Κυριακή, 09 Μάι, 2021

  • Μήνυμα της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας
  • Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού
  •  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος
  • Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/2021
  • Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας
  • Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου
Μήνυμα της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας1 Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού2  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος3 Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/20214 Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας5 Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου6

Το Σχόλιο της Ημέρας

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια τώρα, η 9η Μάη 1945 έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Είναι η μέρα που ο φασιστικός άξονας Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας ηττήθηκε και ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος έληξε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν ο πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα, με 50 εκατο... Περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ξεκάθαρη αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Διοίκηση

από Η Άλλη Άποψη
ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ξεκάθαρη αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Διοίκηση

H μόνη ξεκάθαρη αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Διοίκηση ήταν αυτήν της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη σύσκεψη του ΔΣ της ΕΝΠΕ, με τη συμμετοχή και του υπουργού εσωτερικών Μ. Βορίδη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. 

Συγκεκριμένα μιλώντας στη σύσκεψη ΔΣ ΕΝΠΕ - ΥΠ.ΕΣ, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος του ΔΣ, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε τα εξής:

«Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη λεγόμενη "κυβερνησιμότητα", επαναφέρει ένα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη - αφού με ποσοστό 43%+1 ψήφο, θα εκλέγεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών, τη στιγμή που για ένα εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό.

Επίσης διατηρεί τον εκβιαστικό β' γύρο των εκλογών, βάζει πλαφόν 3% για να καταφέρει ένας συνδυασμός να εκλέξει έδρα στο Περιφερειακό ή Δημοτικό Συμβούλιο, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εδρών των συμβουλίων περιφερειών, δήμων και τοπικών κοινοτήτων, μάλιστα στις κάτω από 500 κατοίκους τα καταργεί και επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στα παράβολα υποψηφίων.

Στις Τοπικές Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διατηρεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο που είχε εισάγει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο παρόν εκλογικό σύστημα τα ενσωματώνει υποχρεωτικά σε όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών!

Με το νέο εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση έρχεται να συνδράμει το κύριο έργο των αντιλαϊκών αλλαγών, που ξετυλίγονται εδώ και χρόνια στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, άσχετα με το ποιο αστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση και επιπλέον, στοχεύει στην ενίσχυση του αστικού δίπολου και στον περιορισμό ή αποκλεισμό δυνάμεων σαν την "Λαϊκή Συσπείρωση".

Η "Λαϊκή Συσπείρωση", είναι αντίθετη με το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήμασταν και στο προηγούμενο που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πλην της "κολοβής" απλής αναλογικής, η οποία άφηνε αλώβητο τον εκβιασμό του β' γύρου.

Εμείς στηρίζουμε χωρίς "ναι, μεν αλλά" την απλή ανόθευτη αναλογική στην εκλογή των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών οργάνων, έχοντας ως αφετηρία την ισοτιμία της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή είναι εφικτή στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Αυτό το κάνουμε χωρίς αυταπάτες για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως περιφερειακού κρατικού θεσμού, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους.

Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη πλαφόν για την είσοδο συνδυασμού στα συμβούλια, αλλά και στον εκβιαστικό β' γύρο. Ο περιφερειάρχης και δήμαρχος, πρέπει να αναδείχνεται ο/η επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού.

Θεωρούμε ότι είναι καιρός, να αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στις Περιφέρειες και Δήμους. Ένα βαθιά υποκριτικό, δομημένο σκηνικό, που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν αυτοδιοικητικών και "υπερκομματικών" υποψηφιοτήτων κι ένα περιβάλλον που παραπλανά και τελικά εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών, που έτσι κι αλλιώς υποστηρίζουν.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" αγωνίζεται για:

Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Καλλικράτης, Κλεισθένης, ν.4623/19 για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων).

Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της Υγείας-Πρόνοιας, Παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.

Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην ΟΕ και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για τη λήψη αποφάσεων. Να έχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα χρηματικά παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών.

Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπομπή από τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, όλων των εκπροσώπων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της, σε περιφέρειες και δήμους, ανεξάρτητα αν έχουν μεταπηδήσει σε άλλους φασιστικούς σχηματισμούς».

Έχει διαβαστεί 356 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 09 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 10 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 22 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 782 επισκέπτες και 0 μέλη.