Παρασκευή, 08 Δεκ, 2023

  • Χρήστος Τουμανίδης, ποιητής: « Η Ποίηση είναι τρόπος ζωής»
  • Εμμονή της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς όφελος των εμπόρων της γνώσης
  • Συντεταγμένη αποχώρηση 57 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία
  • Ρέντη: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε επεισόδια στο κλειστό «Μ. Μερκούρη»
  • Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
  • Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ
Χρήστος Τουμανίδης, ποιητής: « Η Ποίηση είναι τρόπος ζωής»1 Εμμονή της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς όφελος των εμπόρων της γνώσης2 Συντεταγμένη αποχώρηση 57 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία3 Ρέντη: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε επεισόδια στο κλειστό «Μ. Μερκούρη»4 Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο5 Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Καφενειακές αναλύσεις...

Της άφιξης Ερντογάν προηγήθηκαν διάφορες ...καφενειακές αναλύσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για το τι σηματοδοτεί το «καλό κλίμα» που οι «έγκριτοι» σχολιαστές διέβλεπαν ότι θα ακολουθήσει. Οι μεν έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται περίπου ...ταπεινωμένος στην Ελλάδα, σε μια «δύσκολη περίοδο» για τη χώρα του, εξαιτίας των διεθνών... Περισσότερα

Ενας στους τρεις παίρνει λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό!

από Η Άλλη Άποψη
Ενας στους τρεις παίρνει λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό!

Ενας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού, δηλαδή λιγότερο από 780 ευρώ μεικτά τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Δεκέμβρη του 2022, που αναδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν εργαζόμενοι, με το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Αυτούς τους εργαζόμενους όπως και συνολικά την εργατική τάξη παρουσίαζε με θράσος η κυβέρνηση ότι τάχα «θέλουν από προσωπική επιλογή» να δουλέψουν και σε δεύτερο εργοδότη, οπότε νομοθέτησαν την «παράλληλη απασχόληση».

Την ίδια στιγμή, ο μέσος και διάμεσος μισθός παραμένουν πολύ χαμηλότεροι από όσα έπαιρναν οι εργαζόμενοι πριν 12 χρόνια, ενώ η μερική απασχόληση παραμένει σταθερά κοντά στο 30% και φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο για το γεγονός των πενιχρών αποδοχών του 33% των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους στις λεγόμενες «κοινές επιχειρήσεις» (δεν συμπεριλαμβάνονται τα οικοδομοτεχνικά έργα), το 2022 ο μέσος μισθός ήταν μόλις 1.003 ευρώ μεικτά, δηλαδή κατά 21% χαμηλότερος από τον μέσο μισθό του 2011, που ήταν 1.264 ευρώ μεικτά! Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβρη 2022 οι αποδοχές του 50% των εργαζομένων (διάμεσος) έφθαναν το πολύ μέχρι τα 927 ευρώ μεικτά.

Σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση, το 2022 απασχολούνταν με αυτή τη μορφή 685 χιλιάδες εργαζόμενοι (27% της συνολικής απασχόλησης) κατά μέσο όρο ανά μήνα. Στην πραγματικότητα το μέγεθος της μερικής απασχόλησης είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά συσκοτίζεται από το γεγονός ότι ο τρόπος καταγραφής του ΕΦΚΑ «κρύβει» την εκ περιτροπής απασχόληση (κι αυτή μορφή μερικής απασχόλησης) στην πλήρη απασχόληση. Ο μέσος μηνιαίος μισθός μερικής απασχόλησης ήταν 427 ευρώ μεικτά.

Η ίδια τάση παρατηρείται και στα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2023. Συγκεκριμένα: Ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης ήταν 1.050 ευρώ μεικτά τον Γενάρη και 1.038 ευρώ μεικτά τον Φλεβάρη. Επίσης καταγράφηκαν περίπου 640 χιλιάδες εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και στους δύο μήνες.


Έχει διαβαστεί 396 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 306 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)