Παρασκευή, 06 Αύγ, 2021

  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μίλησε για απειλητική νύχτα και αξίωσε σιωπητήριο στην κριτική και περιορισμό των μετακινήσεων
  • Πολύ αργά για δάκρυα..
  • Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τις πυρκαγιές της χώρας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/8
  • Τι δεν γράφει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μ. Σπυράκη…
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συνεχίζει να προκαλεί τους πυρόπληκτους λέγοντας τους ότι η κυβέρνηση κάνει το «καλύτερο δυνατό»
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μίλησε για απειλητική νύχτα και αξίωσε σιωπητήριο στην κριτική και περιορισμό των μετακινήσεων1 Πολύ αργά για δάκρυα..2 Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τις πυρκαγιές της χώρας3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/84 Τι δεν γράφει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μ. Σπυράκη…5 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συνεχίζει να προκαλεί τους πυρόπληκτους λέγοντας τους ότι η κυβέρνηση κάνει το «καλύτερο δυνατό»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φοροεπιδρομή

Φοροεπιδρομή

Δεν είναι μόνο οι επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα που «πλακώνουν» το λαϊκό εισόδημα. Ούτε μόνο οι ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικά αγαθά, που κάνουν εφιάλτη τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Δεν είναι μόνο οι τιμές στα καύσιμα, που σε ορισμένα νησιά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τη βενζίνη να πουλιέται μέχρι και πάνω από 2 ευρώ το λίτ... Περισσότερα

Εγκληματική πολιτική σε βάρος της πρόληψης και της απεξάρτησης

από Η Άλλη Άποψη
Εγκληματική πολιτική σε βάρος της πρόληψης και της απεξάρτησης

 

«Οι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία» από τους χρήστες που κάνουν δημόσια ρήση, «ο ιός του AIDS που εξαπλώνεται στις πιάτσες», «η πάταξη του παράνομου εμπορίου και της εγκληματικότητας» ήταν μερικά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90 για να «ανοίξει» τα προγράμματα υποκατάστασης στην Ελλάδα. Την πρόταση είχε στηρίξει και τότε το σύνολο των αστικών κομμάτων.

 

Λίγα χρόνια αργότερα, με ίδια ή παραπλήσια επιχειρήματα, τα προγράμματα υποκατάστασης μπήκαν στα νοσοκομεία, πάλι με τις επευφημίες όλων των αστικών κομμάτων. 25 χρόνια μετά, οι χρήστες εξακολουθούν να πεθαίνουν στα πεζοδρόμια και ο ιός του AIDS συνεχίζει να τους θερίζει. Αυτό όμως σε τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χέρι χέρι με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, να πάνε ένα βήμα πιο πέρα, νομοθετώντας τους χώρους «εποπτευόμενου θανάτου», με νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή.

«Εποπτεύοντας» τον αργό θάνατο...

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών κλινικών, σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή και βρήκε την αποδοχή των παραπάνω κομμάτων, προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση των «Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης».

Πρόκειται για χώρους που απευθύνονται σε ενέσιμους χρήστες ηρωίνης, οι οποίοι - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - θα μπορούν να κάνουν «υγιεινά και με ασφάλεια» χρήση εντός ενός νομιμοποιημένου περιθωρίου. Διόλου τυχαία, η εφαρμογή των ΧΕΧ έρχεται σε μια περίοδο που επενδύονται τεράστια κεφάλαια στο κέντρο της Αθήνας για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Πρόκειται για μία από τις πιο ανάλγητες και απάνθρωπες μορφές διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης, στο πλαίσιο της πολιτικής «μείωσης της βλάβης». Η «μείωση της βλάβης» είναι ακρογωνιαίος λίθος των κατευθύνσεων της ΕΕ για τα ναρκωτικά, εφαρμόζεται πλέον διεθνώς και προβάλλεται ως «η μόνη ρεαλιστική λύση», με το σκεπτικό ότι η τοξικοεξάρτηση δεν είναι αντιμετωπίσιμη, άρα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η διαχείριση για τον περιορισμό των συνεπειών της.

Ενα από τα σοβαρότερα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι η υπονόμευση του κινήτρου για θεραπεία χιλιάδων ανθρώπων, η απόπειρα άλωσης των συνειδήσεων και η κάμψη των αντιδράσεων απέναντι σε ένα σύνθετο πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ώστε να γίνει αποδεκτό ως «φυσικό φαινόμενο», με το οποίο οι χρήστες και η κοινωνία θα πρέπει να μάθουν να ζουν.

Πίσω όμως από τέτοιες επιστημονικοφανείς «αναλύσεις», με τις οποίες χιλιάδες νέοι άνθρωποι «φωτογραφίζονται» ως «καμένο χαρτί», που δεν αξίζει να διεκδικήσουν τη ζωή τους, η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Παρά τα τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτη αποτελεσματικότητα, με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 70%. Πάνω από 100 άνθρωποι βγαίνουν κάθε χρόνο «καθαροί», επιβεβαιώνοντας πως η απεξάρτηση είναι εφικτή αν υπάρχουν οι απαιτούμενες σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν δομές, με την απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότηση.

Οι έρευνες τις οποίες επικαλούνται όλα τα αστικά κόμματα για την πρόληψη οξέων περιστατικών υπερδοσολογίας (overdose) στους ενδοφλέβιους χρήστες στους ΧΕΧ δεν διαθέτουν το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται για τη συνολική και σε βάθος αποτίμηση των αποτελεσμάτων λειτουργίας τους.

Στην ΕΕ λειτουργούν 78 «shooting rooms» («χώροι να τρυπιέσαι» ή ΧΕΧ), εκ των οποίων οι 45 βρίσκονται στην Ολλανδία. Από τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση αυτής της χώρας προς το ΕΚΤΕΠΝ καταγράφεται σταθερή αύξηση της χρήσης ηρωίνης, ενώ λόγω και των «shooting rooms» δεν υπάρχει τάση ένταξης χρηστών σε πρόγραμμα θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι στην Ολλανδία οι ΧΕΧ λειτουργούν παράλληλα με τα προγράμματα χορήγησης ηρωίνης σε χρήστες με την ευθύνη του κράτους και με εμπλοκή δήμων και 180 φορέων (υπουργείων, Τοπικής Διοίκησης, Εκκλησίας, ΜΚΟ, ακόμα και του «Κόμματος των Ναρκωτικών»). Εμπνεόμενη προφανώς από εκεί, η ΝΔ πρότεινε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή να χορηγείται η δόση με ευθύνη του κράτους και στην Ελλάδα, «για να αποφύγουμε τις νοθείες»...

Πρόληψη και απεξάρτηση με συμβασιούχους

Επίσης, με το νομοσχέδιο δίνεται συνέχεια στον νόμο 4139/2013 της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, παραχωρώντας τη νομοθετική εξουσιοδότηση σε ιδιώτες «για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας συμβουλευτικών σταθμών, κέντρων θεραπευτηρίων σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ή άλλων σχετικών μονάδων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πέραν των ήδη αναγνωρισμένων με το άρθρο 51».

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί το πάγιο αίτημα των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για συνταγογραφήσεις υποκαταστάτων από ιδιώτες, ανοίγοντας την κερκόπορτα για ανεξέλεγκτες χορηγήσεις βουπρενορφίνης και μεθαδόνης εκτός του ΟΚΑΝΑ.

Οσο για το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, τους σφίγγει παραπέρα την οικονομική θηλιά, σμπαραλιάζοντας εργασιακές σχέσεις, φέρνοντας ρύθμιση για πρόσληψη επικουρικών για 6 - 12 μήνες, οι οποίοι θα πληρώνονται από τα ρημαγμένα ταμεία των οργανισμών και θα πρέπει να διαχειρίζονται τη δική τους εργασιακή ανασφάλεια, μαζί με την αύξηση των υποτροπών που προκαλεί στους εξυπηρετούμενους η έλλειψη μόνιμου προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Οι εργαζόμενοί τους έχουν υποστεί μειώσεις μισθών έως 40%, που σε συνδυασμό με τη συνεχή εναλλαγή του προσωπικού μέσω πολλαπλών συμβάσεων εργασίας, επιδρούν καθοριστικά στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών αυτών των οργανισμών.

Αλλά για τους ανθρώπους που θα καταφέρουν να φτάσουν στην πόρτα των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων και να κερδίσουν τη μάχη της απεξάρτησης, η κυβέρνηση, αντί για κοινωνική επανένταξη με μόνιμη και σταθερή δουλειά, προτείνει ως «διέξοδο» «τη δυνατότητα δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ενταξης (ΚΟΙΣΕΝ)», όπου θα «αμείβονται ανάλογα με την παραγωγικότητά τους»...

Σε όλα τα παραπάνω αποτυπώνεται η πλήρης ευθυγράμμιση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με την απάνθρωπη πολιτική διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης, συρρίκνωσης του κρατικού «κόστους», μείωσης και υποβάθμισης των δωρεάν προγραμμάτων απεξάρτησης, ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και πριμοδότησης της ναρκω-κουλτούρας. Ολα όσα συνθέτουν ατόφια τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία

Η πολιτική «μείωσης της βλάβης» είναι κυρίαρχη στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη. Από την εφαρμογή της, ωστόσο, προκύπτουν σήμερα σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά το σπρώχνει «κάτω από το χαλί». Πιο συγκεκριμένα, στην ΕΕ:

O μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης ουσιών είναι τα 16 έτη και ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της θεραπείας τα 25 έτη.

Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων καταγράφονται στην Ολλανδία, στην Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Δανία, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία και στην Κροατία, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη μεθαδόνη ξεπερνά τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με την ηρωίνη.

17 χώρες της ΕΕ αναφέρουν ότι πάνω από το 10% του συνόλου των χρηστών οπιοειδών ανέφεραν ως κύρια ουσία χρήσης των υποκαταστάτων τη μεθαδόνη και τη βουπρενορφίνη.

Στη Φινλανδία, κύρια ουσία χρήσης είναι η βουπρενορφίνη.

Ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησε θεραπεία για πρώτη φορά, αυξήθηκε συνολικά από 43.000 το 2006 σε 76.000 το 2015.

Το 2016 εντοπίστηκαν 66 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, στην πλειοψηφία τους συνθετικά κανναβινοειδή. Δηλαδή, περισσότερες από μία ουσίες τη βδομάδα.

Πολλά απ' αυτά έχουν υψηλή δραστικότητα και συνδέονται με θανάτους και σοβαρές δηλητηριάσεις. Το συνθετικό κανναβινοειδές ΜDMB συνδέεται με 30 θανάτους το 2016.

Τα συνθετικά κανναβινοειδή πωλούνται ως «νόμιμα ψυχότροπα προϊόντα» και ως «φυτικά μείγματα για κάπνισμα».

Πηγή: Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα ναρκωτικά - 2017

 

Έχει διαβαστεί 136 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 28 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 06 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος ΔΒΔ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 07 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 34 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 199 επισκέπτες και 0 μέλη.