Τετάρτη, 21 Φεβ, 2024

  • Το τέλος του Εθνικού συστήματος υγείας!
  •  Στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Καλογερόπουλος
  • ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της ΝΔ να «κλείσουν» οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη
  • Απεργιακή ανακοίνωση Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ημαθίας
  • Μία συνέντευξη από «καρδιάς» με τον Γιώργο Ξ. Τροχόπουλο: «Τράβηξα πολύ κουπί, όταν ασχολούμαι με κάτι αφιερώνομαι ολοκληρωτικά σ’αυτό»
  • Δεν εγκρίθηκε η πρόταση αποπομπής από την Κνεσέτ του κομμουνιστή βουλευτή Ο. Κασίφ
Το τέλος του Εθνικού συστήματος υγείας!1  Στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Καλογερόπουλος2 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της ΝΔ να «κλείσουν» οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη3 Απεργιακή ανακοίνωση Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ημαθίας4 Μία συνέντευξη από «καρδιάς» με τον Γιώργο Ξ. Τροχόπουλο: «Τράβηξα πολύ κουπί, όταν ασχολούμαι με κάτι αφιερώνομαι ολοκληρωτικά σ’αυτό»5 Δεν εγκρίθηκε η πρόταση αποπομπής από την Κνεσέτ του κομμουνιστή βουλευτή Ο. Κασίφ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγώνας όλων!

Αγώνας όλων!

Με τα τρακτέρ τους και κάθε άλλο μέσο, οι αγρότες κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα και κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους, που συμπληρώνει έναν μήνα στα μπλόκα, χώρια οι κινητοποιήσεις πριν από αυτά.Χιλιάδες λαού - εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές και νεολαία - ετοιμάζονται να τους υποδεχτούν, συμμετέχοντας μαζικά στις προσυγκεντρώσεις των σωματε... Περισσότερα

Επίκαιρα πάντα τα διδάγματα του ΕΑΜικού αγώνα

από Η Άλλη Άποψη
Επίκαιρα πάντα τα διδάγματα του ΕΑΜικού αγώνα

«Με τα διδάγματα της μεγάλης δεκαετίας του 1940, των αγώνων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, συνεχίζουμε στον δρόμο της Αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής πάλης για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλαιότερων γενιών και να ανοίξει ο δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων», σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της για την επέτειο 81 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ήταν 27 Σεπτέμβρη 1941 που, όταν "όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά" του ναζί κατακτητή, με πρωτοβουλία του τιμημένου ΚΚΕ ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ, που οργάνωσε με τον ηρωικό αγώνα του την αντίσταση του ελληνικού λαού και την απελευθέρωση της πατρίδας από την τριπλή φασιστική κατοχή. Παλεύοντας κόντρα στους κατακτητές και στην ντόπια αστική τάξη, που συνεργάστηκε μαζί τους και πλούτιζε ενώ καταδίκαζαν μαζί τον λαό στην πείνα, στην εξαθλίωση και στο θάνατο. Το ΕΑΜ έσωσε τον λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό. Ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος καλούσε τον λαό σε υποταγή στον κατακτητή. Και οι δοσίλογοι που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις και συνεργάστηκαν μαζί του και αυτοί που εγκατέλειψαν τον λαό και έφυγαν με τους Άγγλους συμμάχους τους στο Κάιρο και στο Λονδίνο. Ελάχιστες προσωπικότητες των αστών πήραν μέρος στην Αντίσταση.

Μετά την ίδρυση του ΕΑΜ το Φλεβάρη του 1942 ιδρύθηκε ο ΕΛΑΣ, το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ. Στις 23 Φλεβάρη 1943 ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ η οποία συσπείρωσε στις γραμμές της τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν το ΕΛΑΝ και η Οργάνωση για την Προστασία των Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ). Δίπλα τους έδρασαν η Εθνική Αλληλεγγύη, η Επιμελητεία του Αντάρτη, τα Αετόπουλα, οι Υγιειονομικές Υπηρεσίες κ.ά.

Με τη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού στο ΕΑΜ και με την ανάπτυξη της ένοπλης πάλης του ΕΛΑΣ απελευθερώθηκαν και δημιουργήθηκαν ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν λαϊκοί θεσμοί όπως: Όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης, λαϊκά δικαστήρια, λαϊκή πολιτοφυλακή. Οι εργαζόμενοι έγιναν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις, φύσηξε αέρας λαϊκής μορφωτικής και πολιτιστικής ανάτασης με τη συστράτευση των πιο φωτεινών μυαλών, των διανοούμενων και της νεολαίας μας.

Αποδείχτηκε ότι και στα χρόνια της Κατοχής υπήρξαν δύο αντίθετοι κόσμοι και ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα που ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία τους σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Το συμπέρασμα αυτό έχει βαρύνουσα σημασία, ιδιαίτερα σήμερα όπου εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μέτωπο (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) και την καπιταλιστική Ρωσία. Στον οποίο η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τα άλλα αστικά κόμματα συμμετέχει μέχρι τα "μπούνια" σ' αυτό τον πόλεμο στο πλευρό των Ευρωατλαντικών συμμάχων τους για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης με τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας.

Η πείρα εκείνης της περιόδου δείχνει ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν πρέπει να συντάσσονται με κανέναν ιμπεριαλιστή ληστή, αλλά δείχνει ότι η εργατική τάξη πρέπει να είναι έτοιμη να χτίσει το δικό της μέτωπο με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα για να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα και να βγει νικητής από τον πόλεμο, καταργώντας οριστικά τις αιτίες που γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

Σήμερα στην επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ που απελευθέρωσε τη χώρα μας από το ναζιστικό τέρας και μπροστά στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), τιμώντας το ΕΑΜ, εντείνουμε την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική δράση απαιτώντας να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καμιά εμπλοκή και συμμετοχή στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Απαιτούμε την αποδέσμευση της χώρα μας από ΝΑΤΟ και ΕΕ που εκτός των άλλων στηρίζουν την τούρκικη επιθετικότητα κατά της χώρας μας στο όνομα της συνοχής του ΝΑΤΟ. Απαιτούμε την κατάργηση τη Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις και παλεύουμε να φύγουν όλες οι βάσεις, για καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, να γυρίσουν στην πατρίδα τα ελληνικά στρατεύματα που δρουν εκτός συνόρων.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ, καταγγέλλουμε την αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ, την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό(!) που επιχειρείται και με τη συμβολή λογής ιδρυμάτων, ινστιτούτων και Πανεπιστημίων για την παραχάραξη της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη συκοφάντηση του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού και της ΕΣΣΔ με στόχο τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των νέων και των λαϊκών δυνάμεων μπροστά και στα χειρότερα που έρχονται λόγω των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Με τα διδάγματα της μεγάλης δεκαετίας του 1940, των αγώνων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, συνεχίζουμε στο δρόμο της Αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής πάλης για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλαιότερων γενιών και να ανοίξει ο δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων.

Δόξα και τιμή στους αγωνιστές - αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ!».


Έχει διαβαστεί 607 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 102 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)