Παραλήρημα από όλο τον «προοδευτικό» κόσμο για τον Πάπα Φραγκίσκο που πέθανε. Ο «Πάπας των φτωχών» - όπως ονομάστηκε - αφήνει τα εγκόσμια με ύμνους για τις θέσεις του υπέρ των μεταναστών και προσφύγων, ενάντια στην «κοινωνική ανισότητα» και για την «υπεράσπιση της ειρήνης». Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο συγκεκριμένος ήταν επιλογή της Ρω... Περισσότερα
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Στο σφυρί από τις τράπεζες περιουσιακά στοιχεία δανειοληπτών
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Λύνει τα χέρια των τραπεζών το σύστημα τωνηλεκτρονικών πλειστηριασμώνπου νομοθέτησε η κυβέρνηση και αναμένεται να ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη, ενώ ικανοποίηση στους τραπεζικούς κύκλους έχει προκαλέσει και η ανακοίνωση των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας ότι σταματούν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς.
Υπό την απειλή των πλειστηριασμών, αν δεν αποδεχθούν τους εκβιαστικούς όρους των τραπεζών, θα βρεθούν εκατομμύρια δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια που στο τέλος του 2016 συνολικά ήταν 106 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων ανερχόταν σε επίπεδο τραπεζών σε44,8%.
Τα «κόκκινα» δάνεια ανά κατηγορία,διαμορφώνονται ως εξής: Στο41,5%είναι τα στεγαστικά με περίπου464.000δανειολήπτες, στο44,4%είναι τα επιχειρηματικά με423.000δανειολήπτες και στο54%είναι τα καταναλωτικά δάνεια με1,9εκατομμύρια δανειολήπτες.
Οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν το υπόλοιπο των «κόκκινων» δάνειων κατά 38% έως το Δεκέμβρη του 2019, προκειμένου να πέσει το ποσό των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019.
Τουλάχιστον το40%της μείωσης θα προέλθει από τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια και περίπου το60%από τα επιχειρηματικά, στα οποία περιλαμβάνονται και δάνεια αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι από τους πλειστηριασμούς δεν απειλούνται όσοι είναι... «συνεργάσιμοι δανειολήπτες», δηλαδή όσοι θα αποδεχθούν να πληρώσουν ακόμα και αν δεν μπορούν!