Τρίτη, 25 Ιούν, 2024

  • Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • Με «οδηγό» τις απάνθρωπες κατευθύνσεις της ΕΕ η μεταναστευτική πολιτική
  • ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»: Αποχώρησαν δύο ακόμη βουλευτές
  • Σταματά από αύριο το καθημερινό φύλλο της «Αυγής»
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να καταργηθεί και να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: παρθούν μέτρα για την φορολογική δικαιοσύνη και την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων
Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ1 Με «οδηγό» τις απάνθρωπες κατευθύνσεις της ΕΕ η μεταναστευτική πολιτική2 ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»: Αποχώρησαν δύο ακόμη βουλευτές3 Σταματά από αύριο το καθημερινό φύλλο της «Αυγής»4 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να καταργηθεί και να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής5 ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: παρθούν μέτρα για την φορολογική δικαιοσύνη και την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

από Η Άλλη Άποψη
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Να στηριχτούν οι νεοδιόριστοι και συμβασιούχοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Αττική ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Σε ερώτησή τους στην υπουργό Παιδείας για το πρόβλημα του κόστους διαβίωσης σημειώνουν:

«Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που τοποθετούνται ως αναπληρωτές ή διορίζονται στην Αττική, έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος και την ανασφάλεια για το πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας: τον εξαντλητικό μαραθώνιο της εύρεσης ή συντήρησης κατοικίας, τα υπέρογκα ποσά στην μετακίνηση, την ακρίβεια σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την ακρίβεια. Η κατάσταση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη και δύσκολη για όσους από αυτούς ο μόνιμος τόπος κατοικίας τους είναι εκτός Αττικής, για τα νέα ζευγάρια που φτιάχνουν την δική τους οικογένεια.

Φέτος οι εκπαιδευτικοί, που διορίστηκαν μετά από αρκετά χρόνια περιπλάνησης ανά την Ελλάδα μακρυά από το σπίτι τους ως συμβασιούχοι αναπληρωτές, αριθμούν στην Αττική περίπου 2000. Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων στην Αττική μαζί με το ειδικό βοηθητικό προσωπικό αριθμούν περίπου 11.175 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα, που αφορά κάθε χρόνο ένα μεγάλο όγκο εργαζομένων, των οποίων οι συνθήκες και όροι εργασίας δεν τους επιτρέπουν τελικά να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για το διάστημα που θα χρειαστεί να μείνουν στην πόλη.

Για το μεγάλο τμήμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών (αναπληρωτών) οι εργασιακές τους σχέσεις αφορούν συμβάσεις των 7, 8 ή στην καλύτερη περίπτωση των 9 μηνών. Ο μισθός τους ξεκινάει από τα 887 ευρώ χωρίς όμως να τον παίρνουν ολόκληρο τον Ιούνιο, αφού η σύμβαση λήγει συνήθως την 3η εβδομάδα του Ιούνη, ενώ σε περιπτώσεις που η ημερομηνία πρόσληψης ξεκινά, όπως και φέτος, στις 5 Σεπτεμβρίου χάνονται αρκετά, σημαντικά για τον βιοπορισμό τους, μεροκάματα.

Για τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν ο πρώτος μισθός τους μετά βίας φτάνει τα 740 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι με τις περικοπές που έχουν γίνει την τελευταία 12ετία με τους μνημονιακούς και μη νόμους, έχουν χαθεί για τους εκπαιδευτικούς 6 μισθοί, τη στιγμή που το κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην πρωτεύουσα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για τα λίγα και κακοσυντηρημένα σπίτια, που διατίθενται για να μείνουν οι εκπαιδευτικοί σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τα ενοίκια που ζητούνται έχουν φτάσει σε απαγορευτικές τιμές. Για παλιές γκαρσονιέρες και δυάρια στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, οι Αμπελόκηποι, ζητούνται ενοίκια των 400 ευρώ, ενώ ανεβασμένες είναι οι τιμές στα Βόρεια και Δυτικά προάστια, όπως η Νέα Ιωνία, η Μεταμόρφωση, το Ίλιον όπου ξεκινούν από 450 και φτάνουν τα 550 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι λίγοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να «κρατάνε» τα σπίτια τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού τότε απολύονται και είτε βιοπορίζονται με το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 430 ευρώ επιστρέφοντας στη βάση τους, είτε κάνουν άλλες δουλειές για 1 και 2 μήνες.

Επιπλέον, στα νησιά που ανήκουν στις περιφερειακές διευθύνσεις της Αττικής (π.χ. Σαλαμίνα, Ύδρα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος) παρατηρούνται περιπτώσεις όπου οι εκπαιδευτικοί από τα μέσα Ιούνη και μετά πετιούνται κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια που νοικιάζουν πανάκριβα το χειμώνα, διότι ξεκινάει η καλοκαιρινή σεζόν και νοικιάζονται αυτά σε τουρίστες.

  • Το κόστος για την μετακίνηση των εκπαιδευτικών από και προς το σχολείο τους αποτελεί ένα παραπάνω βάρος. Ειδικά όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η μετακίνηση με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς αναγκαία, το κόστος αυτό κυριολεκτικά εκτοξεύεται. Πόσο μάλλον, αν κάποιος εκπαιδευτικός μέσα στη μέρα πρέπει να μετακινηθεί σε δύο σχολεία. Για παράδειγμα, σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Αντολικής ή της Δυτικής Αττικής χρειάζονται πάνω από 500 ευρώ το μήνα, ενώ μόνο τα ναύλα (χωρίς ΙΧ) για Σαλαμίνα, μηνιαίως, είναι 80 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις υπόλοιπες χερσαίες μετακινήσεις εντός νησιού που το εισιτήριο του λεωφορείου κοστίζει 1,80 ευρώ το δρομολόγιο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο μισθός δεν αρκεί πολλές φορές για να καλύπτουν τα πάγια έξοδά τους. Αν συνυπολογίσουμε και τα υπέρογκα έξοδα για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών και άλλων προσόντων που μοριοδοτούνται και έχουν ανάγκη για να μπορούν να είναι στους πίνακες των αναπληρωτών και να προσλαμβάνονται, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να σταματήσει το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των εκπαιδευτικών, προχωρώντας σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών.

- Να γίνουν συμβάσεις, ώστε να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, δωμάτια, εστίες και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων.

- Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου στα 300€ το μήνα.

- Η μισθοδοσία να ξεκινήσει κανονικά από τη 1 Σεπτεμβρίου χωρίς να χαθεί ούτε ένα μεροκάματο.

- Να υπάρχει δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Να δημιουργηθούν λέσχες σίτισης σε κεντρική περιοχή ή να αξιοποιηθούν τοπικά εστιατόρια.

- Να υπάρξει δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.


Έχει διαβαστεί 391 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 427 επισκέπτες και 0 μέλη.