Τα αφιερώματα στο ΒΗΜΑ (5/2) είναι δύο για το θεσμό της μοναρχίας
με αφορμή το θάνατο του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου Γκλιξμπουργκ. Και εντάξει
αν είναι λόγοι κυκλοφοριακοί ή «ιστορικού ενδιαφέροντος» θα μπορούσαμε να δείξουμε
«κατανόηση». Όμως αν συνδέονται με άλλα ζητήματα και γενικότερα πολιτικούς
σχεδιασμούς, τότε…
Περισσότερα
Η Τουρκία απαγόρευσε στον Απόστολο Τζιτζικώστα την είσοδο στη Σμύρνη
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε σήμερα, Σάββατο 5/11, η τουρκική πλευρά καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, καταγγέλλει ότι παρέμεινε για ώρες «εγκλωβισμένος» στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές Αρχές που δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα
Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της Eυρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολο Τζιτζικώστα, την είσοδο στη χώρα. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στη Σμύρνη, με το καράβι που αναχωρεί από Θεσσαλονίκη, για να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής των Περιφερειών.
Οι τουρκικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο χωρίς να αναφέρουν τον λόγο και παρέμεινε σε ένα γραφείο για έξι ώρες. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση, η πρεσβεία της Ελλάδα στην Άγκυρα, καθώς και το προξενείο της Σμύρνης. Ο κ. Τζιτζικώστας θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τζιτζικώστας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη και υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Καταδικάζει το ΥΠΕΞ
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», προσθέτει.
«Η ελληνική Πρεσβεία στην 'Αγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», καταλήγει.
Το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαγόρευση από τις τουρκικές αρχές
της εισόδου του Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζίτζικώστα, στη
Σμύρνη. Αποτελεί ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλήσεων που
ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση και που απ’ ό,τι φαίνεται, επεκτείνεται ακόμη
και στο πεδίο της μετακίνησης προσώπων μεταξύ των δυο χωρών.