Τρίτη, 09 Αύγ, 2022

  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» : Στα "σαγόνια" των βιομηχάνων οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου
  • Δελτίο Τύπου Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας : "Ιφιγένεια", το μουσικό έργο του Χρήστου Κουτσίδη στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας
  • ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Κούβας για τη φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
  • Ακούει, πραγματικά,  κανείς;
  • «Μάθημα ιστορίας» με τον Κωνσταντίνο Φάη στην Βεργίνα
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: Με αστείες δικαιολογίες προσπαθεί να κρύψει το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» : Στα "σαγόνια" των βιομηχάνων οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου1 Δελτίο Τύπου Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας : "Ιφιγένεια", το μουσικό έργο του Χρήστου Κουτσίδη στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας2 ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Κούβας για τη φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις3 Ακούει, πραγματικά,  κανείς;4 «Μάθημα ιστορίας» με τον Κωνσταντίνο Φάη στην Βεργίνα5 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: Με αστείες δικαιολογίες προσπαθεί να κρύψει το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι δεν καταλαβαίνεις;

Η πραγματικότητα των "νόμιμων παρακολουθησεων" στη χώρα μας... Περισσότερα

Εκτός ελέγχου το πρωτογενές έλλειμμα

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Εκτός ελέγχου το πρωτογενές έλλειμμα

Καλπάζει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού με την πανδημική κρίση να το εκτοξεύει σε επίπεδα άνω του 6,23% ή πάνω από τα 10,64 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο, προκαλώντας συναγερμό στην κυβέρνηση.

Η προσπάθεια συγκράτησής του σε διαχειρίσιμα επίπεδα δεν φαίνεται να αποδίδει, γεγονός που οφείλεται αφ’ ενός στη δραματική πτώση των εσόδων από τον τουρισμό, αφ’ ετέρου στη μεγάλη ζημιά που υφίστανται οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το πρόγραμμα των 8 μηνιαίων δόσεων που είχαν στη διάθεσή τους, χιλιάδες ήταν οι φορλογούμενοι που τα βρήκαν σκούρα με την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων (οι δύο πρώτες έπρεπε να καταβληθούν μαζί έως τις 31 Αυγούστου) επιλέγοντας τελικά να τις αφήσουν απλήρωτες.

Η μειωμένη εισπραξιμότητα από τον φόρο εισοδήματος άφησε ισχυρό αποτύπωμα στα έσοδα του προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση στο έλλειμμα, που μπήκε σε νέα επικίνδυνη αρνητική τροχιά. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσαν τα σημάδια επιδείνωσης που καταγράφονται στο δημοσιονομικό μέτωπο και η πρωτογενής ζημιά από την πανδημία θα είναι τελικά αρκετά υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του προσχεδίου. Τούτο σημαίνει ότι το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο, όπου οι προβλέψεις για το ΑΕΠ, το μέγεθος της ύφεσης και φυσικά για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών θα είναι αναθεωρημένες προς το χειρότερο.

Στο Γενικό Λογιστήριο υπάρχει ήδη μεγάλος προβληματισμός, διότι την ίδια ώρα η δραματική πτώση του τουρισμού και των εσόδων που συλλέγει το κράτος κυρίως από τον ΦΠΑ βάζει φωτιά στο κοντέρ της ύφεσης. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία όλης της χώρας καταγράφουν μείωση πάνω από 75%, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις για τη φετινή χρονιά από τη «βαριά βιομηχανία» να τοποθετούνται στην περιοχή των 3 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Πέραν του τουρισμού καθοριστικό ρόλο για το βάθος της ύφεσης θα έχουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας με βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, όπως οι υπηρεσίες, το εμπόριο και οι εξαγωγές, για τους οποίους τα στοιχεία είναι υπό επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Στατιστικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμμένουν στην πρόβλεψη ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το κρίσιμο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου θα είναι κάτω από 10% και θα υποχωρήσει γύρω στο 7% στο τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το 2020 να κλείσει με ύφεση 8,2%, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού.

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι η υπόθεση αυτή στηρίζεται στον αποκλεισμό νέου γενικευμένου lockdown ακόμα και σε επίπεδο περιφερειών όπως η Αττική και στη συνέχιση των σημερινών περιοριστικών μέτρων στην αγορά. Τονίζεται ότι το σενάριο για ύφεση 8,2% ενσωματώνει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 6%, των εξαγωγών κατά 24,8%, των εισαγωγών κατά 15,1% και των επενδύσεων κατά 10,9%.

Εκτός από την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και τη ζημιά που θα προκαλέσει σε όλο το φάσμα της οικονομίας, αστάθμητος παράγοντας παραμένει η ψυχολογία των νοικοκυριών η οποία επηρεάζει τον βασικό τροφοδότη της ανάπτυξης που είναι η κατανάλωση, καθώς ο φόβος και η ανασφάλεια για το αύριο σε συνδυασμό με τον αποπληθωρισμό ενισχύουν την τάση συγκράτησης των δαπανών και τη ροπή προς αποταμίευση.

Στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν καταστροφικό το ενδεχόμενο μιας νέας σκληρής καραντίνας καθώς, όπως λένε, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρακολουθούν στενά τα γεγονότα και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να παρέμβουν με πρόσθετα αλλά στοχευμένα μέτρα στήριξης αν χρειαστεί.

Πηγή: efsyn.gr

Έχει διαβαστεί 319 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος ΒΔ 1-3 μποφόρ

Τρίτη, 09 Αυγούστου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 743 επισκέπτες και 1 μέλος.