Παρασκευή, 21 Ιαν, 2022

  • ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
  • Διεύθυνση Β'Θμιας Εκπαίδευσης: Κοπή Βασιλόπιτας
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Νέα απεργία στις 25 Γενάρη
  • Σε 170.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στον εφυσυχασμό
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μήνυμα στην Άγκυρα για «ανοιχτούς διαύλους»
  • Αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι .Σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο!
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ1 Διεύθυνση Β'Θμιας Εκπαίδευσης: Κοπή Βασιλόπιτας2 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Νέα απεργία στις 25 Γενάρη3 Σε 170.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στον εφυσυχασμό4 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μήνυμα στην Άγκυρα για «ανοιχτούς διαύλους»5 Αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι .Σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαίμαξη

Αφαίμαξη

Κατά 10,4% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εξαιτίας της ακρίβειας, σύμφωνα με στοιχεία μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη (13,7%) στις περιπτώσεις εργαζομένων με μερική απασχόληση. Είναι φανερό ότι ο συνδυασμός των μισθών πείνας - με ευθύνη όλων διαχρονικά τω... Περισσότερα

Εκτός παιδικών σταθμών 50.000 βρέφη και νήπια

από Η Άλλη Άποψη

 Σε αδιέξοδο αναμένεται να βρεθούν και την επόμενη σχολική χρονιά χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, καθώς τα κονδύλια που θα δοθούν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε αυτούς θα είναι μειωμένα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) περίπου 50.000 παιδιά αναμένεται να βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών. Αγνωστος, στο μεταξύ, είναι ο αριθμός των παιδιών που δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν σε σταθμό είτε γιατί οι δημοτικές δομές δεν επαρκούν, είτε γιατί υπολείπονται σε χρηματοδότηση και προσωπικό. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παιδικών σταθμών, επιβάλλει, στα παιδιά εκτός του παραπάνω προγράμματος, τροφεία, στα οποία οι γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει μεν μια ανάσα σε γονείς με πολύ χαμηλό εισόδημα, ωστόσο η ίδια η λειτουργία του επιβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες, ενώ όπως είναι γνωστό έχει ημερομηνία λήξης όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν αρμόδιοι υπουργοί και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης. Το μεγαλύτερο ποσό του προϋπολογισμού καλύπτεται από χρήματα του ΕΣΠΑ, το οποίο σήμερα καθίσταται επισφαλές. Αντίθετα, τέτοια προγράμματα συμβάλλουν στη σταδιακή διάλυση του όποιου δικτύου κοινωνικών δομών έχει το κράτος και η Τοπική Διοίκηση, ώστε προοπτικά να απαλλαγούν από τη σχετική υποχρέωση και αυτή να δίνεται μόνο σε ευπαθείς κατηγορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, από Σεπτέμβρη οι γονείς θα βρεθούν για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο, αφού δεν θα γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών. Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση - το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα για οικογένειες δύο παιδιών, ορίζεται στις 27.000 ευρώ - θα πρέπει να αναμένουν μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όπου επιβάλλονται υψηλά τροφεία ή να στραφούν στους ιδιωτικούς, πράγμα απαγορευτικό για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, το ποσό που αναμένεται να δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για το σχολικό έτος 2015 - 2016, ανέρχεται στα 184 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρσι ήταν 200 εκατομμύρια ευρώ. Οι αιτήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 120.000, που σημαίνει ότι τουλάχιστον 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός προγράμματος και πιθανόν εκτός οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Για τα «τυχερά» παιδιά που θα φιλοξενηθούν στο πρόγραμμα, παραμένουν οι επιβαρύνσεις των προηγούμενων χρόνων. Δηλαδή, οι γονείς επιβαρύνονται με τα έξοδα μετακίνησης και με το κόστος συμμετοχής σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις του σταθμού. Πρόβλημα είχε παρουσιαστεί σε αρκετούς ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (σ.σ. οι οποίοι επίσης έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα) τις τελευταίες δύο χρονιές, που δεν προσέφεραν, ως όφειλαν, σίτιση στα παιδιά, καλώντας τους γονείς να το προσκομίζουν από το σπίτι.

Τέλος, πρόβλημα αναμένεται να προκύψει από το νέο τρόπο χρηματοδότησης των δικαιούχων του προγράμματος παιδικών σταθμών. Προβλέπεται, δηλαδή, η πρώτη δόση της χρηματοδότησης να καταβληθεί το Γενάρη, η δεύτερη το Μάρτη, η τρίτη τον Ιούλη και η τέταρτη μετά το Σεπτέμβρη, όταν οι αντίστοιχες πληρωμές το προηγούμενο διάστημα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τους μήνες, Οκτώβρη, Φλεβάρη, Μάη και Σεπτέμβρη. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής της χρηματοδότησης θα προκαλέσει παρενέργειες στη λειτουργία των φορέων (όπως στις υπηρεσίες σίτισης και εκπαιδευτικής υποστήριξης) και στην πληρωμή των εργαζομένων.

Έχει διαβαστεί 337 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΒΔ 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία -4 ως 9 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -2 ως 4 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 397 επισκέπτες και 0 μέλη.