Τρίτη, 16 Αύγ, 2022

  • Διήμερο ποντιακό γλέντι στην Αλεξάνδρεια
  • Χρυσό μετάλλιο για τον Μ. Τεντόγλου
  • Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Παρέμβαση Παυλόπουλου με σαφή μηνύματα για τις ευθύνες Μητσοτάκη
  • Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Η παράσταση Catch (19)22 στον Αύλειο χώρο Βασιλικών Τάφων, στην Βεργίνα
  • Νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης 08/08 έως 14/08/2022
Διήμερο ποντιακό γλέντι στην Αλεξάνδρεια1 Χρυσό μετάλλιο για τον Μ. Τεντόγλου2 Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Παρέμβαση Παυλόπουλου με σαφή μηνύματα για τις ευθύνες Μητσοτάκη3 Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς4 Η παράσταση Catch (19)22 στον Αύλειο χώρο Βασιλικών Τάφων, στην Βεργίνα5 Νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης 08/08 έως 14/08/20226

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και τα εγκαίνια;

Και τα εγκαίνια;

Σε σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε:"Ανήμερα της Παναγίας η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ.Μίνα Γκάγκα επισκεύθηκε το Νοσοκομείο Βέροιας, αντάλλαξε ευχές με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και με ασθενείς και συνοδούς στο Τμήμα Επειγόντων , στη Χειρουργική Κλινική, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στη ΜΕΘ.Ο διοικητής του Νοσοκο... Περισσότερα

Η Παγκόσμια Μέρα Δασών αποκαλύπτει την υποκρισία αυτών που εμφανίζονται ως «σημαιοφόροι» της προστασίας των δασών

από Η Άλλη Άποψη
Η Παγκόσμια Μέρα Δασών αποκαλύπτει την υποκρισία αυτών που εμφανίζονται ως «σημαιοφόροι» της προστασίας των δασών
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών: 

«Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Δασών αποκαλύπτει την υποκρισία όλων εκείνων που εμφανίζονται ως "σημαιοφόροι" της προστασίας των δασών, ενώ την ίδια στιγμή -με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον ανταγωνισμό για τις αγορές και τα κέρδη- θυσιάζουν τους λαούς και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Στην πραγματικότητα, τόσο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος όσο και η ονομαζόμενη Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία έχουν τον ίδιο στόχο: Την κατάκτηση αγορών και σφαιρών επιρροής, τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που "χτίζονται" με κόστος τις ζωές των λαών, με αναρίθμητες συνέπειες για τους εργαζόμενους, με την υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο καπιταλισμός που σαπίζει και το κυνήγι του κέρδους είναι η πραγματική αιτία καταστροφής και των δασών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη αντιμετωπίζει τα δάση ως "πόρο", που μπορεί να αυξήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγώντας στην αποψίλωση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής όλων των λαών του πλανήτη.

Στην Ελλάδα η κοινή στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της "Πράσινης Συμφωνίας", κλιμακώνεται σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων και της ολοκληρωμένης προστασίας τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα διάφορα αστικά κόμματα διαγκωνίζονται μεταξύ τους στο ποιος είναι ο καλύτερος υπηρέτης αυτής της στρατηγικής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ). Βάζει τη σφραγίδα της με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τη συνεχή αλλαγή της χρήσης και του χαρακτήρα των δασών σε όλη τη χώρα. Εντείνει την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και της γης. Διευκολύνει την εκμετάλλευσή τους, οδηγώντας στην καταστροφή των δασών για να προχωρήσουν επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας, του Τουρισμού, των logistics, της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε ό,τι άλλο χρειάζεται το κεφάλαιο.

Αυτό επιδιώκει και με αφορμή τις καταστροφές χιλιάδων στρεμμάτων από τις δασικές πυρκαγιές, το περασμένο καλοκαίρι, ιδιαίτερα στην Εύβοια και την Αττική. Αυτές οι καταστροφές αξιοποιούνται ως "ευκαιρία" από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25, για να κηρύξει "συναγερμό" εκμετάλλευσης πάνω στα κουφάρια του δάσους. Αυτό επιδιώκεται με το λεγόμενο αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο των γνωστών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), με στόχο τη μετατροπή του σε πεδίο κυρίως τουριστικής και "οικολογικής αξιοποίησης", σε βάρος των κατοίκων, αλλά και των δασών των περιοχών αυτών.

Έτσι, "μετονομάζοντας" τα επιχειρηματικά κοράκια σε "αναδόχους", τους ανοίγουν τον δρόμο παραδίδοντάς τους άμεσα την αποκατάσταση και διαχείριση των δασών.

Η επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -με κριτήριο την κερδοφορία- στα δάση, τα βουνά, τις προστατευόμενες περιοχές, τα νησιά και η πελώρια καταστροφή που επιφέρουν, επιβαρύνοντας τα δασικά οικοσυστήματα, την υδρογεωλογία, εντείνοντας τα πλημμυρικά φαινόμενα, αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης στα δάση και τη βιοποικιλότητά τους, που υποτίθεται ότι προστατεύουν στο όνομα της κλιματικής κρίσης.

Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Βάζει στο στόχαστρο την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων και που δεν είναι άλλη από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας που, με την κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, αλλά και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία». 


Έχει διαβαστεί 401 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 17 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 33 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 18 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 25 ως 36 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 968 επισκέπτες και 0 μέλη.