Σάββατο, 13 Δεκ, 2025

  • Η ΔΑΣ για πρώτη φορά στα 100 χρόνια ιστορίας της ΑΔΕΔΥ ανακηρύχθηκε πρώτη δύναμη!
  • Κρήτη: Συλλήψεις για κύκλωμα που εισέπραττε παράνομα επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Οι Παλαιστίνιοι επιβιώνουν στην κόλαση που τους έχουν επιβάλει το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του
  • Κάλεσμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου για συνδρομή της δομής με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
  • Την Κυριακή το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής του Δήμου Βέροιας και του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
  • Αύριο η μεγάλη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη
Η ΔΑΣ για πρώτη φορά στα 100 χρόνια ιστορίας της ΑΔΕΔΥ ανακηρύχθηκε πρώτη δύναμη!1 Κρήτη: Συλλήψεις για κύκλωμα που εισέπραττε παράνομα επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ2 Οι Παλαιστίνιοι επιβιώνουν στην κόλαση που τους έχουν επιβάλει το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του3 Κάλεσμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου για συνδρομή της δομής με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης4 Την Κυριακή το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής του Δήμου Βέροιας και του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής5 Αύριο η μεγάλη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δίκιο και «κράτος δικαίου»

Με τον μεγαλειώδη αγώνα τους οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν κάνει κουρέλι τις απειλές κυβέρνησης και Δικαιοσύνης για καταστολή και διώξεις. Η μαζικότητα, η αποφασιστικότητα και κυρίως η τεράστια αλληλεγγύη που εκφράζουν στα μπλόκα οι εργαζόμενοι και ευρύτερα λαϊκά στρώματα «καίνε» το χαρτί της τρομοκράτησης που επιχειρεί να πα... Περισσότερα

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

από Η Άλλη Άποψη
Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προγραμματίζει ημερίδα αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη Β. Ι. Λένιν, την Παρασκευή 8 Νοέμβρη στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ «Π. Παναγιωτόπουλος».

Η ώρα έναρξης της ημερίδας είναι στις 19.00.

Η δημιουργική ανάπτυξη της θεωρίας για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας είναι όρος και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης υπόθεσης του κοινωνικού μετασχηματισμού. Αυτός ήταν ο πυρήνας της πολιτικής δράσης και του ίδιου του Λένιν, που συμπυκνώθηκε στη γνωστή του φράση: «Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα - το ρόλο του πρωτοπόρου αγωνιστή μπορεί να τον εκπληρώσει μόνο ένα κόμμα που καθοδηγείται από πρωτοπόρα θεωρία». Η παρούσα ημερίδα εντάσσεται στην προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις με βάση τον μαρξισμό - λενινισμό στα σύγχρονα ζητήματα της ταξικής πάλης, αποτελώντας και τον καλύτερο τρόπο να τιμηθεί η επέτειος από τον θάνατο του Λένιν.

Πιο συγκεκριμένα, το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας είναι το εξής:

- Άνοιγμα εργασιών της ημερίδας με ομιλία από την Θ. Καπέτη, µέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Α’ μέρος:

- Εισήγηση από τον Μ. Παπαδόπουλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Σοσιαλιστικό κράτος και κεντρικός σχεδιασμός»

- Εισήγηση από την Αλ. Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Για τον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση».

Θα ακολουθήσουν θεματικές παρεμβάσεις.

Αναλυτικότερα:

- «Η Διαπάλη στο ΚΚΣΕ σχετικά με τη θέση για το παλλαϊκό κράτος» από τον Β. Όψιμο, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- «Η σημασία των αλλαγών σχετικά με τη λειτουργία των Σοβιέτ, στο Σοβιετικό Σύνταγμα του 1936» από την Μ. Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.

- «Σοσιαλισμός και Δημοκρατία. Το ζήτημα των πολιτικών μορφών» από τον Α. Χρύση, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

- «Προς έναν σοσιαλιστικό συνταγματισμό: Νέες τεχνολογίες, σοσιαλιστική δημοκρατία και η κριτική περί γραφειοκρατίας» από τον Δ. Κιβωτίδη, λέκτορα στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Στο Β΄μέρος της ημερίδας θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με έργα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906 - 1975).

Σε αυτό θα παρουσιαστεί το έργο Τρίο αρ. 2 για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε µι ελάσσονα, έργο 67 (1944).

Θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί:

  • Η Kerstin Feltz στο βιολοντσέλο, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών στο Γκρατς της Αυστρίας.
  • Η ∆ανάη Παπαµατθαίου - Μάτσκε στο βιολί, βοηθός καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αµβούργου της Γερµανίας.
  • Ο Ούβε Μάτσκε στο πιάνο, τέως καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Έχει διαβαστεί 753 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 597 επισκέπτες και 0 μέλη.