Γιατί κάπως έτσι εξασφαλίζετε τις παχυλές χρηματοδοτήσεις για τις «πράσινες», τις ψηφιακές και όλες τις άλλες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων. Αρκετά πια με την κοροϊδία!

Ξέρετε πολύ καλά ότι η φορολογική «συμμόρφωση» των επαγγελματιών, η φοροαφαίμαξή τους - για να την πούμε με το πραγματικό της όνομα - βρίσκεται στους σχεδιασμούς σας από καιρό. Συμπεριλαμβανόταν στις συστάσεις της Εαρινής Εκθεσης της Κομισιόν, το θεωρούν προαπαιτούμενο για τις εκταμιεύσεις των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ναι, πρόκειται για την ίδια την ΕΕ που λειτουργεί και ως ληστρικός τοκογλύφος, την ΕΕ των μονοπωλίων και των πλουσίων, αυτού του «λάκκου των λεόντων» για εργατοϋπαλλήλους, αγρότες, επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, για τους επιστήμονες.

Το σχέδιό σας για το φορολογικό ήταν στην ίδια ακριβώς λίστα με τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και τη 12ωρη μισθωτή σκλαβιά, που νομοθετήσατε μόλις λίγους μήνες πριν σε βάρος των εργαζομένων. Ηταν οργανικό μέρος του αντιλαϊκού προγράμματος που υλοποιείτε από καιρό, προκειμένου να εξυπηρετήσετε τους στόχους σας: Την εξασφάλιση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων που προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, και με την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Δεν πρωτοτυπείτε, κύριοι της ΝΔ. Στην ίδια κατεύθυνση έχουν κινηθεί και όλες οι άλλες κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, όποτε το επέβαλαν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και οι προηγούμενες δηλαδή κυβερνήσεις της ΝΔ και οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που σήμερα μάλιστα εμφανίζονται να διαφωνούν με το νομοσχέδιο, αφού βγήκαν από την κυβέρνηση και είναι στην αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει μάλιστα ότι θεωρεί κοινωνικά δίκαιο να έχουν οι επαγγελματίες αφορολόγητο όριο. Τότε, γιατί δεν το εφάρμοζε ως κυβέρνηση; Απαντάει ότι, τότε, λέει, ήταν τα ταμεία άδεια. Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, του λέμε εμείς: Οτι ανέλαβε να τα γεμίσει με το υστέρημα των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων. Ετσι έπιασε τα ματωμένα πλεονάσματα και τα μαξιλάρια ασφαλείας για τα οποία κοκορευόταν στη συνέχεια και κοκορεύεται ακόμα.

Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτέλεσε βασικό πυλώνα των μνημονιακών κυβερνήσεων που φοροαφαίμαξαν τους επαγγελματίες, ακριβώς τη χειρότερη στιγμή γι' αυτούς, την ώρα της κρίσης, της πιο γενικευμένης αναδουλειάς, οδηγώντας χιλιάδες στο λουκέτο. Συνέταιροι ήσασταν στο έγκλημα! Μαζί κινείστε στην ίδια κατεύθυνση στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Ολοι μαζί πίνετε νερό στο όνομα του ευρωμονόδρομου και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Διαμορφώνετε προϋποθέσεις νέου γύρου συγκεντροποίησης του κεφαλαίου

Για να πάμε όμως και λίγο παραπέρα. Γιατί, κατά τη γνώμη μας, οι στόχοι σας δεν είναι μόνο εισπρακτικοί. Δεν σας ενδιαφέρουν μόνο οι αυξημένες φορολογικές εισπράξεις. Σας ενδιαφέρει ταυτόχρονα να διαμορφώσετε και εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε νέο γύρο συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και μονοπώλησης της αγοράς.

Να διαμορφώσετε, δηλαδή, τους όρους σταδιακού εκτοπισμού όλων εκείνων των μικροεπιχειρήσεων που θεωρείτε μειονέκτημα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας στη σκακιέρα του διεθνούς ανταγωνισμού και να ανοίξετε νέα πεδία κερδοφορίας για τους μεγάλους παίκτες.

Το παραδέχεστε κι εσείς στην Εκθεση Πισσαρίδη, το επιβεβαιώνουν και μια σειρά πρόσφατες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του συστήματος. Ολα αυτά τα φιντάνια επισημαίνουν ότι σε συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού και διαφαινόμενης νέας κρίσης, οι χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Κι έτσι αποφασίσατε να τις λιώσετε. Μ' ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.

Σε αυτή τη διπλή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιό σας. Για παράδειγμα, τα ψηφιακά συστήματα λειτουργίας που καθίσταται υποχρεωτικά, δεν αποτελούν μόνο ένα σύγχρονο φοροεισπρακτικό εργαλείο. Αποτελούν και μια άμεση, αντικειμενική καταγραφή της ίδιας της κίνησης της οικονομίας, της αγοράς και πώλησης εμπορευμάτων. Αυτή ακριβώς η αντικειμενική εικόνα της αγοράς αποτελεί μάννα εξ ουρανού για την εξασφάλιση «στοχευμένων, ασφαλών επενδύσεων» σε κάθε κλάδο της οικονομίας.

Και αλήθεια, ποιος μπορεί να κάνει τέτοιου είδους επενδύσεις, αν όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τα κεφάλαια, αλλά και την κρατική και ευρωενωσιακή στήριξη για να επεκταθούν; Διπλή επομένως η στόχευση του νομοσχεδίου, πολλαπλάσιες οι συνέπειες για τους χιλιάδες επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα βρεθούν πλέον σε πολύ ασφυκτικές συνθήκες ανταγωνισμού.

Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, επιστήμονες, σε αυτούς που βρίσκονται για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο της επίθεσής σας.

Δηλαδή, ανεξαίρετα σε όλους όσοι αισθάνονται ότι στη ρωμαϊκή αρένα της αγοράς και της κυριαρχίας των μονοπωλίων, με τις αντιλαϊκές πολιτικές που τις συνοδεύουν, η ανασφάλεια και τα αδιέξοδα είναι πλέον «κανονικότητα» της εγκατάλειψής τους. Που βλέπουν πως το εισόδημά τους, οι ανάγκες οι δικές τους και των οικογενειών τους βρίσκονται διαρκώς υπό αίρεση. Οτι τα συμφέροντά τους βρίσκονται στον αντίποδα των στόχων της κυρίαρχης πολιτικής.

Εφτασε η ώρα να αμφισβητήσουν αυτή την πολιτική και τα κόμματα που την προωθούν. Ο δρόμος της αντίστασης, της οργάνωσης της πάλης, του αγώνα για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος είναι πλέον μονόδρομος. Σε αυτόν τον δρόμο του αγώνα μπορούν να συναντηθούν και με τις υπόλοιπες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Κι εκεί μπροστά βρίσκεται το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ελπίδας.Έχει διαβαστεί 274 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 575 επισκέπτες και 0 μέλη.