Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023

 • «ΦωτίΖΟΥΜΕ την πόλη μας», εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Η.Π. Νάουσας
 • Τελετής Ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων Δ.Κ. Δήμου Βέροιας
 • Εμπαιγμός και κοροϊδία οι δήθεν βελτιώσεις Χατζηδάκη στη φοροεπιδρομή
 • ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΤΟ ΕΚΑΒ
 • Σκουπίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα στο ... μαντηλάκι της PISA
 • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φορολογικό Νομοσχέδιο
«ΦωτίΖΟΥΜΕ την πόλη μας», εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Η.Π. Νάουσας1 Τελετής Ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων Δ.Κ. Δήμου Βέροιας2 Εμπαιγμός και κοροϊδία οι δήθεν βελτιώσεις Χατζηδάκη στη φοροεπιδρομή3 ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΤΟ ΕΚΑΒ 4 Σκουπίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα στο ... μαντηλάκι της PISA5 Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φορολογικό Νομοσχέδιο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γάζα, 60 μέρες μετά

Εξήντα μέρες συμπληρώθηκαν από όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το νέο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας πίσω του μέχρι σήμερα πάνω από 16.000 νεκρούς, 7.000 νεκρά παιδιά, 40.000 τραυματίες και κοντά 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.Παρά τον εφησυχασμό που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες τα αστικά επ... Περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

από Η Άλλη Άποψη
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Να στηριχτούν οι νεοδιόριστοι και συμβασιούχοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Αττική ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Σε ερώτησή τους στην υπουργό Παιδείας για το πρόβλημα του κόστους διαβίωσης σημειώνουν:

«Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που τοποθετούνται ως αναπληρωτές ή διορίζονται στην Αττική, έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος και την ανασφάλεια για το πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας: τον εξαντλητικό μαραθώνιο της εύρεσης ή συντήρησης κατοικίας, τα υπέρογκα ποσά στην μετακίνηση, την ακρίβεια σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την ακρίβεια. Η κατάσταση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη και δύσκολη για όσους από αυτούς ο μόνιμος τόπος κατοικίας τους είναι εκτός Αττικής, για τα νέα ζευγάρια που φτιάχνουν την δική τους οικογένεια.

Φέτος οι εκπαιδευτικοί, που διορίστηκαν μετά από αρκετά χρόνια περιπλάνησης ανά την Ελλάδα μακρυά από το σπίτι τους ως συμβασιούχοι αναπληρωτές, αριθμούν στην Αττική περίπου 2000. Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων στην Αττική μαζί με το ειδικό βοηθητικό προσωπικό αριθμούν περίπου 11.175 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα, που αφορά κάθε χρόνο ένα μεγάλο όγκο εργαζομένων, των οποίων οι συνθήκες και όροι εργασίας δεν τους επιτρέπουν τελικά να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για το διάστημα που θα χρειαστεί να μείνουν στην πόλη.

Για το μεγάλο τμήμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών (αναπληρωτών) οι εργασιακές τους σχέσεις αφορούν συμβάσεις των 7, 8 ή στην καλύτερη περίπτωση των 9 μηνών. Ο μισθός τους ξεκινάει από τα 887 ευρώ χωρίς όμως να τον παίρνουν ολόκληρο τον Ιούνιο, αφού η σύμβαση λήγει συνήθως την 3η εβδομάδα του Ιούνη, ενώ σε περιπτώσεις που η ημερομηνία πρόσληψης ξεκινά, όπως και φέτος, στις 5 Σεπτεμβρίου χάνονται αρκετά, σημαντικά για τον βιοπορισμό τους, μεροκάματα.

Για τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν ο πρώτος μισθός τους μετά βίας φτάνει τα 740 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι με τις περικοπές που έχουν γίνει την τελευταία 12ετία με τους μνημονιακούς και μη νόμους, έχουν χαθεί για τους εκπαιδευτικούς 6 μισθοί, τη στιγμή που το κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην πρωτεύουσα διαμορφώνεται ως εξής:

 • Για τα λίγα και κακοσυντηρημένα σπίτια, που διατίθενται για να μείνουν οι εκπαιδευτικοί σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τα ενοίκια που ζητούνται έχουν φτάσει σε απαγορευτικές τιμές. Για παλιές γκαρσονιέρες και δυάρια στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, οι Αμπελόκηποι, ζητούνται ενοίκια των 400 ευρώ, ενώ ανεβασμένες είναι οι τιμές στα Βόρεια και Δυτικά προάστια, όπως η Νέα Ιωνία, η Μεταμόρφωση, το Ίλιον όπου ξεκινούν από 450 και φτάνουν τα 550 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι λίγοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να «κρατάνε» τα σπίτια τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού τότε απολύονται και είτε βιοπορίζονται με το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 430 ευρώ επιστρέφοντας στη βάση τους, είτε κάνουν άλλες δουλειές για 1 και 2 μήνες.

Επιπλέον, στα νησιά που ανήκουν στις περιφερειακές διευθύνσεις της Αττικής (π.χ. Σαλαμίνα, Ύδρα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος) παρατηρούνται περιπτώσεις όπου οι εκπαιδευτικοί από τα μέσα Ιούνη και μετά πετιούνται κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια που νοικιάζουν πανάκριβα το χειμώνα, διότι ξεκινάει η καλοκαιρινή σεζόν και νοικιάζονται αυτά σε τουρίστες.

 • Το κόστος για την μετακίνηση των εκπαιδευτικών από και προς το σχολείο τους αποτελεί ένα παραπάνω βάρος. Ειδικά όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η μετακίνηση με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς αναγκαία, το κόστος αυτό κυριολεκτικά εκτοξεύεται. Πόσο μάλλον, αν κάποιος εκπαιδευτικός μέσα στη μέρα πρέπει να μετακινηθεί σε δύο σχολεία. Για παράδειγμα, σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Αντολικής ή της Δυτικής Αττικής χρειάζονται πάνω από 500 ευρώ το μήνα, ενώ μόνο τα ναύλα (χωρίς ΙΧ) για Σαλαμίνα, μηνιαίως, είναι 80 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις υπόλοιπες χερσαίες μετακινήσεις εντός νησιού που το εισιτήριο του λεωφορείου κοστίζει 1,80 ευρώ το δρομολόγιο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο μισθός δεν αρκεί πολλές φορές για να καλύπτουν τα πάγια έξοδά τους. Αν συνυπολογίσουμε και τα υπέρογκα έξοδα για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών και άλλων προσόντων που μοριοδοτούνται και έχουν ανάγκη για να μπορούν να είναι στους πίνακες των αναπληρωτών και να προσλαμβάνονται, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να σταματήσει το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των εκπαιδευτικών, προχωρώντας σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών.

- Να γίνουν συμβάσεις, ώστε να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, δωμάτια, εστίες και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων.

- Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου στα 300€ το μήνα.

- Η μισθοδοσία να ξεκινήσει κανονικά από τη 1 Σεπτεμβρίου χωρίς να χαθεί ούτε ένα μεροκάματο.

- Να υπάρχει δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Να δημιουργηθούν λέσχες σίτισης σε κεντρική περιοχή ή να αξιοποιηθούν τοπικά εστιατόρια.

- Να υπάρξει δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.


Έχει διαβαστεί 360 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 789 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)