Τετάρτη, 05 Οκτ, 2022

  • Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!
  • Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη
  • Περί τοπικών εκλογών
  • Με νέους Η/Υ…
  • Οι … «λαγοί»
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα
Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!1 Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη2 Περί τοπικών εκλογών3 Με νέους Η/Υ…4 Οι … «λαγοί»5 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγώνας, όχι «συμβίωση»!

Κατά 22% αυξήθηκαν την περασμένη βδομάδα τα κρούσματα κορονοϊού και κατά 31% οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία παραμένει απειλή για τον λαό. Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα επόμενο κύμα, με μεταλλάξεις του ιού τις οποίες ενδεχομένως να μην καλύπτουν ούτε τα εμβόλια, η κυβέρνηση αναμασά το «να μάθουμε... Περισσότερα

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 21ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

από Η Άλλη Άποψη
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 21ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με τους στίχους του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι και την 11η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς «άνοιξε» η αυλαία της Εναρκτήριας εκδήλωσης του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου. Το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με σύνθημα «Δυνατό ΚΚΕ. Νους-Καρδιά-Οργανωτής της εργατικής λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό», ολοκληρώνεται στις 27 Ιούνη.

Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Προχωράμε με αισιοδοξία στον 21ο αιώνα. Το φάντασμα του κομμουνισμού, που έκανε την εμφάνισή του στα μέσα του 19ου αιώνα, έτσι κι αλλιώς στοιχειώνει μέχρι σήμερα και θα στοιχειώνει για πάντα τα όνειρα των εκμεταλλευτών, σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Ο εφιάλτης τους αυτός, όμως, δεν πρέπει να μείνει άλλο μόνο στα όνειρά τους.

Μπορεί να γίνει πράξη, από τη στιγμή που η εργατική τάξη, ο καταπιεσμένος λαός, η εξεγερμένη νεολαία και το κίνημά τους, σταματήσουν την οπισθοχώρηση και μπουν ξανά δυναμικά στο προσκήνιο της ιστορίας. Γιατί «αυτοί να πάρουν πρέπει την εξουσία».

Όλες και όλοι εσείς, οι αγωνιστές και αγωνίστριες από όλη τη χώρα, αλλά και από τις χώρες του Εξωτερικού, που παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου μας, ας γίνετε "ο νους, η καρδιά, ο οργανωτής, της εργατικής - λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό", όπως είναι και το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου μας», τόνισε - μεταξύ άλλων - στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων των συντρόφων, αγωνιστών και ανθρώπων της τέχνης που «έφυγαν» την περασμένη τετραετία.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει οπτικοποιημένη συναυλία με τραγούδια από όλο τον κόσμο. 

Ολόκληρη η ομιλία

«Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις Κομματικές Οργανώσεις,

Το 21ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ξεκινά σήμερα εδώ στο Γαλάτσι! Με αυτή τη μεγάλη εκδήλωση ξεκινά και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή αυτή η κορυφαία διαδικασία, που για το Κόμμα μας, είναι το Συνέδριό του.

Χαιρετίζουμε τα 100 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, που έστειλαν μηνύματα στο Συνέδριό μας.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τον ηρωικό λαό της Κούβας, που παλεύει για να σταματήσει το εξοντωτικό εμπάργκο.

Χαιρετίζουμε τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015.

Χαιρετίζουμε το λαό της Κύπρου, με τη σκέψη να δυναμώσει η πάλη για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Είμαστε στο πλευρό όλων των λαών της Ευρώπης, της περιοχής των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα των Τούρκων εργαζομένων, που υποφέρουν κάτω από τον αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν, που δέχονται πολιτικές διακρίσεις και καταπίεση, την ίδια καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ο προλεταριακός διεθνισμός είναι η δύναμή μας!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Για άλλη μια φορά το ΚΚΕ τα κατάφερε! Τα καταφέραμε!

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, όπως ήταν αυτές τις πανδημίας, συνθήκες απαγορεύσεων και περιορισμών, καταφέραμε, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, να πραγματοποιήσουμε για πέντε ολόκληρους μήνες μία ζωντανή πλούσια συζήτηση μέσα στις οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Καταφέραμε με ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα οι θέσεις μας να φτάσουν χέρι με χέρι σε πολλές χιλιάδες εργαζόμενους, ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, νέους και νέες.

Αποδείξαμε ότι μόνο το κομμουνιστικό κόμμα, το κόμμα της εργατικής τάξης, κόμμα επαναστατικό μπορεί να αναπτύσσει την εσωτερική δημοκρατική λειτουργία του, μπορεί να διεξάγει μια πλούσια συζήτηση μέσα στις οργανώσεις του.

Να εκλέγει τα καθοδηγητικά του όργανα από κάτω μέχρι πάνω και ταυτόχρονα, τα στελέχη, τα μέλη, του να βρίσκονται καθημερινά μπροστά στη μάχη για να προστατευτεί ο λαός, να προστατευτεί η ζωή και τα δικαιώματά του, να μπορέσει τελικά να βγει όρθιος και δυνατός απ' αυτήν την περιπέτεια.

Κι όλα αυτά την ώρα που άλλα κόμματα, με άλλοθι την πανδημία αναβάλουν συνέδρια, συνδιασκέψεις, για να κρύψουν τη γύμνια της εσωκομματικής τους ζωής, τη λειτουργία τους ως κόμματα αρχηγικά κι ας κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη δημοκρατία κι ας ρίχνουν τόνους λάσπης στο ΚΚΕ.

Όμως οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνθρωποι του μόχθου που στέκονται πλάι μας, παλεύουν πλάι μας, γνωρίζουν ότι για το ΚΚΕ είναι μεγάλο όπλο η εσωκομματική δημοκρατία και συλλογικότητα.

Είναι μεγάλο όπλο οι αποφάσεις μας να στηρίζονται στη συνειδητή αποδοχή των θέσεων μας, που πατάει στη γνώση και την πείρα από την άμεση προσωπική συμμετοχή του καθένα και της καθεμιάς στους αγώνες, στην ταξική πάλη, με μαχητικότητα, θέληση και ανιδιοτέλεια.

Τα καταφέραμε, γιατί βάζουμε ψηλά τον πήχη, θέλουμε, επιδιώκουμε, το Κόμμα μας στις σύγχρονες συνθήκες να γίνει πιο ικανό στη δράση του για την ανασύνταξη του κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, για το σοσιαλισμό.

Να γίνει το Κόμμα μας, αυτό που πολύ εύστοχα λέει και το σύνθημα του 21ου Συνεδρίου: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους - Καρδιά - Οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».

Αυτό είναι το νέο, το καινούργιο σήμερα: Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο!

Η εποχή μας, παρά την αρνητική εξέλιξη με τις ανατροπές που συντελέστηκαν, είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Γι' αυτό 200 χρόνια μετά την αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821, που οδήγησε στη συγκρότηση του αστικού κράτους, μελετάμε την Επανάσταση του 1821, σε συνάρτηση με τις αστικές επαναστάσεις που προηγήθηκαν και συνεχίστηκαν το 19ο αιώνα.

Επιδιώκουμε να κατανοήσουμε όλη την εποχή περάσματος από το φεουδαρχικό κοινωνικό-οικονομικό συσχετισμό στον καπιταλιστικό, προκειμένου βαθύτερα να κατανοήσουμε την εποχή μας.

Πριν 200 χρόνια, η αστική τάξη ήταν φορέας της προόδου, από την στιγμή που πήρε όλη την εξουσία στα χέρια της, πέρασε στην αντίδραση, αναδείχτηκε η βασική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας.

Αυτό ακριβώς θέλουν να κρύψουν τα αστικά επιτελεία γι' αυτό αποφεύγουν «όπως ο διάολος το λιβάνι», να μιλούν για αστική, κοινωνική και πολιτική επανάσταση του 1821. Προτιμούν να την προβάλλουν ως «πόλεμο για την Εθνική Ανεξαρτησία», απομονώνουν το εθνικό στοιχείο από το ταξικό - αστικό.

Γιατί δεν θέλουν να ανοίξει ο προβληματισμός για το σημερινό αντιδραστικό πλέον χαρακτήρα της τάξης των καπιταλιστών, για τον ανερχόμενο ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης στην κοινωνική πρόοδο, δηλαδή στην κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας που φρενάρει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, λόγω των πολύ μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών κατακτήσεων, της αφάνταστης ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων σε σχέση με το παρελθόν των αστικών επαναστάσεων.

Θέλουν με κάθε μέσο πειθαναγκασμού να δικαιώσουν την ουτοπική θέση τους, ότι ο καπιταλισμός είναι αιώνιο σύστημα.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, την «πρώτη έφοδο της εργατικής τάξης στους ουρανούς» και 104 χρόνια μετά την πρώτη νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση στον κόσμο, που οικοδόμησε το πρώτο εργατικό κράτος, τη Σοβιετική Ένωση, συνεχίζουμε τη μελέτη, βγάζοντας συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.

Συνεχίζουμε αυτή την έρευνα, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και του νομικού - πολιτικού - πολιτιστικού εποικοδομήματος, με πρόσβαση σε νέο αρχειακό υλικό, πηγές δεδομένων και βιβλιογραφία.

30 χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στη Σοβιετική Ένωση, το ΚΚΕ δηλώνει «παρών», γιατί τις κρίσιμες στιγμές δεν έκανε πίσω, στάθηκε όρθιο!

Το ΚΚΕ δεν έκανε ποτέ δήλωση μετανοίας στους αντιπάλους του. Κατάφερε να μείνει πιστό στο σκοπό της ίδρυσης του.

Κόμμα εργατικό – λαϊκό, κόμμα της επαναστατικής ανατροπής.

Υπεράσπισε το δρόμο που χάραξε ο Οκτώβρης 1917, πήγε κόντρα στο ρεύμα της αντεπανάστασης.

Άντεξε και αντέχει. Κατάφερε να κάνει νέα βήματα μπροστά στην ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας, να επεξεργαστεί το πρόγραμμά του. Μελέτησε και συνεχίζει να μελετάει, να βγάζει συμπεράσματα.

Κι όλα αυτά βέβαια τα προχώρησε και εξακολουθεί σε αυτό το δρόμο, με τα μέλη του Κόμματος, τα μέλη της ΚΝΕ, σε όλη την Ελλάδα, να αναπτύσσουν πλούσια πρωτοπόρα δράση, να μπαίνουν μπροστά με τόλμη για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα.

Με αυτά τα υλικά στις «αποσκευές» μας πορευόμαστε σε μία νέα δύσκολη φάση για το λαό μας, θέτοντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων.

Να γίνουμε πιο πολλοί, πιο ικανοί και άρα πιο μαχητικοί να διευρύνουμε και να βαθαίνουμε τους πολιτικούς, ιδεολογικούς και αγωνιστικούς δεσμούς μας με τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά.

Γι' αυτό στο Συνέδριό μας θέσαμε ως κεντρικό ζήτημα επεξεργασίας πώς θα γίνεται ακόμα πιο διακριτός στις πλατιές εργατικές - λαϊκές δυνάμεις ο ρόλος του ΚΚΕ, ως ισχυρής οργανωμένης ιδεολογικοπολιτικής εργατικής - λαϊκής πρωτοπορίας, ως ο φορέας νέων ιδεών της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, απάντησης στα μεγάλα ζωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και απαιτούν επιτακτικά τη λύση τους στον 21ο αιώνα.

Φίλες και Φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις. Η περίοδος που εξελίσσεται μπροστά μας είναι περίοδος γρήγορων ανακατατάξεων διεθνώς, νέων πιο οξυμένων ανταγωνισμών, εστιών πολέμου, ενώ ζούμε μια βαθιά καπιταλιστική κρίση και υπάρχουν πολλοί παράγοντες για απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το βάθος της κρίσης δεν τιθασεύεται από την αστική πολιτική, σε όλες τις εκδοχές της, ενώ το λογαριασμό θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, όπως πλήρωσαν τα δέκα χρόνια μνημονίων, με περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι απαιτήσεις του Ταμείου Ανάπτυξης και οι έλεγχοι για το πώς υλοποιούνται δεν έχουν διαφορές από τα Μνημόνια της καπιταλιστικής κρίσης 2010-2018. Γι' αυτό και μετά τον ημερήσιο χρόνο εργασίας και τους περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση, σειρά παίρνουν η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις και οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση.

Τώρα, με νεοκεϊνσιανές συνταγές, αμοιβαιοποίηση των χρεών και χρήμα -υποτίθεται με ουρά- από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορτώνονται ξανά νέα αντεργατικά μέτρα, ενώ οι επιδοτήσεις και τα δάνεια για την «πράσινη» και «ψηφιακή» ανάκαμψη δίνονται «έναντι» και θα αποπληρωθούν με κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και της φοροληστείας.

Οι προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση και αστικά κόμματα, ότι η «πράσινη ανάπτυξη» και ο «ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας», με γενναία στήριξη από το κράτος, θα απαλλάξουν το καπιταλιστικό σύστημα από τις αντιφάσεις, τα αδιέξοδα και τις κρίσεις του, ότι στρώνουν το έδαφος για μια βιώσιμη ανάπτυξη, από την οποία θα ωφεληθούν εξίσου το κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι, θα αποδειχτούν για άλλη μια φορά ψεύτικες.

Σήμερα όμως το καθοριστικό ερώτημα είναι «Ανάπτυξη για ποιον»;

Για τους μονοπωλιακούς ομίλους ή για την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις;

Για ποιο σκοπό ανάπτυξη; Για το κέρδος των καπιταλιστών ή για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών;

Το ζήτημα που αντικειμενικά τίθεται είναι: Ποια εξουσία και ιδιοκτησία χρειάζεται ο λαός;

Πρόοδος για την εργατική τάξη, το λαό δεν είναι η προώθηση των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Πρόοδος για το λαό είναι να μπει μπροστά στην πάλη για ανατροπή, ανατροπή που θα φέρει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την εργατική τάξη στην εξουσία. Πρόοδος είναι να ενισχύσει τον καθημερινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, απαιτώντας την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που του φόρτωσαν με τα μνημόνια, αλλά και μετά απ' αυτά.

Γνωρίζουμε πως πρέπει να αχρηστεύσουμε, με ορμητική άνοδο της ταξικής πάλης, τα εμπόδια που βάζουν μπροστά σε όσους και όσες σήμερα αμφισβητούν το σύστημα της εκμετάλλευσης, σε όσους και όσες σκέφτονται ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα.

Να ορθώσουμε εμπόδια στην επιδίωξη των αστικών κομμάτων να μη φτάσουν όλες αυτές οι λαϊκές δυνάμεις να συναντηθούν με τη σύγχρονη, ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Όμως εμείς οι κομμουνιστές δεν είμαστε σημερινοί.

Κουβαλάμε στους ώμους μας την πείρα της ηρωικής ιστορίας των πάνω από 100 χρόνων του Κόμματός μας.

Μελετάμε την ιστορική πορεία και τη στρατηγική του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και σήμερα μπορούμε από καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε την πολιτική πίεση του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού στο πολιτικό επίπεδο και στις γραμμές του εργατικού - λαϊκού αγώνα να αντιμετωπίσουμε τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.

Βλέπουμε ότι δυναμώνει ο αντικομμουνισμός στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, η ανίερη επιχείρηση ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό. Η καταδίκη ως εγκληματικής της ναζιστικής ΧΑ, ήταν μια πρώτη νίκη των αγωνιστών που για χρόνια, νύχτα - μέρα, βρίσκονταν στη μάχη, όμως το ότι κλείστηκαν φυλακή μερικοί φασίστες εγκληματίες, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, διαρκής πάλη, αφού συνεχώς εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού και παίρνει νέες μορφές.

Παράλληλα δυναμώνει και η επιδίωξη για να συρθεί το κίνημα σε μια γραμμή πάλης που οδηγεί σε πολιτική επιλογή μιας αστικής κυβερνητικής διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, ή στην επιλογή του ενός έναντι του άλλου ιμπεριαλιστικού κέντρου, του «μικρότερου κακού».

Παίρνουμε υπόψη μας τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργούν οι απαγορεύσεις, τα μεγάλα εμπόδια που θέλουν να βάλουν στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, όπως φάνηκε με το αντεργατικό τερατούργημα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτόν τον αντεργατικό νόμο, το νομιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας 55 άρθρα του, παραβλέποντας ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει, αφού οι κατ' όνομα θετικές διατάξεις της, ακυρώνονται από άλλα άρθρα του ίδιου νόμου - εκτρώματος.

Ο μεγαλύτερος φόβος της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της είναι η εργατική συλλογική οργάνωση και κινητοποίηση. Αυτήν προσπαθούν να ανακόψουν. Μάταιος κόπος.

Αν κάτι μπορεί να εδραιώσει αυτός ο νόμος, είναι η πεποίθηση στους εργάτες και τις εργάτριες ότι τώρα επιβάλλεται ο μαζικός ταξικός οργανωμένος ανυποχώρητος αγώνας της εργατικής τάξης και των κοινωνικών συμμάχων της.

Μόνο έτσι αδρανοποιούνται οι αντιδραστικοί νόμοι, μόνο έτσι αχρηστεύονται οι αντιδραστικές διατάξεις.

Αυτές οι ίδιες εξελίξεις, όμως, δημιουργούν και τις προϋποθέσεις, ώστε να έρχεται στο κέντρο τη?

Έχει διαβαστεί 471 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 313 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)