«Το ξεκαθαρίζουμε, δεν θα υπάρχουν μειώσεις». Αυτό έλεγε και ξανάλεγε μονότονα η υπουργός Εργασίας, ζητώντας και τα εύσημα για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού που θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση από το 2027. Πρόκειται για τον «αλγόριθμο», στον οποίο, όπως έλεγε η Νίκη Κεραμέως, «δεν θα επεμβαίνει κανείς», πέρα βέβαια από τα .... Περισσότερα
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το μνημόνιο Τσίπρα από την Ολομέλεια της Βουλής
από Η Άλλη Άποψη
Με 222 ψήφους από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το 3o μνημόνιο,που τσακίζει τα λαϊκά συμφέροντα προσφέροντας έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα πολύτιμες υπηρεσίες στο κεφάλαιο και την αστική τάξη ως επίλεκτη μονάδα της.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο ενώ κατέθεσε την πρόταση για τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας. Το νομοσχέδιο δεν ψήφισαν συνολικά 64 βουλευτές και παρών ψήφισαν 11σε σύνολο ψηφισάντων 297 ενώ 45 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν στήριξαν το νομοσχέδιο.
Ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας κατέφυγε σε εκβιασμούς και εμπόριο ελπίδας επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι «η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας με συμφωνία».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό να αντιπαλέψει το μνημόνιο, διεκδικώντας ικανοποίηση των αναγκών του στο δρόμο, για την εργατική- λαϊκή εξουσία. Τόνισε ότι το 3ο μνημόνιο Τσίπρα, κονιορτοποιεί ότι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάλεσε επίσης τον ριζοσπαστικό κόσμο που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει συμπεράσματα και να ξανασκεφτεί την θέση του ΚΚΕ ότι στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου, δε μπορεί να υπάρξει «αριστερή» ή άλλη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική.
Την ανάγκη της διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, το οποίο και υποστήριξε, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης.
Τη συμφωνία τους με τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου που διασφαλίζουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και τσακίζουν τα λαϊκά συμφέροντα εξέφρασαν οι πρόεδροι των κομμάτων ΑΝΕΛ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.
Είχε προηγηθεί ολονύκτια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 και ολοκληρώθηκε μετά τις 10 το πρωί συμπεριλαμβανόμενης της ψηφοφορίας.