Σάββατο, 28 Ιαν, 2023

 • Συνολικά 321 βαρέα άρματα έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο ΝΑΤΟ και ΕΕ
 • Η Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
 • 354 πλοία με 13,5 δισ. δολάρια αγόρασαν και παρήγγειλαν οι Έλληνες εφοπλιστές το 2022!
 • Θα υπάρχουν αντιδράσεις;
 • Ξαναγράφοντας την ιστορία
 • Δ. Κουτσούμπας: Η καλύτερη τιμή είναι η ιστορική μνήμη και η ενίσχυση της πάλης ενάντια στη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία
Συνολικά 321 βαρέα άρματα έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο ΝΑΤΟ και ΕΕ1 Η Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις2 354 πλοία με 13,5 δισ. δολάρια αγόρασαν και παρήγγειλαν οι Έλληνες εφοπλιστές το 2022!3 Θα υπάρχουν αντιδράσεις;4 Ξαναγράφοντας την ιστορία5 Δ. Κουτσούμπας: Η καλύτερη τιμή είναι η ιστορική μνήμη και η ενίσχυση της πάλης ενάντια στη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βόμβα

Βόμβα

Τα στοιχεία των θανάτων από Covid για τη βδομάδα που πέρασε, μας θυμίζουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ο ιός παραμένει απειλητικός και ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αντιμετώπισή του. Το ίδιο ακριβώς επιβεβαιώνουν και τα συμπεράσματα των επιστημόνων που εμπλουτίζ... Περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015: Θέμα ημερών τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη

Νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από όσα ήδη προδιαγράφονται στο τρίτο μνημόνιο, φέρνουν οι διευρυνόμενες «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο οκτάμηνο (Γενάρης - Αύγουστος) του 2015, τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται κατά περίπου 4,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο που έχει τεθεί, από τα οποία ποσό ύψους 3,3 δισ. προέρχεται από την «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων.

Την ίδια ώρα, τα κρατικά κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών συμπιέζονται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, ενώ συνεχίζονται επίσης η «άτυπη» στάση εσωτερικών πληρωμών και η συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από διάφορους κρατικούς φορείς και οργανισμούς.

Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση καταθέτει στις 5/10 το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, ταυτόχρονα με την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015. Σε αυτά θα ενσωματώσει την απόδοση των νέων δημοσιονομικών μέτρων με την παραπέρα διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων και τις περικοπές δαπανών. Σημειωτέον, στις «εκκρεμότητες» της τρέχουσας περιόδου βρίσκεται και η ενεργοποίηση του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», έργο του οποίου είναι η καρατόμηση των κρατικών δαπανών σε περιπτώσεις εμφάνισης «αποκλίσεων».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 8μηνο του 2015:

-- Το σύνολο των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 26,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 29,5 δισ. ευρώ. Η «απόκλιση» (3,3 δισ.) προέρχεται κατά 2,3 δισ. από τους φόρους εισοδήματος και κατά 1 δισ. από τους κάθε είδους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση.

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήτανλιγότερες κατά 4,7 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφτεί, γεγονός στο οποίο οφείλεται και το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα». Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν σε 31,9 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 36,6 δισ.), με ρυθμό βύθισης 11% σε σχέση με πέρσι.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα κρατικά κονδύλια για «κοινωνική προστασία» συρρικνώθηκαν κατά 56% από πέρσι (στα 406 εκατ. ευρώ από 926 εκατ.), γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το κονδύλι για την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» εμφανίζεται μόλις στα33 εκατ. ευρώ! Στην ίδια περίοδο, οι αποπληρωμές για τους τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους φτάνουν στα 4,9 δισ. ευρώ...

Οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (7,3 δισ. ευρώ) διαμορφώνονται στο 65% του στόχου που έχει τεθεί για το 12μηνο.

-- Το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών, πλην τόκων) φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 3,3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που σχετίζεται με την εσωτερική στάση πληρωμών και με την παραπέρα διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες.

 

Έχει διαβαστεί 384 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-4 μποφόρ

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -2 ως 9 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία -2 ως 9 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1460 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)